Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Zdeňka Soprová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Zdeňka Soprová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Zdeňka Soprová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 18Číslo DUM 20 PředmětMechanika 2. r. – Pružnost a pevnost Tematický okruh Cyklické namáhání Název materiálu Cyklické namáhání Autor Ing. Bc. Zdeňka Soprová Datum tvorby 24.3.2014 Ročník II. Anotace Žáci zjistí, co rozumíme pojmem cyklus, v jakých oblastech mohou cykly probíhat a jaké jsou druhy cyklického zatížení.Učební materiál je určen pro II. ročník technických škol. Metodický pokyn Učitel látku promítá na tabuli a provádí výklad.

2 Cyklické namáhání Cyklické zatížení – takové zatížení, které periodicky kolísá mezi maximem a minimem Lze si ho představit tak, že k určitému konstantnímu předpětí (střední síle) připojíme konstantní přídavnou sílu, kmitající kolem síly střední (pružina) Nakreslíme-li časový průběh tohoto zatížení nebo napětí dostaneme cyklus

3 Cyklus

4 σ n – dolní napětí je minimální vzniklé napětí σ m – střední napětí je střední hodnota mezi maximálním a minimálním napětí vzniklým při zatížení σ h – horní napětí je maximální napětí vzniklé při zatížení součásti v průběhu cyklu

5 σ a – amplituda napětí 2σ a – výkmit

6 Cykly, druhy cyklického zatížení Cykly znázorňujeme sinusovkou, i když v praxi nemusí být tento průběh dodržen. V praxi nezávisí získané veličiny na časové jednotce, ve které se jeden cyklus odehrál. Cykly mohou probíhat: 1)Jen v oblasti kladné (tahové) 2)Jen v oblasti záporné (tlakové) 3)V obou oblastech Totéž platí i pro tečné napětí

7 Cyklická namáhání značíme indexem C u značky napětí. K rozlišení druhů cyklů připojujeme k indexu ještě h nebo n. Je-li horní napětí kladné, píše se značka h vlevo od C, je-li záporné, vpravo od C, je-li nulové, pak značka odpadá. Je-li dolní napětí záporné, píše se n vpravo od C, je-li kladné, vlevo od C.

8 Cykly

9 Druhy cyklického zatížení: a)Tepavé b)Míjivé c)Střídavé

10 Kontrolní otázky: 1. Co rozumíme pojmem cyklické zatížení? 2. Jakým způsobem znázorňujeme cykly? 3. V jakých oblastech mohou cykly probíhat? 4. Jak značíme cyklická namáhání?

11 Řešení: 1. Zatížení, které periodicky kolísá mezi maximem a minimem 2. Sinusovkou 3.Cykly mohou probíhat: a)Jen v oblasti kladné b)Jen v oblasti záporné c)V obou oblastech 4. Cyklická namáhání značíme indexem C u značky napětí.

12 Citace: MRŇÁK, Ladislav a DRDLA, Alexander. Mechanika: pružnost a pevnost pro střední průmyslové školy strojnické. 3. vyd. Praha: Nakladatelství technické literatury, 1981, 368 s. S. 327,328,329.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Zdeňka Soprová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google