Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  14 Číslo DUM 3.2_14_16 Předmět Oděvní materiály Tematický okruh Výběr oděvního materiálu a technologie pro určitý typ oděvního výrobku Název materiálu Rozbor textilií – makroskopická zkouška Autor  Ing. Ilona Pirichová Datum tvorby   Ročník KRE 3 Anotace Žáci jsou v prezentaci seznámeni s významem makroskopické zkoušky při určení materiálového složení textilie a s průběhem spalovacích zkoušek u bavlny, lnu, vlny, acetátového a syntetického hedvábí. Metodický pokyn prezentace, výklad s otázkami pro žáky cílová skupina žáků: 16 – 19 let Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Ilona Pirichová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Rozbor textilií – makroskopická zkouška
Rozbor textilií je postup, kterým jsou zjišťovány základní údaje určující oděvní textilii[1]. Údaje, které jsou zjišťovány: líc a rub textilie směr osnovy a útku materiálové složení vazba dostava směr vlasu úprava[1]

3 Rozbor textilií – makroskopická zkouška
Makroskopická zkouška - metoda k určování druhu textilních vláken pomocí lidských smyslů: zrakem (vzhled, vazba, dostava, směr vlasu) čichem (průběh spalovací zkoušky) hmatem (omak textilie) Pro přesné určení druhu vlákna je nutné makroskopickou zkoušku vhodně kombinovat se zkouškou mikroskopickou a chemickou[1].

4 Rozbor textilií – makroskopická zkouška
Příklad: Určit materiálové složení textilie podle průběhu spalovací zkoušky. Pomůcky: laboratorní kahan pinzeta nůžky[1]

5 Rozbor textilií – makroskopická zkouška
Postup: Provést zapalovací zkoušku ustřihnout niť o délce asi 5cm uchopit niť do pinzety přiblížit niť shora k plameni sledovat průběh a zápach hoření sledovat zbytek po hoření[1] Obr.1: Niť uchopená pinzetou.

6 Rozbor textilií – makroskopická zkouška
Spalovací zkouška celulózových vláken (bavlna, len) snadné zapalování rychlé hoření velký jasný plamen zápach spáleného papíru lehký, šedobílý popel[1] Obr.2: Bavlněná véba.

7 Rozbor textilií – makroskopická zkouška
Spalovací zkouška vlněných vláken nesnadné zapalování škvaření se v plameni zápach po rohovině křehké černé kuličky na konci hoření[1] Obr.3: Donegal.

8 Rozbor textilií – makroskopická zkouška
Spalovací zkouška acetátových vláken snadné vzplanutí tavení se v plameni ostrý kyselý zápach zuhelnatělé kuličky na konci hoření [1] Obr.4: Podšívkovina z acetátového hedvábí.

9 Rozbor textilií – makroskopická zkouška
Spalovací zkouška syntetických vláken tavení se v plameni aromatický zápach tvrdé kuličky taveniny na konci hoření [1] Obr.5: Tkanina ze syntetického hedvábí .

10 Otázky/úkoly Napište, k čemu je určena makroskopická zkouška.
Popište průběh spalovací zkoušky u vlny. Vyberte z uvedených možností, u kterých vláken dochází při spalovací zkoušce k aromatickému zápachu: a) bavlněné vlákno b) acetátové vlákno c) syntetické vlákno 4. Vyjmenujte pomůcky pro provedení spalovací zkoušky.

11 Správná řešení (nůžky, pinzeta, laboratorní kahan)
Napište, k čemu je určena makroskopická zkouška. (je to metoda k určování druhu textilních vláken pomocí lidských smyslů – zraku, čichu, hmatu.) 2. Popište průběh spalovací zkoušky u vlny. (špatné zapalování, škvaření, zápach po rohovině,křehké pórovité kuličky na konci hoření) 3. Vyberte z uvedených možností, u kterých vláken dochází při spalovací zkoušce k aromatickému zápachu: (syntetické vlákno) 4. Vyjmenujte pomůcky pro provedení spalovací zkoušky. (nůžky, pinzeta, laboratorní kahan)

12 Použitá literatura [1] BOHANESOVÁ, Bohuslava a Hana KOZLOVSKÁ. Oděvní materiály II. Praha: Informatorium, ISBN Seznam obrázků: Obr.1: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.2: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.3:Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.4: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.5: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."

Podobné prezentace


Reklamy Google