Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  14 Číslo DUM 3.2_14_18 Předmět Oděvní materiály Tematický okruh Výběr oděvního materiálu a technologie pro určitý typ oděvního výrobku. Název materiálu Rozbor textilií – určování vazby tkanin Autor Ing. Ilona Pirichová Datum tvorby Ročník  KRE 3 Anotace Žáci jsou v prezentaci seznámeni s postupem při určování vazby tkanin u vzorků textilií , s vykreslováním vazby na vzornicový papír, se značením a vlastnostmi základních vazeb. Metodický pokyn prezentace, výklad s otázkami pro žáky cílová skupina žáků: 16 – 19 let Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Ilona Pirichová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Rozbor textilií – určování vazby tkanin
Vazba je způsob provazování osnovy a útku. Základní pojmy: osnova (podélná soustava nití) útek (vodorovná soustava nití) osnovní vazba (převládají osnovní vazné body) útková vazba (převládají útkové vazné body) oboustranná vazba (stejný počet osnovních a útkových vazných bodů) vazný bod (místo, kde se kříží osnova s útkem) střída vazby (počet osnovních a útkových vazných bodů, které se pravidelně opakují po celé ploše tkaniny)[1]

3 Rozbor textilií – určování vazby tkanin
Postup: určit líc a rub u vzorku určit směr osnovy a útku osnova je položena svisle útek je položen vodorovně vzorek je větší než střída vazby odstranit několik osnovních nití z levého dolního okraje a několik útkových nití z horního okraje vzorku zakreslit na vzornicový papír způsob provazování osnovy a útku s použitím tkalcovské lupy (vazné body ve vzorku)[1]

4 Rozbor textilií – určování vazby tkanin
Vazba plátnová stejný počet osnovních a útkových nití oboulícní vzhled velká pevnost nejjednodušší vazba názvy tkanin (batist, popelín, taft…)[1] Obr.1: Plátnová vazba.

5 Rozbor textilií – určování vazby tkanin
Vazba plátnová Obr.2: Len. Obr.3: Bavlněná véba.

6 Rozbor textilií– určování vazby tkanin
Vazba keprová šikmé řádkování pravý kepr (/ Z) levý kepr (\ S) osnovní kepr útkový kepr základní kepr je třívazný měkkost a pružnost názvy tkanin (barchet, gabardén, kašmír, tvíd) Obr.4: Keprová vazba.

7 Rozbor textilií – určování vazby tkanin
Vazba keprová Obr.5: Denim. obr.6: Gabardén.

8 Rozbor textilií– určování vazby tkanin
Vazba atlasová atlas osnovní (útkové vazné body se nedotýkají) atlas útkový (osnovní vazné body se základní atlas je pětivazný hladkost, lesk u textilií menší pevnost názvy tkanin (flauš, satén)[1] Obr.7: Atlasová vazba.

9 Rozbor textilií – určování vazby tkanin
Vazba atlasová Obr.8: Acetátová podšívka. Obr.9: Satén.

10 Otázky/úkoly Vysvětlete pojmy: osnova, útek, vazný bod.
Charakterizujte vazbu plátnovou. Napište, které tkaniny mají keprovou vazbu. Popište vlastnosti atlasové vazby. Napište, která vazba zvyšuje lesk u textilií.

11 Správná řešení Vysvětlete pojmy: osnova, útek, vazný bod.
(osnova je podélná soustava nití, útek je vodorovná soustava nití, vazný bod je místo, kde se kříží osnova a útek) Charakterizujte vazbu plátnovou. (oboulícní, stejný počet osnovních a útkových nití, velká pevnost, jednoduchá) Napište, které tkaniny mají keprovou vazbu. (barchet, kašmír, gabardén, tvíd)

12 Správná řešení 4. Popište vlastnosti atlasové vazby.
(menší pevnost, vyšší lesk, hladkost) Napište, která vazba zvyšuje lesk u textilií. (atlasová vazba)

13 Použitá literatura [1] BOHANESOVÁ, Bohuslava a Hana KOZLOVSKÁ. Oděvní materiály I. 2.vyd.Praha: Informatorium, ISBN Seznam obrázků: Obr.1: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.2: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí Obr.3: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí Obr.4: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí Obr.5: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí Obr.6: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí

14 Použitá literatura Obr.7: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.8: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí Obr.9: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o"

Podobné prezentace


Reklamy Google