Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86
Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor vzdělávání: H/01 mechanik opravář motorových vozidel, (ŠVP: automechanik), H/01 zedník, (ŠVP: zedník) – 2. ročník Tematická oblast: Člověk jako občan Název sady DUM: Člověk a společnost kolem něj Kód: VY_32_INOVACE_11_OBN1_17 Autor: Mgr. Jana Králová Datum tvorby: září 2013 Anotace: Sociální nerovnost v současné společnosti – pojmy – sociální nerovnost, sociální status, sociální role.

2 SOCIÁLNÍ NEROVNOST V SOUČASNÉ SPOLEČNOSTI
ČLOVĚK JAKO OBČAN SOCIÁLNÍ NEROVNOST V SOUČASNÉ SPOLEČNOSTI

3 Sociální nerovnost: se vyskytuje, když určité skupiny ve společnosti nemají rovný sociální status Sociální nerovnost mezi lidmi je složena ze 3 obecných rovin: majetek: bohatství měřené velikostí příjmu vzdělání: sociální status měřený jako výkon určitého povolání moc: schopnost ovládat a ovlivňovat druhé

4 Sociální status: sociální postavení člověka ve společnosti
status může být: a) vrozený (pohlaví, věk, rasa) b) získaný (zaměstnání nebo dosažené vzdělání) vztah mezi sociálními statusy vymezuje sociální role

5 Sociální role: očekávaný způsob chování základní sociální role:
nadřízené (otec, učitel, doktor,...) podřízené (dítě, žák, pacient,...) souřadné (spolužák, spolupracovník,...)

6 Kontrolní otázky: Sociální nerovnost je Z kterých rovin se skládá sociální nerovnost? Sociální status je Jaký může sociální status být? Sociální role je Vyjmenuj základní sociální role.

7 Použité zdroje: 1. Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Sociální nerovnost [online]. c2013 [citováno 28. 09. 2013]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Sociální status [online]. c2013 [citováno 28. 09. 2013]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Sociální role [online]. c2013 [citováno 28. 09. 2013]. Dostupný z WWW: < Metodika: Tento DUM lze využít pro teoretické vyučování, jak při seznamování se s novým tématem, tak při jeho procvičování nebo opakování. Prezentace je nastavena tak, že vyučující potvrzuje jednotlivé kroky a může tedy doplnit vhodný komentář.  


Stáhnout ppt "Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice"

Podobné prezentace


Reklamy Google