Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Formy veřejného stravování Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Formy veřejného stravování Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena."— Transkript prezentace:

1 Formy veřejného stravování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /1 AutorBc. Milena Michnová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-EK/1-EK-2/18 Název DUMFormy veřejného stravování Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP65-51-H/01 Obor vzděláváníKuchař – číšník pro pohostinství Vyučovací předmětEkonomika Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: veřejné stravování, charakteristika jeho jednotlivých forem Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaFormy veřejného stravování Datum

3 Veřejné stravování Charakteristika jednotlivých forem Náplň výuky Formy veřejného stravování

4 Veřejné stravování Veřejné stravování patří mezi nejstarší a nejrozšířenější soustavy společného stravování. Zařízení zpravidla plní všechny funkce společného stravování – základní, doplňkové, společenskozábavní, ubytovací. Jeho zařízení jsou přístupná široké veřejnosti. Zákazník hradí celou hodnotu poskytovaných služeb. Podniky veřejného stravování si ze získaných tržeb hradí své náklady a dosahují zisku. Služby mají rozdílný charakter který vychází z různorodé poptávky spotřebitelů. Začlenění jednotlivých forem do skupin není stálé a neměnné. V důsledku situace na trhu a vývoje některých forem dochází k jejich postupnému překrývání, některé formy zanikají, jiné zase vznikají. Svoji úlohu má i tradice.

5 Formy podniků veřejného stravování s funkcí stravovací: - jídelna se samoobsluhou, restaurace, motorest, pohostinství, … s funkcí společenskozábavní: - kavárna, vinárna, pivnice, hostinec, noční bar, koliba, salaše, … s funkcí doplňkového stravování: - bufet, občerstvení, výčep piva, prodej přes ulici, …

6 Charakteristika jednotlivých forem veřejného stravování Jídelna se samoobsluhou slouží k uspokojení poptávky spotřebitelů po stravování a občerstvení. Zřizují se v centrech větších měst, v turistických střediscích, nádražích a podobně. Klasické procházejí změnami, zvyšuje se jejich úroveň vybavení, zlepšuje se sortiment. Restaurace jsou nejrozšířenější podnik veřejného stravování. Hlavním sortimentem jsou teplé i studené pokrmy. Podle atypického interiéru a zaměření kuchyně na jídla určitého národa rozlišujeme restaurace indické, čínské, italské,... Novější typy restaurací jsou: couner-servis: host je obsluhován u centrálního prodejního pultu on-line: host si odebírá jídlo u samoobslužné linky s pokladnou na konci free-flow: v prodejní zóně jsou obslužné pulty.

7 Motoresty: restaurace umístěny při frekventovaných silnicích s parkovací možností Pohostinství: jednoduché zařízení většinou se zřizují na venkově Bary: zřizují se v hotelích a na frekventovaných místech. Kavárny: zřizují se zpravidla v centru velkých měst a lázeňských místech. Mohou být i specializované. Např. taneční, koncertní, se společenskými hrami. Vinárny: zřizují se v centru velkých měst, na sídlištích, v místech cestovního ruchu. Pivnice: úzce specializované zařízení Koliby a salaše: většinou se zřizuje v horských oblastech. Bufet a občerstvení: střediska, která zajišťuje především rychlé občerstvení, doplňkové stravování a prodej nápojů. Výčep piva: bývá zpravidla součástí jiných zařízení veřejného stravování. Prodej přes ulici: také away prodej pokrmů do speciálních nádob.

8 Kontrolní otázky 1.Definuj veřejné stravování. 2.Jaké znáš formy podniků veřejného stravování? 3.Vyjmenuj podniky společensko zábavní. 4.Jaké znáš druhy restaurací?

9 Seznam obrázků: Obr. 1: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office jpg Obr. 2: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office jpg Obr. 3: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office jpg Obr. 4: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office jpg Obr. 5: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office jpg

10 Seznam použité literatury: [1] ing. Josef Mach, CSc., Ekonomika pro střední odborná učiliště, Praha, nakladatelství FORTUNA, 2000, ISBN

11 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Formy veřejného stravování Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena."

Podobné prezentace


Reklamy Google