Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/54.0055 www.kvalitaskoly.cz/podnikavost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/54.0055 www.kvalitaskoly.cz/podnikavost."— Transkript prezentace:

1 Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/54.0055 www.kvalitaskoly.cz/podnikavost

2 SŠ Bohumín, p. o. Ing. Ivana Mudrová a Mgr. Marcela Horváthová

3 Úvěr je dočasné poskytnutí peněžních prostředků mezi fyzickou nebo právnickou osobou a bankou na předem stanovenou dobu a za přesně dohodnutých podmínek. Úrok je peněžitá odměna za půjčení peněz. Velikost úroku se obvykle vyjadřuje pomocí úrokové míry (sazby) – je to v % stanovené zvýšení půjčené částky za určité časové období.

4 Pro porovnání výhodnosti jednotlivých půjček budeme zjišťovat tyto ukazatele:  RPSN,  úrokovou míru,  a další.

5  RPSN = roční procentní sazba nákladů je to číslo, které vyjadřuje výhodnost nebo nevýhodnost poskytovaného úvěru.  S pomocí RPSN zjistíme, jak je úvěr drahý.  RPSN zahrnuje všechny platby:  úrokovou sazbu,  poplatky za uzavření smlouvy (administrativní poplatky),  poplatky za správu úvěru,  poplatky za vedení účtu,  poplatky za převody peněžních prostředků, pojištění schopnosti splácet.

6  hodnotu RPSN je dle zákona třeba vyjadřovat s přesností na nejméně jedno desetinné místo,  v praxi tak bývá RPSN o něco vyšší než roční úroková sazba, běžná výše RPSN se pohybuje mezi 10 – 30 %,  zákonem není dána maximální roční procentní sazba nákladů na úvěr.

7 Z hlediska času:  krátkodobý úvěr - se splatností do 1 roku  střednědobý úvěr - se splatností 1–5 let  dlouhodobý úvěr - se splatností nad 5 let  Úvěrové riziko je riziko vyplývající z neschopnosti splatit své závazky.

8  Klínský,P.: Ekonomická a finanční gramotnost pro střední školy  www.wikipedie.org


Stáhnout ppt "Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/54.0055 www.kvalitaskoly.cz/podnikavost."

Podobné prezentace


Reklamy Google