Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_03_PRÁVO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_03_PRÁVO."— Transkript prezentace:

1 Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_03_PRÁVO JE SYSTÉM NÁZEV: VY_32_INOVACE_OV,8,9_03_PRÁVO JE SYSTÉM TEMA: Právní minimum CZ.1.07/1.4.00/21.1529 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.1529

2 Výukový materiál:EUPŠ _OP VK_Cigániková_OV,8,9_03_Právo je systém Šablona:III/2 Sada:OV,8,9 Autor:Mgr. Eva Cigániková Vytvořeno:Leden 2013 Ověřeno:13.2.2013 – VIII.třída Ročník:8 Druh učebního materiálu:Prezentace Vzdělávací oblast:Člověk a společnost Předmět:Občanská výchova Tematický okruh:PRÁVNÍ MINIMUM Téma:Právo je systém Anotace:Seznámení se systémem práva, porozumění pojmům právní vztah, právní řád a právní odvětví, způsobilost k právním úkonům - na konkrétních případech. Poznámky:

3 Právo je systém Právní vztahy Právní vztahy (PV) Účastníkem právního vztahu Právnická osoba Právnická osoba je uměle vytvořená organizace, jejím jménem jednají osoby fyzické. Fyzická osoba Fyzická osoba - každý občan státu – jsou vztahy, které jsou upraveny právními normami. fyzická právnická může být fyzická nebo právnická osoba.

4 právní řádsouhrnem právních norem – zákonů, nařízení a vyhlášek. Každý stát má svůj vlastní právní řád. Je tvořen souhrnem všech právních norem – zákonů, nařízení a vyhlášek. Právní řád rozlišuje dvě právní oblasti : právo soukromé právo veřejné a tyto právní odvětví : (10) ústavní občanské živnostenské pracovní rodinné správní trestní finanční mezinárodní obchodní

5 Jednotlivá právní odvětví jsou tvořena právními předpisy, které obsahují konkrétní právní normy. právní odvětví právní předpis právní norma rodinné právo Zákon o rodině Vyživovací povinnost mezi manželi a mezi rodiči a dětmi pracovní právo Zákon o mzdě Právo na odměnu za odvedenou práci

6 Zákonný zástupce Zákonný zástupce – je osoba oprávněná jednat za nezletilou osobu (rodiče, soudem určená osoba). Právní zástupce Právní zástupce – (advokát, právník) – poskytuje odbornou pomoc v právních otázkách (např. dědické řízení, rozvodové… http://office.microsoft.com

7 Způsobilost k právním úkonům : dvojíprávní způsobilost Rozlišujeme dvojí právní způsobilost : dává možnost zakládat, měnit nebo rušit právní vztahy. k právům a povinnostem - způsobilost k právům a povinnostem (od narození do smrti) k právním úkonům - způsobilost k právním úkonům – od dosažení plnoletosti Právním úkonem právní způsobilosti. Právním úkonem je např. nákup potravin, zakoupení lístku v autobusu...Mluvíme o právní způsobilosti.

8 I neplnoletí mohou zakládat právní vztah, který odpovídá jejich vyspělosti. ( nanuk, časopis apod.) Zkus spočítat, do kolika právních vztahů se během běžného školního dne dostaneš. 1.Co je to právní vztah 2.Kdo může být účastníkem právního vztahu 3.Může být fyzická osobou zároveň právnickou osobu ? 4.Vysvětli způsobilost k právním úkonům 5.Vysvětli dvojí způsobilost k právním úkonům 6.Jaké znáš právní odvětví – uveď dva příklady 7.Jaké znáš právní oblasti - uveď dva příklady 8.Kdo je to právní zástupce 9.Kdo je to zákonný zástupce 10.Je právník totéž jako právnická osoba ? Opakuj :

9 Otázky k opakování 1.Co je to právní vztah 2.Kdo může být účastníkem právního vztahu 3.Může být fyzická osobou zároveň právnickou osobu ? 4.Vysvětli způsobilost k právním úkonům 5.Vysvětli dvojí způsobilost k právním úkonům 6.Jaké znáš právní odvětví – uveď dva příklady 7.Jaké znáš právní oblasti - uveď dva příklady 8.Kdo je to právní zástupce 9.Kdo je to zákonný zástupce 10.Je právník totéž jako právnická osoba ? Prémiová - Je rozdíl mezi právnickou osobou a právním zástupcem ?


Stáhnout ppt "Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_03_PRÁVO."

Podobné prezentace


Reklamy Google