Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  14 Číslo DUM 3.2_14_04 Předmět  Oděvní materiály Tematický okruh Výběr oděvního materiálu a technologie pro určitý typ oděvního výrobku. Název materiálu Potiskování textilií Autor  Ing. Ilona Pirichová Datum tvorby Ročník  KRE 2. Anotace Žáci jsou v prezentaci seznámeni s cílem potiskování textilií, s výrobním postupem při potiskování, s jednotlivými druhy barviv, s druhy tisku podle účinku barev a strojního zařízení. Metodický pokyn prezentace, výklad s otázkami pro žáky cílová skupina žáků: 16 – 19 let Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Ilona Pirichová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Potiskování textilií Cíl: dosažení žádaného vzoru na textilii pomocí tiskařských barviv Výrobní postup: příprava pasty, tisk, sušení, fixace, praní Obr.1: Potištěné polyesterové tkaniny.

3 Potiskování textilií Potiskují se:
česance ze 100% vlny nebo směsi vlny/Pes nebo vlna/PAD[1] plošné textilie (tkaniny, pleteniny, netkané textilie, koberce)[2] Obr.2: Schéma potiskování česanců.

4 Potiskování textilií Typy barviv pro potiskování:
Přírodní barviva - indigo používané v 19 stol. na ruční potiskování použití při výrobě modrotisku, na džíny[3] Obr.3: Indigo.

5 Potiskování textilií Typy barviv pro potiskování:
kyselá (vlna, přírodní hedvábí) přímá (celulózová, polyamidová vlákna) reaktivní (celulózová, živočišná, polyamidová vlákna) disperzní (acetátové hedvábí, syntetická vlákna) pigmenty (jsou upevňovány pomocí pojiv, velké využití u potiskování)[2] Barvy pro potiskování jsou formou pasty, která obsahuje záhustku, nanášena na textilii.

6 Potiskování textilií Druhy tisku podle účinku barev:
přímý (vzor se tiskne na bílou nebo světle obarvenou textilii) leptový (tkanina se nejprve obarví a pak se potiskne v určitém vzoru prostředkem, který v místě vzoru vyleptá barvu textilie) rezervový (textilie se nejprve potiskne speciálním prostředkem a pak se obarví, místa, na kterých je nanesen speciální prostředek, zůstanou neobarvena)[2]

7 Potiskování textilií Druhy tisku podle strojního zařízení:
válcový tisk filmový tisk přenosový tisk[2] Obr.4: Potištěné hedvábí.

8 Potiskování textilií válcový tisk vzor je vyryt do tiskacího válce
barva je nanesena na tiskací válec pomocí nanášecího válce z tiskacího válce je barva nanášena na textilii[2] Obr.5: Válcový tiskací stroj.

9 Potiskování textilií filmový tisk
tiskne se pomocí plochých nebo rotačních šablon barva je protlačována otvory v šabloně, které odpovídají danému vzoru, ostatní otvory jsou zalepené vzor je přenášen fotograficky každá barva má svoji šablonu velmi přesné a složité vzory[2]

10 Potiskování textilií přenosový tisk
disperzní barvivo je naneseno na papírovou podložku formou páry je barvivo přeneseno na textilii (není nutná fixace) velmi dobrá stálost barev[2]

11 Otázky/úkoly Popište postup při potiskování textilií.
Vyjmenujte typy barviv pro potiskování textilií. Charakterizujte leptový tisk. Vyjmenujte druhy tisku podle strojního zařízení. U jakých textilií se ještě v současné době používá přírodní barvivo indigo pro potiskování?

12 Správná řešení Popište postup při potiskování textilií.
(příprava pasty, tisk, sušení, fixace, praní) Vyjmenujte typy barviv pro potiskování textilií. (kyselá, přímá, disperzní, reaktivní, pigmenty) Charakterizujte leptový tisk. (tkanina se nejprve obarví a pak se potiskne v určitém vzoru prostředkem, který v místě vzoru vyleptá barvu textilie)

13 Správná řešení Vyjmenujte druhy tisku podle strojního zařízení.
(tisk válcový, filmový, přenosový) U jakých textilií se ještě v současné době používá přírodní barvivo indigo pro potiskování? (džínsovina, modrotisk)

14 Použitá literatura [1] Viguré. Cs.wikipedia.org: wiki/Vigur%C3%A9 [online] [cit ]. Dostupné z: [2] BOHANESOVÁ, Bohuslava a Hana KOZLOVSKÁ. Oděvní materiály II. 2. vyd.Praha: Informatorium, ISBN [3] Indigo. Cs.wikipedia.org: wiki/Indigo [online] [cit ]. Dostupné z: Seznam obrázků: Obr.1: Autorem obrázku je Ing. Ilona Pirichová. Autor obrázků (Ing. Ilona Pirichová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Obr.2: Ryj.[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commoms na WWW: Obr.3: Shisha-Tom.[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commoms na WWW: Obr.4: Ryj.[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commoms na WWW: Obr.5: Ryj.[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commoms na WWW:


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."

Podobné prezentace


Reklamy Google