Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 12Číslo DUMO7.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 12Číslo DUMO7."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 12Číslo DUMO7 Předmět Stavební technologie -3. ročník Tematický okruh Schodiště Název materiálu Konstrukce schodišť Autor Petr Bílek Datum tvorby 7.4. 2013Ročník3. Anotace Prezentace seznamuje žáky třetího ročníku oboru Zedník s konstrukcemi schodišť. Metodický pokyn Učitel látku promítá na tabuli a provádí výklad. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Bílek Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání,www.rvp.cz školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Podle způsobu podporování stupňů rozeznáváme schodiště s plně podporovanými stupni podporu stupňů tvoří - terén, - podezdívka - železobetonová deska schodiště s oboustranně podporovanými stupni podporu stupňů tvoří - nosné schodišťové zdivo, - schodnice - zavěšení na táhlech - kombinace podpor visuté schodiště - s jednostranně vetknutými stupni do nosných stěn

3 Schodiště s plně podporovanými stupni Terénní pažené schodiště Obr. 1 : Terénní pažené schodiště (archiv autora) Obr. 2 : Schéma paženého schodiště (archiv autora)

4 Schodiště s plně podporovanými stupni Plně podezděné schody Obr. 3 : Plně podezděné schodiště (archiv autora)

5 Schodiště s plně podporovanými stupni Terénní schodiště Obr. 4 :Terénní schodiště (archiv autora)

6 Stupně jsou buď osazeny na železobetonové desce nebo, jako v tomto případě, vybetonované současně s prefabrikovanou deskou. Deskové schodiště Schodiště s plně podporovanými stupni Obr. 5 :Deskové schodiště (archiv autora)

7 Schodiště s oboustranně podporovanými stupni Do této skupiny patří všechna schodiště, u kterých jsou všechny stupně podepřeny na koncích stupňů: — z obou stran zdivem — z obou stran schodnicemi — zavěšená na ocelových táhlech — z jedné strany zdivem a z druhé schodnicí

8 Vřetenová schodiště Schodiště s vřetenovou zdí PŮDORYS Každý stupeň je zazděn na obou koncích na 50 až 80 mm do zdi. Střední zeď mezi dvěma rameny schodů jmenuje se vřetenová (je min 300 mm široká). Stupně dosedají na sebe v ploškách širokých 30 až 40 mm. Obr.6: Vřetenové schodiště (archiv autora)

9 Každý stupeň je osazen na širším konci ve zdi, na užším konci mají podporu ve sloupu. Středový sloup se jmenuje vřeteno. Sloup může být vyzděný, dřevěný, ocelový nebo vytvořený přímo konci stupňů. Točité vřetenové schodiště Obr.7: Točité vřetenové schodiště (archiv autora) Obr.8: Točité vřetenové schodiště [1]

10 Schodiště s oboustranně podporovanými stupni Schodnicová schodiště Obr. 9: Schéma schodiště se stupni podporovanými schodnicemi tvaru L (archiv autora)

11 Obr. 10: Schéma polohy schodnic (archiv autora) Schodnicová schodiště

12 Schodiště s oboustranně podporovanými stupni Předložené schodiště se stupňovitými mezilehlými schodnicemi Obr. 11: Předložené schodnicové schodiště (archiv autora)

13 Schodiště s oboustranně podporovanými stupni Schodiště s krajními schodnicemi Obr. 12: Přímé schodnicové schodiště (archiv autora)

14 Schodiště s oboustranně podporovanými stupni Ocelové schodnicové schodiště s krajními schodnicemi Obr. 13: Ocelové schodnicové schodiště (archiv autora) Obr. 14: Schodišťové rameno ocelového schodnicového schodiště (archiv autora)

15 Schodiště se středovou schodnicí Obr. 15: Schodiště se středovou schodnicí a deskovými stupni (archiv autora)

16 Obr. 16: Schodiště se středovou schodnicí a zalomenými stupni (archiv autora) Schodiště se středovou schodnicí

17 Vysuté přímočaré schodiště Obr. 17: Schéma visutého schodiště s kamennými nebo železobetonovými stupni (archiv autora) Jednotlivé stupně jsou vetknuté (konzolově zazděné) do schodišťové zdi na jedné straně. Hloubka vetknutí se provádí 1/6 až 1/5 volné délky stupně (200 – 250 mm). Při vyložení stupňů 1200 – 1500 mm musí být schodišťová zeď minimálně 250 mm široká. Poslední stupeň musí dostatečně zatížen aby nedošlo k jeho vyvrácení. Zatěžovací zeď má být min 2m vysoká.

18 Obr.18: Ocelové v řetenové schodiště (archiv autora) Vysuté vřetenové schodiště

19 Pilířové schodiště Pilířové schodiště vzniklo vylehčením vřetenové zdi. Nosnou funkci vřetenové zdi převzali pilíře. Schodnice přenáší zatížení ze schodišťových ramen do sloupů. Obr. 19: Pilířové dvouramenné schodiště (archiv autora)

20 Pilířové schodiště Obr. 20: Pilířové schodiště (archiv autora)

21 Zavěšená schodiště mají stupně, celá ramena, popř. i podesty zavěšeny na táhlech, která jsou kotvena do stropní konstrukce příslušného podlaží. Schodiště může být umístěno zcela volně v prostoru protože není vázáno na svislé nosné konstrukce. Zavěšená schodiště Obr. 21: Schéma zavěšeného schodiště (archiv autora)

22 Obr. č.22: Točité schodiště se stupni na vnitřní straně ukotvenými do vřetenové zdi, na vnější straně zavěšenými na ocelových táhlech.(archiv autora)

23 [1] ZEYER, B. Zednictví a stavitelství : pro praktickou potřebu zedníků, mistrů zednických i stavitelů. V Praze : I.L. Kober, 1846. 453 s., 423 obr., 24 s.obr.příl. (strana 93)


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 12Číslo DUMO7."

Podobné prezentace


Reklamy Google