Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE2.11 Zálivky Vytvořeno:25.9. 2013 Ověřeno: 17.9.2013 Třída:SUS2

2 PŘÍLOHY A DOPLŇKY K HLAVNÍM POKRMŮM Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:doplněk, zálivka, dresink Anotace: Materiál je určen k seznámení se s přípravou zálivek a dresinků. Tato část je zaměřena na přípravu zálivek masových, rybích, ovocných.

3 ZÁLIVKY - DRESINKY

4 Zálivky Octová – voda + ocet + pepř +sůl + cukr Olejová – octová + olej Slaninová – octová + roztavená slanina Smetanová – smetana + citr.šťáva + pepř + sůl Hořčicová – smetana + hořčice + sůl + pepř + citr.šťáva Česneková – hořčice + česnek + olej + ocet Rajčatová – kečup + sůl + smetana + citr.šťáva

5 Zálivky Na dochucování masových a rybích salátů: Francouzská – hořčice + sůl + pepř + olej + ocet Anglická – francouzská + pažitka Sýrová – francouzská + plísňový sýr Řecká – francouzská + kečup + olivy + cibulky

6 Zálivky Na dochucování salátů s ovocem: Citronová – francouzská - místo octa citr.kůra Americká – citronová + kečup + syrové vejce Křenová – citronová + cukr + str. křen Vinná – francouzská – místo octa bílé víno

7 OPAKOVÁNÍ Kterou zálivku považujeme za základní? Octovou zálivku. Z jakých surovin ji připravíš? Z vody, octa, pepře, soli, cukru. Kterou zálivku použiješ na rajčatový salát? Olejovou zálivku.

8 OPAKOVÁNÍ Proč se přidává tuk do zálivek? Aby zachytil vitamíny rozpustné v tucích – A, D, E a K. Vyjmenuj zálivky na ovocné saláty. Citronová, americká, křenová, vinná. Jaké dresinky máme na masové saláty? Anglický, sýrový, řecký a francouzský.

9 Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google