Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU.  Základní suroviny české kuchyně          Polévky Omáčky Přílohy Bezmasá jídla Masitá jídla Zabijačkové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU.  Základní suroviny české kuchyně          Polévky Omáčky Přílohy Bezmasá jídla Masitá jídla Zabijačkové."— Transkript prezentace:

1 GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU

2

3  Základní suroviny české kuchyně          Polévky Omáčky Přílohy Bezmasá jídla Masitá jídla Zabijačkové hody Studená kuchyně Moučníky Nápoje

4  Základní suroviny české kuchyně          Polévky Omáčky Přílohy Bezmasá jídla Masitá jídla Zabijačkové hody Studená kuchyně Moučníky Nápoje 1. setkání

5 2. setkání  Bezmasá jídla  Masitá jídla  Zabijačkové hody

6 3. setkání  Studená kuchyně  Moučníky

7 4. setkání  Nápoje

8 Suroviny české kuchyně

9 Ovoce Zelenina Brambory Obiloviny Luštěniny Houby Koření Mléko Vejce Maso Masné výrobky

10 Ovoce

11 Jádrové Jablka Hrušky

12 Peckové Třešně Švestky Meruňky

13 Lesní plody Jahody Borůvky Maliny Ostružiny Brusinky

14 Skořápkové Vlašské ořechy Lískové oříšky

15 Zelenina

16 Kořenová Mrkev Petržel Celer Křen

17 Košťálová Zelí Kapusta Květák Kedlubna

18 Listová Salát Špenát

19 Cibulová Cibule Pór Česnek

20 Brambory

21  Bramborová kaše  Brambory naloupačku  Bramborové placky  Bramborák  Lepenice  Škubánky

22 Obiloviny

23  Krupicové nočky  Krupicová kaše  Lívance  Palačinky

24 Luštěniny

25  Hrachová kaše  Čočka nakyselo  Kočičí svarba  Kočičí tanec

26 Houby

27  Kyselo  Kulajda  Houbová smaženice  Černý kuba

28 Koření

29  bazalka  bobkový list  dobromysl  hřebíček  kmín  majoránka  nové koření  paprika  pepř  saturejka  skořice  tymián  zázvor

30 Mléko

31 Vejce

32 Maso a masné výrobky

33  Vepřová pečeně, houskový knedlík, zelí  Znojemská hovězí pečeně  Sekaná pečeně  Zajíc na smetaně  Kachna po staročesku  Posvícenská husa  Nadívané kuře  Smažený kapr  Tlačenka  Jitrnice a jelítka  Utopenci

34 Polévky

35 Bramborová polévka  brambory  kořenová zelenina  mrkev  petržel  celer  houby  voda (Bramboračka)

36  česnek  sůl  majoránka  sádlo (máslo)  jíška Pohádka: Honza málem králem (Sekyrková polévka)

37 Česneková polévka  česnek  starší chléb  voda  sůl  kmín  sádlo (máslo) (Česnekačka - oukrop)

38 Kulajda  brambory  houby  voda  kopr  smetana  sůl  kmín  hladká mouka  vejce  ocet

39 Další polévky  Zelná polévka (zelňačka)  Dršťková polévka  Rybí polévka (vánoční)  Čočková polévka  Hrachová polévka  Slepičí polévka  Hovězí polévka  Žebračka

40 Omáčky

41 Koprová omáčka  kopr  voda  smetana  sůl  hladká mouka  ocet, cukr

42 Rajčatová omáčka  rajčatový protlak (rajská jablíčka)  voda  cibule  koření  nové koření  tymián  bobkový list  pepř (Rajská omáčka)

43  hladká mouka  sůl  citrónová šťáva, cukr

44 Křenová omáčka  křen  mléko  hladká mouka  sůl  citrónová šťáva, cukr

45 Další omáčky  Cibulová  Česneková  Hořčicová  Houbová  Šípková  Znojemská

46 Přílohy

47 Brambory  Vařené brambory  Bramborová kaše  Šťouchané brambory  Bramborový salát

48 Bramborová kaše  brambory vařené  mléko  máslo  sůl

49 Brambory šťouchané  brambory vařené  cibule  máslo

50 Bramborový salát  brambory vařené  sladkokyselé okurky  cibule  sůl  pepř  majonéza

51 Knedlíky  Houskový knedlík  Bramborový knedlík  Karlovarský knedlík

52 Houskový knedlík  hrubá mouka  mléko  vejce  housky  sůl  kypřící prášek

53 Bramborový knedlík po staročesku  brambory vařené  hrubá mouka  krupice  vejce  mléko  máslo  sůl

54 Karlovarský knedlík  hrubá mouka  mléko  vejce  housky  sůl  máslo

55 Chlupatý knedlík  brambory syrové  hrubá mouka  vejce  sůl

56 Rýže

57 Luštěniny  hrách  čočka  fazole

58 Použité prameny Fialová, J. A., Styblíková, K. Česká kuchyně. Praha: Artia Kolektiv autorů Velká česká kuchařka. Praha: Český literární klub Příručka hospodyněk na rok Praha: Železniční konsum 1939.

59 Internetové stránky - obrázky kottas.beril.cz sochova.blog.denik.cz


Stáhnout ppt "GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU.  Základní suroviny české kuchyně          Polévky Omáčky Přílohy Bezmasá jídla Masitá jídla Zabijačkové."

Podobné prezentace


Reklamy Google