Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úrokový swap 12. října 2011. Co je úrokový swap Druh finančního derivátu. Slouží k zajištění pohyblivé úrokové sazby úvěrů. Dochází ke změně pohyblivé.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úrokový swap 12. října 2011. Co je úrokový swap Druh finančního derivátu. Slouží k zajištění pohyblivé úrokové sazby úvěrů. Dochází ke změně pohyblivé."— Transkript prezentace:

1 Úrokový swap 12. října 2011

2 Co je úrokový swap Druh finančního derivátu. Slouží k zajištění pohyblivé úrokové sazby úvěrů. Dochází ke změně pohyblivé sazby na fixní. Dohoda o výměně fixní a pohyblivé úrokové sazby. Jedna strana platí pohyblivou, druhá fixní sazbu a přesouvají se pouze rozdíly.

3 Jak funguje úrokový swap Strana A se zavazuje zaplatit straně B dohodnutý pevný úrok ze sjednané jistiny, za sjednané období, ke sjednaným datům splatnosti a současně se strana B zavazuje zaplatit straně A dohodnutý variabilní úrok ze sjednané jistiny za sjednané období ke sjednaným datům splatnosti.

4 Při swapu nedochází z právního hlediska ke změně původních věřitelských, resp. dlužnických vztahů zúčastněných subjektů, což znamená, že strany swapového obchodu zůstávají v plné míře odpovědny za své původní úrokové závazky, které jsou předmětem swapu.

5 Výhody úrokového swapu Výše sazeb je známá po celou dobu fixace Nehrozí riziko růstu sazeb Známá výše dopadu na rozpočet v zajištěném období

6 Nevýhody úrokového swapu V případě poklesu nebo stagnace úrokových sazeb vyšší placené úroky než u plovoucí sazby Vyšší úroky v nejbližších letech

7 Vývoj sazby 3M Pribor od roku 2004

8 Odhad vývoje sazby 3M Pribor dle ČNB RokÚroková sazba 20121,7 % 20132,5 %

9 Vývoj desetileté fixní sazby od roku 2004

10 Vývoj desetileté fixní sazby za poslední rok

11 Zajištění úvěrů Jihomoravského kraje úrokovým swapem Úvěry JMK od Evropské investiční banky jsou úročeny pohyblivou sazbou 3M Pribor. První úvěr není zajištěn úrokovým swapem. Druhý úvěr je zajištěn úrokovým swapem z 44 % z dosud načerpané částky.

12 Další způsoby zajištění – úrokové opce CAP - zajišťuje kupujícího před růstem úrokových sazeb nad stanovenou hranici, kdy prodávající cap bude kompenzovat úrokové rozdíly, pokud referenční úroková sazba přesáhne k určitému rozhodnému dni určitý předem sjednaný strop.

13 Zdroje Deník veřejné správy – článek Ponechat bankovní úvěr na pohyblivé sazbě je riskantní hlavně v současné tržní situaci (odkaz: http://www.dvs.cz/clanek.asp?id=6456795)http://www.dvs.cz/clanek.asp?id=6456795 Webové stránky Patria.cz (odkaz: http://www.patria.cz/CurrenciesRates/CZK/10Y/irsdetail.aspx) http://www.patria.cz/CurrenciesRates/CZK/10Y/irsdetail.aspx Webové stránky České národní banky (odkaz: http://www.cnb.cz/cs/menova_politika/prognoza/#PRIBOR) http://www.cnb.cz/cs/menova_politika/prognoza/#PRIBOR

14 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Úrokový swap 12. října 2011. Co je úrokový swap Druh finančního derivátu. Slouží k zajištění pohyblivé úrokové sazby úvěrů. Dochází ke změně pohyblivé."

Podobné prezentace


Reklamy Google