Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeňka Soprová, Bc. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeňka Soprová, Bc. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeňka Soprová, Bc. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 17Číslo DUM 05 PředmětMechanika 1. r. - Statika Tematický okruhJednoduché mechanismy Název materiáluNakloněná rovina AutorIng. Zdeňka Soprová, Bc. Datum tvorby 21.05.2013Ročník I. Anotace Žáci se naučí co je to nakloněná rovina a v jakém směru působí síla na nakloněné rovině. Učební materiál je určen pro I. ročník technických škol. Pomůcky: tužka, pravítko, trojúhelník Metodický pokyn Učitel látku promítá na tabuli a provádí výklad.

2 Nakloněná rovina Nakloněná rovina - je každá rovina, která svírá s vodorovnou rovinou určitý úhel Pomocí nakloněné roviny lze malou silou zvedat těžké břemeno, nebo malou silou vyvolat velký tlak Síla F, která udržuje břemeno na nakloněné rovině v rovnováze může být: 1.rovnoběžná s nakloněnou rovinou 2.rovnoběžná s vodorovnou rovinou 3.v poloze obecně šikmé

3 1. Síla F je rovnoběžná s nakloněnou rovinou a) pohyb směrem vzhůru Podmínky rovnováhy: ΣF x =0, ΣF y =0 F 1 -G.sinα-F t =0, F t =F n.µ F 1 =G.sinα + F n.µ F n =G.cosα F 1 =G.sinα +G.cosα.µ F 1 =G.(sinα +µ.cosα) G=m.g Tažná síla: F 1 =m.g.(sinα +µ.cosα) α FnFn F1F1 G FtFt

4 b) pohyb směrem dolů Podmínky rovnováhy: ΣF x =0, ΣF y =0 F 2 -G.sinα + F T =0, F T =Fn.µ F 2 =G.sinα - F n.µ F n =G.cosα F 2 =G.sinα - G.cosα.µ F 2 =G.(sinα - µ.cosα) α FnFn F2F2 G FtFt

5 2. Síla F je rovnoběžná s vodorovnou rovinou Podmínky rovnováhy: ΣF x =0, ΣF y =0 F.cosα-G.sinα-F t =0, F t =F n.µ F n -G.cosα-F.sinα =0 F.cosα-(G.cosα+F.sinα).µ-G.sinα=0 F.cosα-G.µcosα-F.µ.sinα-G.µ.sinα=0 G=m.g F.(cosα -.µ.sinα)=m.g.(µcosα+sinα) α FnFn F G FtFt Tažná síla: F=m.g(µcosα+sinα)/(cosα -.µ.sinα)


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeňka Soprová, Bc. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google