Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Chuťovky, chlebíčky, obložená vejce Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Chuťovky, chlebíčky, obložená vejce Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je."— Transkript prezentace:

1 Chuťovky, chlebíčky, obložená vejce Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /1 AutorBc. Milena Michnová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-TE/3-SL-3/15 Název DUMChuťovky, chlebíčky, obložená vejce Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP65-51-H/01 Obor vzděláváníKuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmětTechnologie Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: příprava výrobků studené kuchyně, chuťovky, chlebíčky, plněná vejce, obložená vejce. Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaChuťovky, chlebíčky, plněná vejce, obložená vejce Datum

3 Chuťovky Chlebíčky Obložená vejce Náplň výuky Chuťovky, chlebíčky, obložená vejce

4 Chuťovky, chlebíčky Na přípravu chlebíčků a chuťovek používáme různé druhy pečiva a chleba, které krájíme do úhledných tvarů a nanášíme na ně potraviny a výrobky ve vhodných chuťových i barevných kombinacích. Rozdělujeme do několika kategorií, které nesou obvykle název po hlavní surovině. Pokud připravujeme chlebíčky v kombinacích se studenými saláty, jsou tyto saláty více vázány majonézou či marinádou a tedy i hustší konzistence. Důležitá je účelnost – nejen musí vypadat hezky, ale host je musí dokázat sníst, po uchopení chlebíček se nesmí rozpadnout. Dělení Chlebíčky – jsou na více soust nebo jako samostatná svačina Kanapky – jsou na dvě sousta Chuťovky – je jedno sousto

5 Chuťovky – jednohubky Základem jednohubek je plátek rohlíku, vykrojené kolečko z bílého nebo tmavého chleba, ale může to být i krekr nebo jiné pečivo většinou kulatého tvaru. Některé chuťovky se obejdou zcela bez pečiva a mají například formu malé rolky. Podstatné je, aby velikost jednohubky odpovídala zhruba jednomu soustu. Jednohubky výborně doplní alkoholické i nealkoholické nápoje a příjemně připraví chuťové buňky hostů. Občerstvení ve formě jednoho sousta najdete na oslavách v mnoha zemích světa a díky inspiraci v některých z nich je nabídka chuťovek v našich krajích obzvláště pestrá.

6 Příklady chuťovek Obr. 2 Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3 Obr. 4 Obr.5 Obr. 6 Se salámem S klobásou Se sardelkou S olivou S kaviárem Se sýrem

7 Chlebíčky Hmotnost chlebíčků je 60 – 80 gramů. Základ chlebíčků Tvoří nejčastěji z bílé veky nebo plátky toustového chleba krájené na 1 – 1,5 cm silné plátky. Podklad Různě ochucená másla, máslové pomazánky, majonézové saláty, pěny. Zdobení Uzeninové výrobky, tresčí játra, olejovky, sardelky, zelenina čerstvá i nakládaná, zelené natě. V současné době jsou módní obložené chlebíčky s jedním druhem pěny nebo pomazánky s jednoduchým zeleninovým obložením. Připravujeme i vegetariánské chlebíčky.

8 Příklady chlebíčků Obr. 7 Obr. 8 Obr. 9 Obr. 10 Obr. 11 Obr. 12 S kaviárem S cikánskou pečení Se sýrem Vegetariánský Se salámem S krabím salátem

9 Plněné vejce Vejce Připravujeme z vajec uvařených natvrdo. Používáme vejce slepičí a křepelčí. Vychladnuté oloupané vejce rozkrajujeme zpravidla po délce. Z vařeného žloutku připravujeme žloutkovou fáš a plníme jí vejce. Doplňky a ozdoby Nejčastěji všechny druhy uzených ryb, kapary, kaviár – pravý i nepravý, mořské plody, tresčí játra. Zeleninu používáme čerstvou i konzervovanou. Jako podklad můžeme použít i různé druhy majonézových salátů.

10 Příklady plněných vajec Obr. 13 Obr. 14 Obr. 15 Obr. 16 Obr. 17 Obr. 18 Se žloutkovou fáší Vaječné mochomůrky Se šunkovou fáší S kaviárem Myslivecké vejce Se sardelkou

11 Obložená vejce Obyčejně se používají vajec uvařených natvrdo a půlených, na podkladu z různých majonézových salátů, jako je salát francouzský, vlašský, humrová majonéza a bývají přelité majonézovým přelivem. K oblíbené úpravě patří i vejce plněná, která jsou již náročnějším výrobkem studené kuchyně. Vejce bývají různě doplněna, a to kaviárem, lososem, šunkovou pěnou apod., různě obložena, např. plátkem rajčete, salátovou i kyselou okurkou, citrónem, hlávkovým salátem, aspikem, apod.

12 Ruské vejce Obr. 19 Na kopeček vlašského salátu položíme vařené vejce řezem dolů, přelijeme majonézovým přelivem a zdobíme plátky salámu a sterilovanou zeleninou. Podáváme s pečivem.

13 Kontrolní otázky 1.Požadavky na výrobu chuťovek 2.Příklady chuťovek 3.Požadavky na výrobu chlebíčků 4.Výrobky plněných vajec 5.Ruské vejce – postup výroby

14 Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní Obr. 4: vlastní Obr. 5: vlastní Obr. 6: vlastní Obr. 7: vlastní Obr. 8: vlastní Obr. 9: vlastní Obr. 10: vlastní Obr. 11: vlastní Obr. 12: vlastní Obr. 13: vlastní Obr. 14: vlastní Obr. 15: vlastní Obr. 17: vlastní Obr. 18: vlastní Obr. 19: vlastní

15 Seznam použité literatury: [1] Mikuláš Matejka, Irena Balagová, Technologie přípravy pokrmů 5, nakladatelství a vydavatelství IQ 147, spol. s.r.o. Praha, 2008, ISBN

16 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Chuťovky, chlebíčky, obložená vejce Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je."

Podobné prezentace


Reklamy Google