Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda 230 277 01 Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0974 Šablona:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda 230 277 01 Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0974 Šablona:"— Transkript prezentace:

1 Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět: Technologie Název materiálu: Studené pokrmy Autor: Bc. Ivana Francová Ověřeno ve výuce dne: č. hodiny 116 Třída: 1. K Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám

2 Ivana Francová, SOU LIběchov

3 Chlebíčky- jsou obvykle na více soust nebo jako samostatná svačina Kanapky – by měly být na dvě sousta Chuťovky – jedno sousto jednohubky

4 Ivana Francová, SOU LIběchov kanapka chlebíčky

5 Ivana Francová, SOU LIběchov Na přípravu chlebíčků chuťovek, kanapek používáme různé druhy pečiva a chleba, které krájíme do úhledných tvarů a nanášíme na ně potraviny a výrobky ve vhodných chuťových i barevných kombinacích Pokud připravujeme chlebíčky v kombinacích se studenými saláty, jsou tyto saláty více vázány majonézou či marinádou a tedy i hustší konzistence Důležitá je účelnost - nejen musí vypadat hezky, ale host je musí dokázat sníst, po uchopení chlebíček se nesmí rozpadnout.

6 Ivana Francová, SOU LIběchov Chlebíčky masové - s uzeným jazykem - s rostbeafem - se šunkovou pěnou - se šunkou - se šunkou a ananasem - s čabajkou (křenové máslo)

7 Ivana Francová, SOU LIběchov Chlebíčky salátové - s vlašským salátem - s vajíčkovým salátem - salátové s humrem - s krevetovou majonézou - s bramborovým salátem

8 Ivana Francová, SOU LIběchov Chlebíčky sýrové - s olomouckými tvarůžky - tvarohové (mohou být kombinované s ovocem) - s nivou - se sýrovou pěnou - lázeňský (hermelín, šunka,krémový sýr)

9 Ivana Francová, SOU LIběchov Ostatní chlebíčky - s uzeným úhořem - vegetářské se sleďem - s uzeným lososem - s pěnou z kambaly - s kaviárem - s tresčími játry

10 Ivana Francová, SOU LIběchov Svačinové chlebíčky - plněné briošky - chléb s vaječnou smaženkou - obložená houska turistickým salámem

11 Ivana Francová, SOU LIběchov Na kanapky používáme velice podobná, ne-li stejná složení, méně používáme jako podkladovou vrstvu saláty. Chuťovky - se žloutkovou fáší a olivami - se sardelovým očkem - s čabajkou - s kaviárem - s hermelínem…..

12 Ivana Francová, SOU LIběchov JÍDLA Z VAJEC Zdobená vejce - ruská vejce - ruská vejce s kaviárem -vejce se šunkou na francouzském salátě (zdobené olejovkou) -vejce plněné pěnou z husích jater (Štrasburská vejce) -myslivecká vejce (zastřená vejce obalená plátky anglické slaniny, položený na plátcích veky s bramborovým salátem. Přelité majonézovým přelivem

13 Ivana Francová, SOU LIběchov Ruská vejce Chlebíček s ruským vejcem

14 Ivana Francová, SOU LIběchov Plněná vejce - vejce se žloutkovou pěnou - lososová vejce - kaviárová vejce - vejce s pažitkovým krémem a chřestem - vejce se šunkovou pěnou a ořechem - plněná vejce s karotkou a matjesem

15 Ivana Francová, SOU LIběchov Galantiny, pečená masa, rolády, paštiky Používáme maso jatečních zvířat, ryb, drůbeže, zvěřiny, vnitřnosti, plníme fášemi s různou kombinací, marinujeme, kořeníme Galantina rozdíl proti roládě (pečené) – náplně stejné (maso + žloutky + smetana + další suroviny), vkládáme do vroucí vody a při 80 – 85 stupních táhneme, poté prudce zchladíme ledem

16 Ivana Francová, SOU LIběchov Paštiky používáme prvotřídní, špičkové suroviny. Správná paštika je většinou pečená v těstě, po vychladnutí do ní přiléváme aspik - galantina z telecího masa - anglický rostbeaf - kuřecí galantina s masovou náplní a ovocem - paštika z divoké kachny - zaječí paštika - paštika z husích jater - rybí paštika

17 Ivana Francová, SOU LIběchov Rolády v různých kombinacích z různých mas, nezapomenout specifika české kuchyně – pečené koleno podávané nastudeno, selátko, bůčková roláda

18 Ivana Francová, SOU LIběchov saláty Na jejich tvorbu používáme různé vhodné kombinace mas, luštěnin, obilovin, těstovin, zeleniny, ovoce, bylinek, koření, destilátů…. Saláty v drtivé většině připravujeme následujícím způsobem: v nádobě smícháme marinádu a přidáváme stejnoměrně nakrájené suroviny od nejtvrdších po nejjemnější.

19 Ivana Francová, SOU LIběchov


Stáhnout ppt "Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda 230 277 01 Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0974 Šablona:"

Podobné prezentace


Reklamy Google