Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského."— Transkript prezentace:

1

2

3 Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského organismu  Zeleninu řadíme mezi ochranné potraviny – obsahuje velké množství minerálních látek, vlákniny a vitaminů

4 Rozdělení zeleniny: A. podle použité části rostliny: 1. Zelenina kořenová 2. Zelenina košťálová 3. Zelenina cibulová 4. Zelenina plodová 5. Zelenina lahůdková (stonková) B. podle způsobu výroby – polní a rychlená C. podle délky vegetační doby – ranná, poloranná, pozdní

5 Kořenová zelenina  Využívají se kořeny, oddenky, bulvy a hlízy  Mezi kořenovou zeleninu řadíme: Mrkev (stolní, karotka, baby) Petržel Celer Křen červenou řepu ředkvičky a ředkve vodnici, tuřín, pastiňák

6 Obr. 1 tuřín Obr. 2 vodnice Obr. 3 pastiňák

7 Košťálová zelenina  Vysoký obsah vitaminu C, vápníku, železa  Mezi košťálovou zeleninu řadíme: Hlávkové zelí – rané, letní, pozdní - červená, bílá barva Čínské zelí Květák – nerozvinuté bílé květenství, dietní zelenina Brokolice – příbuzná květáku, vytváří menší růžice

8 Kedlubny – problém s dřevnatěním a praskáním - barva – od bílé až po fialovou - raná i pozdní zelenina Kapusta a. Hlávková – tmavě zelené zkroucené listy b. Kadeřavá – vytváří velkou volnou růžici, zimní zelenina, má mírně nahořklou chuť c. Růžičková – drobné kapustičky velikosti ořechu na dřevnatém stonku, bohatý zdroj minerálních látek – draslík, železo, zimní zelenina

9 obr. 4 obr. 5 obr. 6

10 Cibulová zelenina  Typická je ostrá, štiplavá chuť, vysoký obsah éterických olejů, fytoncidů (ničí bakterie)  Mezi cibulovou zeleninu řadíme: Česnek Pór Cibuli – kuchyňská, šalotka, perlotka, jarní cibule - červená, bílá, žlutá Pažitku

11 Listová zelenina  Konzumuje se syrová nebo vařená (jako příloha)  Jedná se o křehké listy, řapíky nebo stonky  Rozdělení listové zeleniny: Listová zelenina salátová – salát hlávkový, ledový, římský, čekankové puky, řeřicha zahradní Listová zelenina špenátová – špenát, šťovík Listová zelenina řapíková – rebarbora, sladký fenykl, řapíkatý celer

12 Plodová zelenina  Využívají se plody  Plodová zelenina se dělí na: Zelenina tykvovitá Zelenina lilkovitá Zelenina plodová ostatní

13 Zelenina tykvovitá Řadíme zde: 1. Tykev – velkoplodá (dýně) - obecná (cukety, patizony) 2. Meloun – vodní (červená dužnina) - cukrový (žlutá, nazelenalá dužnina) 3. Okurky – nakladačky - salátové Problémem u okurek – hořkost (nedostatek vláhy při zrání), okurky mají nízkou energetickou hodnotu a vysokou biologickou hodnotu

14 Zelenina lilkovitá Řadíme zde: 1. Rajče obsahuje vysoké množství provitaminu zelená rajčata jsou jedovatá – obsahují hodně solaninu 2. Paprika Zeleninová – nedozrálé bobule Kořeninová – dozrálé bobule Paprika obsahuje kapsaicin – látka s konzervačními účinky

15 Zelenina stonková Řadíme zde: 1. Chřest Jemná jarní zelenina Používají se oddenky nebo hlízy 2. Artyčok Podobný bodláku Konzumují se nerozvinutá květenství Obsahuje inulin

16 Obr. 7 Chřest Obr. 8 Artyčok

17 Konzervování zeleniny  Sterilovaná zelenina  Nakládaná zelenina  Zeleninové protlaky  Sušená zelenina  Nasolovaná zelenina  Mražená zelenina

18  Seznam obrázků a jejich zdroje: Obr. 1 Obr.2 Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5 Obr. 6 Obr. 7 Obr. 8

19 D ě kuji za pozornost


Stáhnout ppt "Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského."

Podobné prezentace


Reklamy Google