Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_541_Sob Druh učebního materiálu Prezentace Autor Mgr. Věra Sobotová VY_32_INOVACE_10_GAS_541_Sob

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Kuchař - číšník Předmět Stolničení Ročník 2. ročník Název tematické oblasti (sady) Nápojová gastronomie Název vzdělávacího materiálu Piva – výroba a podávání Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu STO ve 2. ročníku oboru Kuchař – číšník, tematický celek Nápoje, jejich servis, ošetřování. Jejím cílem je přehlednou a stručnou formou představit charakteristiku nápoje, výrobu piva a zařízení na jeho čepování. Seznamuje žáky s druhy piv, inventářem na jeho podávání včetně vhodnosti zařazení piva k pokrmům na jídelním lísku a menu. Návazným materiálem je procvičení základních vědomostí na interaktivní tabuli. Zhotoveno, (datum/období) Ověřeno

3 Pivo je nízkoalkoholický nápoj Pivo je nízkoalkoholický nápoj Je velmi oblíbený u nás i ve světě Je velmi oblíbený u nás i ve světě První pivo se vařilo v Mezopotánii přibližně v 7. tisíciletí př. n. l. První pivo se vařilo v Mezopotánii přibližně v 7. tisíciletí př. n. l. Základní suroviny NA VÝROBU PIVA JSOU: - slad, voda, chmel, pivovarské kvasinky

4 Čištění ječmene Čištění ječmene Namáčení a klíčení Namáčení a klíčení Sušení (u tmavých sladů i pražení) Sušení (u tmavých sladů i pražení) Odkličování a drcení Odkličování a drcení

5 ROZD Ě LUJEME JI DO ČTY Ř FÁZÍ 1. Vaření 2. Kvašení 3. Dokvášení 4. Stáčení a balení

6 a) Smícháním sladu s teplou vodou vzniká vystírka. b) Scezením vystírky a oddělením mláta (vyvařeného sladu) vzniká sladina. c) Vařením sladiny s chmelem – vzniká mladina. d) Vaření piva končí scezením mladiny a jejím zchlazením (mladé pivo).

7 a) Kvašení piva probíhá v otevřených nádržích při teplotě 5°C (dnes i v uzavřených tancích). a) Kvašení piva probíhá v otevřených nádržích při teplotě 5°C (dnes i v uzavřených tancích).******* b) Při zakvašení pivovarskými kvasnicemi nastává týdenní proces, který má dvě stádia: 1. Stádium zaprašování (bílé a hnědé kroužky) 2. Propadávání pěny (následná filtrace)

8 a) Dokvašování piva probíhá ve velkých tancích nebo ležáckých sudech při teplotě 2°C. b) Pivo dozrává, zjasňuje se, sytí oxidem uhličitým a získává své typické chuťové vlastnosti. c) U běžných piv trvá dokvášení přibližně měsíc, u ležáků 3 měsíce a u speciálních a exportních piv 6 měsíců i déle.

9 Stáčení piva je technická záležitost. Vyrovnávačem tlaku se hladina stáčeného piva udržuje v klidu a tím se docílí dokonalého naplnění do transportních nádob: Lahví různého obsahu (0,5 l; 0,3 l) Lahví různého obsahu (0,5 l; 0,3 l) Sudů (50 l, 30 l) Sudů (50 l, 30 l) Pivních tanků Pivních tanků V plechu nebo plastu (1,5 l, 2 l) V plechu nebo plastu (1,5 l, 2 l)

10 ROZDĚLUJEME: PODLE BARVY PODLE STUPŇOVITOSTI Světlá (vyrábějí se Výčepní (7 %, 8 %, z plzeňského sladu) 10 %) Tmavá (vyrábějí se Ležáky (11 %, 12 %) z bavorského sladu) Speciální ( 13% a více) Speciální (třešňová, Dietní zázvorová, …) a nízkoalkoholická

11 pĚNIVOS T ČIROST – průzračnost (nesmí být zakalené, mimo kvasnicového) PĚNIVOST – výška pěny cm, má být kompaktní, držet 3 minuty BARVA, CHUŤ, VŮNĚ - světlá piva : čistá, sladově nahořklá chuť bez karamelové příchuti - tmavá piva : nasládlá chuť s karamelovou příchutí

12 pĚNIVOS T NÍZKÝ OBSAH OXIDU UHLIČITÉHO HOŘKÁ NEBO KVASNIČNÁ PŘÍCHUŤ ZÁKAL – může být kvasničný nebo chladový

13 VZDUCHOVÉ ČERPADLO BOMBY S CO 2 PIVNÍ A VZDUCHOVÉ TRUBKY PÍPY VÝČEPNÍPULT

14 VZDUCHOVÉ ČERPADLO SE ZÁSOBNÍKEM - pomocí něho se pivo vhání do výčepního pultu, využívá se ve velkých provozovnách, kde se čepuje větší množství piva BOMBY S CO 2 - pomocí tlaku se pivo vhání do výčepního pultu, využívá se v menších provozovnách, pivo se nekazí, více pění PIVNÍ A VZDUCHOVÉ TRUBKY - nejčastěji z plastu, pivními trubkami pivo protéká pod tlakem přes chladící zařízení do výčepního pultu VÝČEPNÍ PULT - masivní konstrukce skříňového typu, skládá se z několika částí: výčepní deska, stojan s pivními kohoutky a vaničkou, perforovaná deska, vnitřní chlazený prostor PÍPY - výčepní kohouty, mnoho druhů a v různém provedení

15 DŽBÁNKY (PULITRY) -tradiční inventář na čepovaná piva -obsah 0,5, 0,3 l PIVNÍ POHÁRY (ŠTUCY) -modernější typ skla -obsah 0,5, 0,4, 0,3 l KRÍGLE (TUPLÁKY) -obsah 1 l SPECIÁLNÍ SKLO -miska -tulipán Teplota při podávání °C

16 KOŘENĚNÉ A TUČNÉ POKRMY, SPECIALITY NA JL Guláše, perkelty Guláše, perkelty Pečená kachna, husa Pečená kachna, husa Pečený bůček, vepřová pečeně Pečený bůček, vepřová pečeně Speciality připravované na pivě Speciality připravované na pivě************** ZAŘAZENÍ PIVA NA MENU Vždy jako první nápoj po aperitivu Vždy jako první nápoj po aperitivu K pikantnímu studenému předkrmu K pikantnímu studenému předkrmu Můžeme ponechat i k polévce Můžeme ponechat i k polévce Vhodné pro pánskou společnost Vhodné pro pánskou společnost

17  SALAČ, Gustav, PRIBULA, Milan, SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technika obsluhy a služeb pro 2. ročník středních hotelových škol. Vyd. 4. Praha: SPN, 1996, 150 s. ISBN SALAČ, Gustav, PRIBULA, Milan, SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technika obsluhy a služeb pro 1. ročník středních hotelových škol. Vyd. 3. Praha: SPN, 1995, 118 s. ISBN V textu použity vlastní nákresy. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google