Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo."— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0922 Obor vzdělávání: 23-68-H/01 mechanik opravář motorových vozidel, (ŠVP: automechanik), 36-67-H/01 zedník, (ŠVP: zedník) – 2. ročník Tematická oblast: Člověk jako občan Název sady DUM: Člověk a společnost kolem něj Kód: VY_32_INOVACE_11_OBN1_02 Autor: Mgr. Jana Králová Datum tvorby: únor 2013 Anotace: Lidská práva - ověření znalostí.

2 ČLOVĚK JAKO OBČAN LIDSKÁ PRÁVA

3 Doplň následující otázky: 1/ P rávní řád se skládá z................................................................................................................................................... 2/ Všechny právní předpisy jsou obsaženy ve................................................................................. 3/ Soustavu zákonů dělíme na......................................................... a na............................................................................... 4/ Veřejné právo je zaměřeno na................................................................................................................................................... 5/ Soukromé právo je zaměřeno na....................................................................................................................................................... 6/ Každý člověk by měl znát a dodržovat................................................................................................................................

4 7/ Neznalost zákona........................................................................ 8/ Svá práva a povinnosti má občan ČR od.................................... 9/ Způsobilost k právním úkonům vzniká až................................................................................................................................. 10/ Aby se lidé vyhnuli chybám z neznalosti zákonů, nechávají se zastupovat odborníky – kteří to jsou?................................................... a........................................... 11/ Kdo je advokát?................................................................................................................................................................................................................................................................................. 12/ Kdo je notář?...............................................................................................................................................................................................................................................................................................

5 Pozorně si přečti text a rozhodni se, o jaké právo se jedná. Svoji odpověď napiš na řádek pod text: Zabývá se právními vztahy ve státě (základními právy a povinnostmi občanů a mocí výkonnou). Je to ____________________________________________ Zabývá se majetkoprávními vztahy (právem na dům, byt, pozemek, auto,…). Je to ____________________________________________ Zabývá se vztahy v rodinách (mezi manžely, rodiči a dětmi, vztahy při náhradní rodinné péči). Je to ____________________________________________ Zabývá se trestnými činy a tresty za ně. Je to ____________________________________________ Zabývá se finančními záležitostmi, např. daněmi. Je to ____________________________________________ Zabývá se vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. Je to ____________________________________________ Zabývá se právy a povinnostmi občanů ve správním řízení. Je to ____________________________________________ Zabývá se výrobou zboží, prodejem a nákupem zboží. Je to ____________________________________________

6 Správné řešení: 1.... z právních předpisů – ústava, ústavní zákony, zákony, nařízení a vyhlášky 2.... ve Sbírce zákonů 3.... na právo veřejné a na právo soukromé 4.... na ochranu veřejných věcí 5.... na osobní svobodu jednotlivce 6.... základní právní předpisy 7.... neomlouvá 8.... od narození 9.... zletilostí (plnoletostí – dovršením 18 let) 10.... advokáti a notáři

7 11. Advokát poskytuje svému klientovi právní rady, sepisuje právní smlouvy, zastupuje ho v soudním řízení nebo ho v trestním řízení obhajuje. Každý občan má na něj v trestním řízení právo. 12. Notář sepisuje smlouvy o koupi nebo prodeji majetku, ověřuje shodu listiny s originálem či pravost podpisu. Je možno si u něj uložit listinu (např. závěť) nebo peníze. V trestní řízení notář nemůže občana zastupovat.

8 Je to ústavní právo. Je to občanské právo. Je to rodinné právo. Je to trestní právo. Je to finanční právo. Je to pracovní právo. Je to správní právo. Je to obchodní právo.

9 Metodika: Tento DUM lze využít pro teoretické vyučování při procvičování a opakování učiva. Prezentace je nastavena tak, že vyučující potvrzuje jednotlivé kroky a může tedy doplnit vhodný komentář. Metodika: Tento DUM lze využít pro teoretické vyučování při procvičování a opakování učiva. Prezentace je nastavena tak, že vyučující potvrzuje jednotlivé kroky a může tedy doplnit vhodný komentář.


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google