Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační."— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0922  Obor vzdělávání: 23-68-H/01 mechanik opravář motorových vozidel, (ŠVP: automechanik), 36-67-H/01 zedník, (ŠVP: zedník) – 2. ročník  Tematická oblast: Člověk jako občan  Název sady DUM: Člověk a společnost kolem něj  Kód: VY_32_INOVACE_11_OBN1_01  Autor: Mgr. Jana Králová  Datum tvorby: únor 2013  Anotace: Lidská práva, jejich obhajování a možné zneužívání – právní řád, právní vědomí, advokát, notář.

2 ČLOVĚK JAKO OBČAN LIDSKÁ PRÁVA

3 Právní řád:  Právní řád se skládá z právních předpisů - závazných pravidel a občané jsou povinni se jimi řídit.  Je to ústava, ústavní zákony, zákony, nařízení a vyhlášky vydané státem.  Nejdůležitější je ústava a ústavní zákony, dále zákony, nařízení vlády a vyhlášky.  Všechny právní předpisy jsou obsaženy ve Sbírce zákonů.  Tato sbírka je dostupná nejen na internetu, ale také ve veřejných knihovnách, studovnách, apod., jednotlivé složky si můžeme i koupit.

4 Soustavu zákonů dělíme na:  právo veřejné - je zaměřeno na ochranu veřejných věcí: Ústavní právo – právní vztahy ve státě (základní práva a povinnosti občanů, moc výkonná) Správní právo – práva a povinnosti občanů ve správním řízení Trestní právo – trestné činy a jejich následky Finanční právo – finanční záležitosti, např. daně  právo soukromé - je zaměřeno na osobní svobodu jednotlivce: Občanské právo – majetkoprávní vztahy (právo na dům, pozemek, auto,…) Rodinné právo – vztahy v rodinách (mezi manžely, rodiči a dětmi, vztahy při náhradní rodinné péči) Obchodní právo – výroba zboží, prodej a nákup zboží Pracovní právo – vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli

5 Právní vědomí:  Každý občan by měl nejen znát, ale i dodržovat základní právní předpisy.  Neznalost zákona neomlouvá a za jeho porušování jsou občané trestáni.  Svá práva a povinnosti má každý občan ČR již od narození, ale způsobilost k právním úkonům vzniká až zletilostí (plnoletostí – dovršením 18 let ).  Lidé se často dopouštějí chyb z neznalosti zákonů, proto se nechávají zastupovat odborníky – advokáty či notáři.

6  Advokát: poskytuje svému klientovi právní rady, sepisuje právní smlouvy, zastupuje ho v soudním řízení nebo ho v trestním řízení obhajuje. Každý občan má v trestním řízení právo na advokáta – obhájce.  Notář: sepisuje smlouvy o koupi nebo prodeji majetku, ověřuje shodu listiny s originálem či pravost podpisu. Je možno si u něj uložit listinu (např. závěť) nebo peníze. V trestní řízení notář nemůže občana zastupovat.

7 Kontrolní otázky: 1. Z čeho se skládá právní řád? 2. Na co je zaměřeno veřejné právo? Jmenuj druhy práva veřejného. 3. Na co je zaměřeno soukromé právo? Jmenuj druhy práva soukromého. 4. V kolika letech vzniká způsobilost k právním úkonům? 5. Na koho se lidé mohou obrátit v případě vyhnutí chyb z neznalosti zákonů?

8 Použité zdroje: KOVAŘÍKOVÁ, Hana. Občanská výchova III / pro odborná učiliště. Praha: Septima, 2006. 64 s. ISBN 80-7216-234-9. Metodika: Tento DUM lze využít pro teoretické vyučování, jak při seznamování se s novým tématem, tak při jeho procvičování nebo opakování. Prezentace je nastavena tak, že vyučující potvrzuje jednotlivé kroky a může tedy doplnit vhodný komentář. Použité zdroje: KOVAŘÍKOVÁ, Hana. Občanská výchova III / pro odborná učiliště. Praha: Septima, 2006. 64 s. ISBN 80-7216-234-9. Metodika: Tento DUM lze využít pro teoretické vyučování, jak při seznamování se s novým tématem, tak při jeho procvičování nebo opakování. Prezentace je nastavena tak, že vyučující potvrzuje jednotlivé kroky a může tedy doplnit vhodný komentář.


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační."

Podobné prezentace


Reklamy Google