Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: VI/2 Název: Hospodaření, Firmy Anotace: Prezentace slouží k seznámení žáků s pojmem firma, obchodní rejstřík. Autor: Mgr. Jana Třetinová Datum vytvoření DUM: 18. října 2011 Jazyk: čeština Ročník: IX. Předmět: Výchova k občanství – finanční gramotnost Očekávaný výstup: Vlastními slovy žák vysvětlí pojem firma, právnická a fyzická osoba. Klíčová slova: firma, právnická osoba, fyzická osoba, obchodní rejstřík Druh učebního materiálu: PPT prezentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 F I R M Y = správně je to název, pod kterým je podnikatel zapsán v obchodním rejstříku - běžně se pojem firma používá místo slova „podnik“ (synonymum) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

3 Obchodní rejstřík = seznam, do kterého se zapisují údaje o podnikatelích -stát rozhoduje o tom, co se bude v seznamu uvádět (zákonem) -seznam vede soud -zapisují se: obchodní společnosti, družstva, fyzické osoby, které podnikají -zapisuje se: název, sídlo (popř. bydliště), předmět podnikání, IČO (identifikační číslo) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Firmou a) právnické osoby je její název v obchodním rejstříku -právnickou osobou je korporace (sdružení), nadace, obce, kraje, stát -způsobilost k právům a povinnostem a způsobilost k právním úkonům získává po svém založení b) fyzické osoby je její jméno a příjmení -způsobilost k právům a povinnostem má každý od narození po smrt a způsobilost k právním úkonům získává nabytím plnoletosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

5 Ukázka výpisu z obchodního rejstříku 1. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

6 Použité zdroje: Janoušková, D., Ondráčková M., Čabalová D., Marková H., Šebková J.: Občanská výchova 9, Rodinná výchova 9 učebnice. Plzeň, Fraus 2006 Gillespie, A.: Přehled ekonomie. Praha, Portál 2002 Ukázka výpisu z obchodního rejstříku: 1. http://www.quitec.cz/picts/obchod-obchodni-rejstrik.gif Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google