Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Zdeňka Soprová,. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Zdeňka Soprová,. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Zdeňka Soprová,. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 18 Číslo DUM 07 Předmět Mechanika 2. r. – Pružnost a pevnost Tematický okruh Krut Název materiálu Zkrucované pružiny Autor Ing. Bc. Zdeňka Soprová Datum tvorby28.10. 2013 Ročník II. Anotace Žáci se seznámí s pojmem zkrucovaná pružina a se základními výpočtovými vztahy. Učební materiál je určen pro II. ročník technických škol. Metodický pokyn Učitel látku promítá na tabuli a provádí výklad.

2 Zkrucované pružiny  Pružiny – pružné prvky  Funkce pružin:  Tlumí nárazy – pohybovou energii mění v deformační práci a objemovou hustotu deformační energie  Vykonávají práci – tvoří hnací element (pružiny u hodin)  Vyvozují sílu – např. pružiny pojišťovacích ventilů  Z dané deformace určují sílu – např. siloměry, mincíře

3 Zkrucovaná válcová přímá pružina – torzní tyč  Torzní tyč – kruhový hřídel namáhaný krutem, hodnoty dovoleného napětí i úhlu zkroucení jsou však podstatně větší než u běžných hřídelů  Základní vztahy:  Pevnostní podmínka:

4  Deformační podmínka:  Deformační práce:  Objemová hustota deformační energie:

5 Šroubová pružina tažná a tlačná  V praxi se vyskytuje nejčastěji  Tažná má oka, tlačná rovné zakončení  Základní vztahy:  Prodloužení pružiny:

6  Počet závitů:  Tuhost pružiny:  Celková délka nezatížené pružiny:

7 Kontrolní otázky: 1.Co rozumíme pojmem pružina? 2.Jaké jsou funkce pružin? 3.Napiš pevnostní a deformační podmínku pro torzní tyč? 4.Jak vypočteme tuhost pružiny?

8 Řešení: 1.Pružný prvek 2.Tlumí nárazy, vykonávají práci, vyvozují sílu, z dané deformace určují sílu 3.Pevnostní podmínka Deformační podmínka 4.Tuhost pružiny

9 Citace: MRŇÁK, Ladislav a DRDLA, Alexander. Mechanika:pružnost a pevnost pro střední průmyslové školy strojnické.Vyd. 3. Praha:Nakladatelství technické literatury, s.124-132


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Zdeňka Soprová,. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google