Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stolničení, KC3. Co se dnes dozvíte?  Kolik alkoholu má pivo desítka.  Že polotmavé pivo a řezané pivo není totéž  Kde a kdy se pilo první pivo. 

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stolničení, KC3. Co se dnes dozvíte?  Kolik alkoholu má pivo desítka.  Že polotmavé pivo a řezané pivo není totéž  Kde a kdy se pilo první pivo. "— Transkript prezentace:

1 Stolničení, KC3

2 Co se dnes dozvíte?  Kolik alkoholu má pivo desítka.  Že polotmavé pivo a řezané pivo není totéž  Kde a kdy se pilo první pivo.  Jak správně skladovat pivo tak, aby nám co nejdéle vydrželo.

3 Co je nezbytné znát k ZK?  Jaké jsou druhy piva?  Jaké jsou podmínky skladování piva?

4 Historické minimum  Za kolébku piva se označuje Mezopotámie.  Oblíbené v Egyptě a u germánských kmenů.

5 Historické minimum  U nás založen březnovský klášterní pivovar kolem roku  Pivo vařily ženy doma  Zlatý věk českého pivovarnictví století

6 Druhy piva podle výroby  Světlá  Polotmavá  Tmavá  Řezaná

7 Druhy piva podle způsobu kvašení  Svrchně kvašená piva  Spodně kvašená piva

8 Druhy piva podle extraktu původní mladiny  Co je EPM? Obsah látek rozpustných ve vodě, které se vyskytovaly v mladině (tedy před přidáním pivovarských kvasnic).  Jaké látky jsou rozpuštěné v mladině? Především cukry, ML, vitaminy.  Desetistupňové pivo má 10 % těchto látek.

9 Druhy piva podle EPM  Samostatná práce s literaturou

10 Druhy piva podle EPM  Lehká (do 7% EPM)  Výčepní (8 – 10%)  Ležáky (11 – 12%)  Speciály (13 % a více)  Portery (18 % a více)  Nealkoholická (0,4 %)  Pšeničná – vyrobená z pšeničného sladu  Kvasnicová (dodatečný přídavek rozkvašené mladiny)  Se sníženým obsahem cukru  Se sníženým obsahem alkoholu  Ochucená (přídavek aromatických látek)

11  POZOR! Procenta EPM nejsou procenta alkoholu. Hodně zhruba si můžeme obsah alkoholu spočítat vydělením EPM třemi. Např. desítka pivo má 3-4 % alkoholu.

12 Skladování piva  Sklad dobře větratelný, chladný, čistý, se stálou teplotou, pouze na nápoje.  Sudy a tanky 5 – 10 °C  Lahvové pivo 5 – 15 °C.  Pozor na přímé sluneční světlo!  Systém FIFO

13 Pár otázek k opakování  V které zemi vzniklo pivo v sedmém tisíciletí př. n. l?  A) v Egyptě  B) v Mezopotámii  C) v starověkém Řecku

14 Pár otázek k opakování  Jak dělíme piva podle zbarvení?

15 Pár otázek k opakování  Jak dělíme piva podle zbarvení? a. Světlá b. Polotmavá c. Tmavá d. řezaná

16 Pár otázek k opakování  Co je to Ale? a. Svrchně kvašené pivo obvyklé v Anglii b. Tmavé až černé, velmi hořké pivo c. Pivo vyráběné pouze v šesti klášterech na světě. Tmavé, velmi hořké

17 Pár otázek k opakování  Co je to Ale? a. Svrchně kvašené pivo obvyklé v Anglii

18 Pár otázek k opakování  Kolika stupňová piva jsou tzv. výčepní piva  A) do 7°  B) 8 – 10°  C) 11 – 12°

19 Pár otázek k opakování  Kolika stupňová piva jsou tzv. výčepní piva  A) do 7°  B) 8 – 10°  C) 11 – 12°

20 Pár otázek k opakování  Jak by měl vypadat pivní sklep?  A) slunný, suchý, 20 – 30 °C  B) chladný, dobře větratelný, čistý 5 – 12°C  C) chladný, s přístupem přímých slunečný paprsků, 0 – 4°C.

21 Pár otázek k opakování  Jak by měl vypadat pivní sklep?  A) slunný, suchý, 20 – 30 °C  B) chladný, dobře větratelný, čistý 5 – 12°C  C) chladný, s přístupem přímých slunečný paprsků, 0 – 4°C.

22


Stáhnout ppt "Stolničení, KC3. Co se dnes dozvíte?  Kolik alkoholu má pivo desítka.  Že polotmavé pivo a řezané pivo není totéž  Kde a kdy se pilo první pivo. "

Podobné prezentace


Reklamy Google