Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: VI/2 Název: Hospodaření, Mezinárodní obchod Anotace: Prezentace slouží k porozumění pojmu mezinárodní obchod. Autor: Mgr. Jana Třetinová Datum vytvoření DUM: 24. září 2011 Jazyk: čeština Ročník: IX. Předmět: Výchova k občanství – finanční gramotnost Očekávaný výstup: Vysvětlí, co je mezinárodní obchod a jaké formy zahraničního obchodu existují. Klíčová slova: mezinárodní obchod, formy zahraničního obchodu, nástroje zahr. obchodu Druh učebního materiálu: PPT prezentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Mezinárodní (zahraniční) obchod 1. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

3 Definice =obchod přes hranice státu, může být světový nebo jednotlivých kontinentů se sousedními státy zahraniční obchod je důsledkem dělby práce, dochází v něm k propojení ekonomik 2. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Hlavní příčiny rozvoje: 1) odlišnost přírodních a klimatických podmínek – těžba nerostných surovin, zemědělství, cestovní ruch,… 2) odlišný spotřebitelský vkus (některá zboží mohou mít spotřebitele pouze v zahraničí) 3. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

5 3) snaha o zvyšování efektivity výroby - efektivní využití technologií, nutnost vyrábět určité množství, aby byl realizován zisk 4) absolutní výhoda = země je schopna vyrábět výrobek s nižšími náklady než země jiná Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

6 Formy zahraničního obchodu 1) Export = vývoz zboží nebo služeb do zahraničí = příliv kapitálu do země, odkud se zboží nebo služby vyvážejí 4. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

7 2) Reexport = vývoz zboží či služeb, které byly předtím do země dovezeny př. stát nakoupí nějaké zboží a pak ho prodává dál jiným zemím ( se ziskem) 3) Import = dovoz zboží nebo služeb ze zahraničí, = odliv peněz ze země, kam se dováží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

8 Nástroje zahr. obchodu 1)mezistátní (bilaterární) smlouvy, dohody 2)dovozní cla = zatěžuje importované (dovezené) zboží, tím se zvyšuje jeho cena, dána tak možnost domácím výrobcům konkurovat zboží, clo vybírá stát Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

9 3) Embargo = rozhodnutí o zákazu obchodování s určitou zemí, nebo zbožím 4) Kvóty = stanovení povoleného množství dováženého zboží 5) Neviditelné překážky dovozu = jsou stanoveny nějaké podmínky (např. hygienické, kvalitativní), které dovozce splní jen pokud vydá náklady navíc, tím dojde ke zdražení zboží, to už tolik neohrožuje domácí prodejce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

10 Použité zdroje: Janoušková, D., Ondráčková M., Čabalová D., Marková H., Šebková J.: Občanská výchova 9, Rodinná výchova 9 učebnice. Plzeň, Fraus 2006 Gillespie, A.: Přehled ekonomie. Praha, Portál 2002 Obrázky: 1.http://img.mf.cz/010/625/1-Graf.jpghttp://img.mf.cz/010/625/1-Graf.jpg 2.http://data.businessworld.cz/import/bw-2195-2373-1.jpghttp://data.businessworld.cz/import/bw-2195-2373-1.jpg 3.http://i3.cn.cz/1299660279_06cr_hospodarstvi_obchod_zahranicni_ledenhttp://i3.cn.cz/1299660279_06cr_hospodarstvi_obchod_zahranicni_leden _csu_99.gif 4. http://img.mf.cz/043/829/penize_euro_reuters.JPG Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google