Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012."— Transkript prezentace:

1 DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012 Šablona: III/2 Sada: A3_55 Datum ověření ve výuce: 10. 12. 2013 Třída: 3 PČ

2 DUM - Digitální Učební Materiál Tematická oblast: Pečovatelské služby Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. Klíčová slova: Redukční dieta, vhodné a nevhodné potraviny Jméno autora (vč. titulu): Ivana Marková Škola: Střední odborné učiliště, Lišov tř. 5. května 3 373 72 Lišov IČO: 75050111REDIZO: 651023599

3 Dieta č.8 - REDUKČNÍ dieta, jejímž cílem je snížení tělesné hmotnosti úbytek hmotnosti by se měl pohybovat okolo 2 až 4 kilogramů za měsíc velkou pozornost je třeba věnovat výběru potravin - s nízkou energetickou hodnotou nebo s vysokým objemem, jako je zelenina a luštěniny důležité je dodržování pitného režimu a pravidelného cvičení důležité je jíst pravidelně a nedojídat se mezi jídly, např. u televize je určena pro nemocné s nadměrnou tělesnou hmotností, u nichž je žádoucí hubnutí

4 vhodná úprava jídla: vaření, dušení, pečení a grilování nevhodná úprava jídla smažení, fritování, zahušťování vhodné potraviny: maso libové druhy – drůbež, ryby, libové hovězí, vepřové a telecí uzeniny - co nejméně pro velký obsah tuků mléčné výrobky: s co nejmenším obsahem tuků mléko nízkotučné a polotučné, podmáslí, netučné jogurty do 2 % tuku, netučný tvaroh, sýry tavené s nízkým obsahem tuku

5 tuky: jen rostlinného původu kvalitní oleje – slunečnicový, olivový, sójový rostlinná másla – Rama, Perla, Flora ovoce a zelenina: má být každodenní součástí stravy alespoň 2× denně zeleninové saláty nevhodné potraviny: masa tučná masa (tučné hovězí a vepřové, husa, kachna), vnitřnosti (játra, ledvinky, mozeček) uzeniny – tučné salámy, špekáčky, slanina, paštiky, zabíjačkové pochutiny mléčné výrobky šlehačka, zakysaná smetana, tučné sýry, smetanové jogurty

6 vejce majonézy, smažená vejce, více než 2 kusy vajec za týden tuky máslo a sádlo – obsahují mnoho cholesterolu ovoce sušené ovoce, rozinky, všechno ovoce snědené nad rámec diety relativně nevhodné – banány, hroznové víno, broskve

7 polévky co nejméně nebo vůbec příliš husté a tučné polévky, polévky zahuštěné jíškou příkrmy knedlíky houskové, bramborové, smažené brambory nejhorší je zařazování hranolků, kroket do diety nápoje slazené nápoje cukrem nebo medem, sladké limonády, sirupy, džusy, alkoholické nápoje

8 Zdroje Obrázky: 1) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na 2) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na 3) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit.2013-9-25] 4) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit.2013-9-25] 5) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit.2013-9-25] 6) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit.2013-9-25] 7) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit.2013-9-25] Externí zdroje: Klinická dietologie, Štěpán Svačina a kol., Grada Publishing a.s., 2008, ISBN 978-80-247-2256-6


Stáhnout ppt "DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012."

Podobné prezentace


Reklamy Google