Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  18 Číslo DUM  05 Předmět Mechanika 2.r. – Pružnost a pevnost Tematický okruh Kvadratické a polární momenty průřezu, průřezové moduly Název materiálu Průřezové moduly v ohybu a krutu Autor  Ing.Bc. Zdeňka Soprová Datum tvorby   Ročník  II. Anotace Žáci se naučí počítat průřezové moduly v krutu a ohybu. Učební materiál je určen pro II. ročník technických škol. Pomůcky: tužka, papír Metodický pokyn Učitel látku promítá na tabuli a provádí výklad. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeňka Soprová, Bc. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Průřezové moduly v ohybu a krutu u základních geometrických obrazců
Průřezový modul v ohybu pro všechny průřezy je: e1 – vzdálenost nejvíce taženého vlákna od osy těžiště e2 – vzdálenost nejvíce tlačeného vlákna od osy těžiště

3 Průřezový modul v krutu pro kruhový
průřez je: Průřezové moduly se nesmějí slučovat. To znamená, že při řešení průřezového modulu u obecného obrazce musíme nejdříve vypočítat kvadratické nebo polární moment průřezu a teprve tento dělit vzdáleností okrajového vlákna.

4 Průřezové moduly v ohybu základních geometrických obrazců
Čtverec y x a

5 Obdélník y h x a

6 Elipsa y h x b

7 Kruh y x od

8 Kontrolní otázky: Jaký je vzorec pro průřezový modul v ohybu?
Jaký je vzorec pro průřezový modul v krutu pro kruhový průřez? Lze průřezové moduly slučovat? Čemu se rovná průřezový modul v ohybu pro kruh? Čemu se rovná průřezový modul v ohybu pro obdélník?

9 Řešení: 1. 2. 3. Průřezové moduly se nesmějí slučovat 4. 5.

10 Zdroj: MRŇÁK, Ladislav a DRDLA, Alexander
Zdroj: MRŇÁK, Ladislav a DRDLA, Alexander. Mechanika:pružnost a pevnost pro střední průmyslové školy strojnické.Vyd. 3. Praha:Nakladatelství technické literatury.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."

Podobné prezentace


Reklamy Google