Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Tvarosloví na 2.st. ZŠ, Přídavná jména Anotace: Prezentace seznamuje s přídavnými jmény, jejich druhy a vzoy Autor: Mgr. Jana Vojtěchová Datum vytvoření DUM:7.9. 2011 Jazyk: čeština Ročník: VI., VII. Předmět: Český jazyk a literatura Očekávaný výstup: Žáci se seznamují s přídavnými jmény, jejich druhy a vzory, procvičují pravopis přídavných jmen. Klíčová slova: přídavná jména. Druhy přídavných jmen, vzory příd. jmen Druh učebního materiálu: PPT prezentace

2 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Tvarosloví 5 Přídavná jména

3 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Přídavná jména U přídavných jmen určujeme pád, číslo, rod (životnost), vzor, druh a stupeň. Pád, číslo a rod (životnost) přídavných jmen se shoduje s pádem, číslem a rodem (životností) podstatného jména, na němž závisí (noví přistěhovalci – obě jména jsou rodu mužského živ., v čísle mn., v pádé prvním)

4 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Druhy přídavných jmen: Tvrdá Měkká Přivlastňovací

5 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Druhy přídavných jmen: Některá přídavná jména tvrdá mají vedle tvarů základních neboli složených (mladý) ještě v 1. pádě (někdy i ve 4. p) obou čísel jmenné tvary (mladí). Přídavné jméno rád má jen tvar jmenný.

6 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Přídavná jména tvrdá mají v 1. pádě jedn. Čísla podle jmenného rodu trojí zakončení: -ý, - á, -é (nemocný muž, nemocná žena, nemocné dítě) Přídavná jména měkká mají v 1. pád jedn. Čísla ve všech rodech zakončení -jarní vítr, jarní vláha, jarní počasí)

7 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Vzory přídavných jmen Tvrdých ve tvaru složeném: mladý, mladá, mladé Tvrdých ve tvaru jmenném: mlád, mláda, mládo Měkkých: jarní, jarní, jarní Přivlastňovacích: otcův, otcova, otcovo, matčin, matčina, matčino

8 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Podle vzoru mladý se skloňují: Přídavná jména tvrdá ( pomalý, napomenutý, bronzový) Podstatná jména vzniklá od jmen přídavných: Obecná (vrátný, dospělý) Příjmení typu (Nový, Nováková, Veselý) Některá zájmena (jaký, který, takový, samý) Některé číslovky řadové (sedmý), některé číslovky druhové (paterý), číslovky násobné (dvojnásobný)

9 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Podle vzoru jarní se skloňují: Přídavná jména měkká (cizí, jdoucí) Podstatná jména odvozená od jmen přídavných: Obecná (hovězí, telecí) Příjmení typu (Dolejší) Místní jména (Strašecí) Podstatná jména typu (krejčí, Jiří) Některá zájmena (čí) Některé číslovky řadové (první) a některé druhové (dvojí)

10 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Podle vzorů otcův a matčin se skloňují: Přídavná jména přivlastňovací (sousedův, Karlův, sestřin) Pomnožná jména rodinná typu Novákovi

11 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Ve větě jsou přídavná jména: Přívlastkem shodným (jarní vláha) Přísudkem jmenným (bratr je nemocný) Doplňkem (vrátili se unaveni) Podmětem (nejdražší nemusí být nejlepší)

12 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Doplňte - n- nebo – nn - Škol___í vyučování začíná v osm hodin. Státy uzavřely oboustra___ou dohodu. Tatínek pracuje jako noč___í hlídač. Sleně___ý džbánek spadl na zem. Ze zahrady se ozýval skřiva___í zpěv. Známky patří mezi ce___iny. K nedělnímu obědu jsme měli kroca___í pečínku.

13 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Doplňte i/í, y/ý. Nebuď drz ___! Pepík je rychl ___ jako blesk. Znáš Neználkov ___ příhody? S dědečkov ___m ___ známými mi je dobře. Na střeše seděl si___ holoubek Pasáček měl v ruce vrbov___ proutek. Jestřáb___ let je neslyšný. Osaměl___ lidé bývají často nešťastní. Výstup na vrchol hory byl namáhav___.

14 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Zdroj http://www.onlinecviceni.cz/exc/list_sel_topics.php Štěpán Blažek, Přehled učiva českého jazyka, nakladatelství Nová škola, Brno, 2002, ISBN 80-85607-58-1


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google