Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MS EXCEL Funkce PLATBA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MS EXCEL Funkce PLATBA."— Transkript prezentace:

1 MS EXCEL Funkce PLATBA

2 Funkce platba Pomocí funkce PLATBA můžeme vypočítat splátky půjčky nebo jiné platby na základě konstantních splátek a konstantní úrokové míry. Funkci je možné využít při výpočtu splátek úvěru, tak pro výpočet investic.

3 Syntaxe funkce PLATBA =PLATBA(sazba;pper;souč_hod;bud_hod;typ)
sazba - úroková míra pro dané období. Pokud chceme počítat např. měsíční splátky a máme k dispozici roční úrokovou míru, pak musíme tuto míru dělit dvanácti. pper - počet období, po které platba probíhá. Pokud se jedná např. o měsíční platbu, pak musíme počet období násobit dvanácti. souč_hod - současná hodnota plateb. U úvěru je to poskytnutá částka. bud_hod - budoucí hodnota plateb. U úvěru je to nesplacená část úvěru po skončení splácení anuitou, u investice odpovídá cílové částce včetně úroku. Pokud není hodnota zadána, má se za to, že je 0. typ - jestliže je platba prováděna na začátku období, zadá se 1, pokud probíhá na konci období, zadá se 0. Typ bez zadání je považován za 0.

4 Úkol: Úvěr na 3 500 000 Kč, 5 let, úroková míra 15 %, spočítat splátky

5 Úvěr na 3 500 000 Kč, 5 let, úroková míra 15 %
Řešení: ze zadání známe výši úvěru - prostředky získáváme nyní, 3 500 000 Kč je tedy současnou hodnotou. Chceme vypočítat měsíční splátky, počet období tedy bude 5 let * 12 měsíců, úroková míra bude 15% / 12 měsíci. Budeme tedy platit 60 měsíců 1,25% z požadované částky. Vzorec můžeme zapsat několika způsoby.

6 Vzorec =PLATBA(15%/12;5*12;3500000;0;1)
Nemáme zatím nic splaceno – proto 0 Platíme od začátku období, proto 1 =PLATBA(15%/12;5*12; ;0;1) Úrok/12 měs let x 12 měsíců dluž.částka

7 VÝSLEDEK Proč vyšla měsíční splátka záporná? Zatímco peníze od banky dostaneme hned (jsou pro nás příjmem peněz), platit budeme bance průběžně. Splátky úvěru pro nás budou výdajem peněz. Proto současnou hodnotu zapisujeme kladnou a splátky jsou záporné.


Stáhnout ppt "MS EXCEL Funkce PLATBA."

Podobné prezentace


Reklamy Google