Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Právní vztahy Pavel Šuranský. Nežijeme na pustém ostrově.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Právní vztahy Pavel Šuranský. Nežijeme na pustém ostrově."— Transkript prezentace:

1 Právní vztahy Pavel Šuranský

2 Nežijeme na pustém ostrově

3 Během života vstupujeme do velkého množství právních vztahů. Právní vztahy = společenské vztahy upravené právními normami jsou závazné, vymezují práva a povinnosti

4 Které ze situací představují právní vztah?

5 Každý právní vztah má 3 prvky: 1.Účastníky – osoby jichž se vztah týká osoba právnická vystupuje jménem skupiny lidí (např. stát, firma, organizace, spolky…) osoba fyzická vystupuje sama za sebe (např. pan Novák)

6 2.Obsah – práva a povinnosti účastníků z každého práva vyplývají zároveň povinnosti 3.Předmět – cíl, k němuž účastníci směřují

7 Najdete všechny prvky právního vztahu v následujících situacích? Čtrnáctiletý Petr si koupil sportovní boty v prodejně Adidas.

8 Pan Horák uzavřel pracovní smlouvu s Fatra Napajedla, a.s.

9 Jedeš autobusem Student Agency na studijní pobyt do Paříže.

10 Svobodné matka žádá o sociální příspěvek na bydlení.

11 Kdy můžeme vstupovat do právních vztahů? Rozlišujeme dvojí právní způsobilost: způsobilost k právním úkonům vzniká zletilostí (18 let) podmínkou je svéprávnost (duševně zdravý) umožňuje zakládat, měnit a rušit své právní vztahy (např. uzavření kupní smlouvy) způsobilost k právům a povinnostem vzniká narozením, zaniká smrtí ( má i nenarozené dítě, narodí-li se živé) mít práva a nést povinnosti (např. dědění, mít majetek) umožňuje mít práva a nést povinnosti (např. dědění, mít majetek)

12 Čtrnáctiletý Petr si koupil sportovní boty v prodejně Adidas. Něco tady nehraje… Přijdete na to, co? I nezletilí mohou zakládat právní vztah, odpovídá-li jejich rozumové vyspělosti.

13 Vyberete úkony, které vám přísluší provádět už ve vašem věku? přísluší nepřísluší nákup drobného zboží koupě automobilu dědictví sázení v sázkové kanceláři hrát doma videohry uzavírání manželství koupě alkoholu být vyslechnut u soudu v otázkách, které se tě týkají hrací automaty

14 Mohou se v právních vztazích nechat zastupovat zletilí? Kým? zákonný zástupce = rodič nebo soudem určená osoba zastupuje nezletilé v právních vztazích ( např. v otázkách dědění, nakládání s majetkem) Kdo v právních vztazích zastupuje nezletilé? právní zástupce (advokát) – odborná právní pomoc (např. dědické řízení, rozvodové řízení, trestné řízení )

15 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Právní vztahy Pavel Šuranský. Nežijeme na pustém ostrově."

Podobné prezentace


Reklamy Google