Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeňka Soprová, Bc. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeňka Soprová, Bc. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeňka Soprová, Bc. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 18 Číslo DUM 04 Předmět Mechanika 2. r. – Pružnost a pevnost Tematický okruh Prostý smyk Název materiálu Namáhání prostým smykem Autor Ing. Bc. Zdeňka Soprová Datum tvorby 12. 3. 2013 Ročník II. Anotace Žáci zjistí co rozumíme pojmem namáhání prostým smykem a naučí se vypočítat smykové napětí. Učební materiál je určen pro II. ročník technických škol. Metodický pokyn Učitel látku promítá na tabuli a provádí výklad.

2 Namáhání prostým smykem vzniká tehdy, když dvě stejně velké síly opačného smyslu působí na společné nositelce, procházející těžištěm průřezu, a leží v namáhaném průřezu F F

3  Teoretický případ namáhání  Častější je smyk doprovázený ohybem – kromě posuvu ve směru síly dochází i k ohybu

4 Smykové (tečné) napětí  Je rovnoměrně rozloženo po celém průřezu  Platí: F – zatěžující síla [N] S – plocha namáhaného průřezu [mm 2 ] n - počet současně namáhaných průřezů

5 Deformace prostého smyku  Řešení deformací u prostého smyku nebereme v úvahu, protože jsou nepatrné a v přípustných mezích a při stříhání materiálu jde pak o porušení záměrné. V praxi však dojde u smyku ke zkosení, které je způsobeno tečným (smykovým) napětím  Smyk nazýváme střihem, působí-li stejně velké tlakové síly na těleso opačným smyslem ve dvou rovnoběžných velmi blízkých rovinách tak, že jejich výslednice tvoří dvojici s ramenem blížícím se nule

6 Kontrolní otázky: 1.V jakém případě vzniká namáhání prostým smykem? 2.Jaký je vzorec pro výpočet smykového napětí? 3.Kdy nazýváme smyk střihem?

7 Řešení: 1.Když dvě stejně velké síly opačného smyslu působí na společné nositelce, procházející těžištěm průřezu, a leží v namáhaném průřezu 2.Smykové napětí 3.působí-li stejně velké tlakové síly na těleso opačným smyslem ve dvou rovnoběžných velmi blízkých rovinách tak, že jejich výslednice tvoří dvojici s ramenem blížícím se nule

8 Citace: MRŇÁK, Ladislav a DRDLA, Alexander. Mechanika:pružnost a pevnost pro střední průmyslové školy strojnické.Vyd. 3. Praha:Nakladatelství technické literatury, 198,s.79.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeňka Soprová, Bc. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google