Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kupovat na splátky, nebo na úvěr ? Pokud si chceme pořídit nějakou věc nebo službu a nemáme na ni dostatek hotovosti, můžeme ji koupit na splátky nebo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kupovat na splátky, nebo na úvěr ? Pokud si chceme pořídit nějakou věc nebo službu a nemáme na ni dostatek hotovosti, můžeme ji koupit na splátky nebo."— Transkript prezentace:

1 Kupovat na splátky, nebo na úvěr ? Pokud si chceme pořídit nějakou věc nebo službu a nemáme na ni dostatek hotovosti, můžeme ji koupit na splátky nebo si od banky vypůjčit v podobě spotřebitelského úvěru a zaplatit ihned a splácet spotřebitelský úvěr bance. Než se k tomuto kroku ale rozhodneme, měli bychom si zjistit, kolik korun budeme muset měsíčně splácet a kolik zaplatíme celkem. Ne vždy jsou pro nás někdy velmi lákavé nabídky v konečném důsledku výhodné.

2 Co bys měl udělat než si půjčíš peníze na úvěr? Porovnej úrokové a další náklady u jednotlivých nabídek Prozkoumej lhůty a pokuty při porušení smlouvy, způsob řešení sporů Sleduj tzv. RPSN(roční sazbu nákladů), která může velmi ovlivnit celkovou cenu)- obvykle bývá napsána velmi malým písmem

3 Úkol Najdi v obchodě nějaké zboží, které se prodává na splátky a zapiš získané údaje do tabulky Obchod Druh zboží Část ceny placená ihned(tzv.akontace) Výše splátky Počet splátek Doba splácení(počet měsíců) Celková cena Cena při platbě v hotovosti Cena v při platbě na úvěr( cena při platbě v hotovost + akontace) RPSN

4 Úkol Porovnejte RPSN u spotřebitelských úvěrů jednotlivých bank nebo jiných finančních institucí Pamatuj: Obecně platí, že by mělo být možné na trhu najít nabídku spotřebitelského úvěru s RPSN nižší než 30%. Pokud ti nabízí úvěr s RPSN vyšší než 30%, na takovou nabídku nereaguj!


Stáhnout ppt "Kupovat na splátky, nebo na úvěr ? Pokud si chceme pořídit nějakou věc nebo službu a nemáme na ni dostatek hotovosti, můžeme ji koupit na splátky nebo."

Podobné prezentace


Reklamy Google