Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ekonomická gramotnost Hypotéky a spotřebitelské úvěry.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ekonomická gramotnost Hypotéky a spotřebitelské úvěry."— Transkript prezentace:

1 Ekonomická gramotnost Hypotéky a spotřebitelské úvěry

2 Základní druhy úvěrů  Hypotekární úvěr (hypotéka) – je obvykle dlouhodobý (např. 20let) a poskytuje se na koupi, výstavbu či rekonstrukci rodinného domu, bytu či jiné nemovitosti. Vždy je krytý zástavou nemovitosti (v případě nesplácení přijdu o nemovitost a banka ji prodá).  Americká hypotéka – umožňuje pořídit si cokoli bez dokladování účelu ( vklad do podnikání, koupě obchodního podílu a pod). Vždy je krytá zástavou nemovitosti.  Spotřebitelský úvěr – je obvykle krátkodobý (měsíce, až roky), určen pro občany (FO a domácnosti), je poskytován na úhradu služeb, spotřebního zboží a na jiné osobní potřeby (vybavení bytu, auto, malé osobní půjčky, nákupní půjčky).

3 Porovnání hypotekárního a spotřebního úvěru Hypotekární úvěr je dlouhodobý s nižší úrokovou sazbou. V případě nesplácení se ručí nemovitostí. Spotřebitelský úvěr je krátkodobý s vyšší úrokovou sazbou. V případě nesplácení hrozí exekuční zabavení osobního majetku.

4 Základní údaje na úvěrové smlouvě  Smluvní strany.  Účel čerpání úvěru (na co je úvěr poskytnut).  Výše úvěru (vypůjčená částka).  Roční úroková sazba, nejlépe pevná (uvádí se v %, např. 4,5%).  Výše splátek a frekvence splácení (měsíčně, čtvrtletně). Výpočet výše splátek je pro běžného člověka komplikovaný.  Doba splácení (měsíce, roky).  Možnost mimořádných splátek bez sankčního poplatku!  Číslo účtu, kam mají být splátky posílány!  Pojištění proti neschopnosti splácet.  Sankce při nesplácení úvěru!  Další ujednání.

5 Jistina a úrok  Hypotéka se vždy skládá z jistiny a úroku.  Jistinou se rozumí částka, kterou banka klientovi půjčí.  Úrok je pak pro banku „odměnou“ za půjčenou částku a jeho výše je určena úrokovou sazbou v procentech. Každá splátka se pak skládá také z jistiny a úroku. V první letech splácení je obvykle velká část splátky tvořena úrokem a menší část jistinou, asi uprostřed splátkového období se výše úroku a jistiny vyrovná a na konci splátkového období převažuje ve splátkách jistina nad úrokem. Jistina vždy sníží základ pro výpočet úroků, tzn. každá další splátka ukrojí větší část jistiny než splátka předchozí.

6 Příklad Pan Novák si pořídil americkou hypotéku, aby vyplatil milovanou manželku, se kterou se rozvedl. Výše hypotéky činila 1.000.000,-Kč, úroková sazba 8%, doba splácení 20 let. Výše splátek byla na základě výchozích údajů stanovena na 8.364,-Kč. Splátka 1. měsíc: 1.698,-Kč jistina + 6.666,-Kč úrok = 8.364,-Kč Splátka 136. měsíc: 4.163,-Kč jistina + 4.201,-Kč úrok = 8.364,-Kč Splátka 240. měsíc: 8.309,-Kč jistina + 55,-Kč úrok = 8.364,-Kč Na konci splátkového období zaplatil pan Novák celkem 2.007.456,-Kč

7 Úkol Najdi na internetu konkrétní příklady hypotekárního a spotřebitelského úvěru. Porovnej úrokovou sazbu a dobu splácení. Pomocí výpočtové tabulky urči výši splátek a zjisti, o kolik bude vyšší přeplatek oproti původní ceně na konci doby splácení.


Stáhnout ppt "Ekonomická gramotnost Hypotéky a spotřebitelské úvěry."

Podobné prezentace


Reklamy Google