Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA maturitní obor: STAVEBNICTVÍ zaměření: POZEMNÍ STAVITELSTVÍ 5.Výtahy Zpracoval: Ing. Josef Svoboda Předmět: Pozemní stavitelství.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA maturitní obor: STAVEBNICTVÍ zaměření: POZEMNÍ STAVITELSTVÍ 5.Výtahy Zpracoval: Ing. Josef Svoboda Předmět: Pozemní stavitelství."— Transkript prezentace:

1 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA maturitní obor: STAVEBNICTVÍ zaměření: POZEMNÍ STAVITELSTVÍ 5.Výtahy Zpracoval: Ing. Josef Svoboda Předmět: Pozemní stavitelství (PS) Ročník studia: III.

2 5.Výtahy  Obsah: 5.1 Hlavní části výtahů 5.2 Výtahy pro dopravu osob, osob a břemen 5.3 Malé nákladní výtahy 5.4 Nákladní výtahy stolové 5.5 Oběžné výtahy 5.6 Pohyblivé schody

3 5.Výtahy Strojní zařízení sloužící k dopravě osob, nákladů ve svislém směru mezi jednt. podlažími. → komunikační spoj u vyšších budov doplňující schodiště, u vícepodlažních budov se stává hlavní vertikální komunikační tepnou 5.Výtahy

4 Počet výtahů v budovách - zákonitosti  Budovy (5 – 8. NP) → osobní výtah se přepravou max. 4 osob.  Budovy (9 – X.NP) → min. 2 výtahy (jeden z nich s možností přepravy nábytku, nemocného na nosítkách).  Administrativní budovy (5.NP – X.NP) → počet výtahů otázkou návrhu (počet osob, pohyb osob v budovách)

5 5.Výtahy Názvosloví jmenovitá dopravní rychlost = teoretická rychlost pohybu klece provozní rychlost = skutečná rychlost pohybu klece při provozu nosnost výtahu = max. dovolená hmotnost dopravovaného břemene (hmotnost jedné osoby je uvažována 80 kg) zdvih = vzdálenost mezi nejnižší a nejvyšší úrovní výtahu horní přejezd kabiny = dráha, o kterou může kabina přejet nad úroveň nejvyšší stanice dolní přejezd kabiny = dráha, o kterou může kabina přejet pod úroveň nejnižší stanice výchozí stanice = nástupní stanice, do které se zpravidla kabina vrací

6 5.Výtahy 5.1 Hlavní části výtahů Každý výtah se skládá z částí stavebních a strojových.

7 5.Výtahy a) Části stavební Výtahová šachta - prostor jízdní dráhy kabiny a vyvažovacího závaží. Kabina i závaží se pohybují ve svislých vodítkách, která jsou osazena ke stěnám šachty. Prostor šachty musí být vždy ohrazen!!! vodítko výtahová šachta Ve výtahové šachtě nesmí být žádná zařízení, která k výtahu nepatří (TZB potrubí, jiné elektrické vedení…). Výtahová šachta musí být dobře izolována proti vodě a vlhkosti. K šachtě patří volný prostor nad nejvyšším podlažím a prohlubeň pod úrovní nejnižší stanice.

8 Připevnění vodítek ke stěnám šachty 1 – vodítko, 2 – konzola vodítka, 3 – příchytka, 4 – zazdění konzoly

9 5.Výtahy Strojovna - místnost pro strojové zařízení výtahů, která je u většiny výtahů umístěna nad výtahovou šachtou. Strojovna musí být uzavíratelná, suchá, osvětlená a dostatečně větraná. a) Části stavební

10 Šachetní dveře a zárubně - mají zvláštní provedení odlišné od běžných dveří (osobní výtahy = většinově jednokřídlové, plechové s ocelovou zárubní, otevírané ven; nákladní výtahy = dvoukřídlové). Za jízdy kabiny jsou všechny dveře šachty elektricky uzavřeny, toto blokování se vyřazuje ve chvíli, kdy se výtah zastaví přesně ve stanici. a) Části stavební

11 5.Výtahy b) Části strojové Kabina (klec) - slouží k přepravě osob (nákladů). Je vybavena závěsem na lana, zachytávači k zachycení kabiny k vodítkům. Kabina musí být osvětlena.

12 5.Výtahy b) Části strojové Vyvažovací závaží - vyvažuje zpravidla hmotnost kabiny a 40 - 50 % hmotnosti břemena.

13 5.Výtahy b) Části strojové Vodítka - slouží k vedení kabiny a vyvažovacího zařízení. Musí být tak dlouhá, aby jej kabina ani vyvažovací závaží nemohla opustit. Vodítka se kotví ke stěně šachty.

14 5.Výtahy b) Části strojové Lana - nosné prostředky, na jejichž jednom konci je zavěšena kabina, na druhém konci vyvažovací závaží.

15 b) Části strojové Výtahový stroj - elektromotor sloužící ke zdvíhání a spouštění lan. Uložen na betonovém základu, oddělen od stavební konstrukce zvukovou izolací.

16 b) Části strojové Nárazníky - umístěné pod klecí a vyvažovacím zařízením (pryžové, pružinové, hydraulické).

17 5.Výtahy 5.2 Výtahy pro dopravu osob, osob a břemen OSOBNÍ VÝTAHY Max. rychlost 1 m/s, nejčastěji pro 4 osoby, jsou řízeny jedoucími osobami (osobní rychlovýtahy = rychlost 1,4 – 4 m/s, nejčastěji pro 6 osob nebo pro 12 osob a řidiče, návrh např. v obchodních domech, atd.).

18 5.Výtahy

19 NÁKLADNÍ VÝTAHY Slouží pro dopravu nákladů. Řízené buď řidičem nebo z jednotlivých stanic. Návrh pro nosnost 250, 500, 1 000, 2 000 kg, výjimečně o nosnosti větší. 5.2 Výtahy pro dopravu osob, osob a břemen

20 5.Výtahy LŮŽKOVÉ VÝTAHY Navrhovány především do zdravotnických zařízení (doprava lůžka s nemocným a obsluhou), nosnost 500 kg. 5.2 Výtahy pro dopravu osob, osob a břemen

21 5.Výtahy 5.3 Malé nákladní výtahy Jsou to výtahy se zákazem dopravy osob, obsluha se provádí z jednotlivých stanic. Použití: doprava potravin, spisů, … Jejich nosnost je do 100 kg a dopravní rychlost 0,25 - 0,5 m/s.

22 5.Výtahy Schéma malého nákladního výtahu 1 – strojovna, 2 – výtahový stroj, 3 – klec, 5 – nákladiště výtahu, 6 – parapetní okénko,

23 5.Výtahy 5.5 Oběžné výtahy Jiný název: výtahy páternosterové → mají nepřerušovaný chod, návrh tam, kde je větší nárok na dopravu mezi jednt. podlažími (Fakulta elektroniky ČVUT, hlavní pošta Brno, …) Doprava max. 2 osob v jedné kabině, max. rychlost 0,3 m/s. V budovách, kde jsou tyto výtahy instalovány, musí být ještě navrženy „klasické“ výtahy s přerušovaným provozem (doprava nákladů, osob tělesně postižených, …).

24 5.Výtahy

25 strojovna výtahová šachta kabina prohlubeň řetězová kola Schéma páternosteru

26 5.Výtahy 5.6 Pohyblivé schody Jiný název: eskalátory → plynulá doprava mezi jednt. podlažími (intenzivní provoz osob = obchodní centra, letiště, metro, ….) Stupně (zpravidla z ocelových stupnic) jsou taženy nekonečným řetězem, madlo se pohybuje současně s pohybem stupňů. Rychlost 0,5 – 0,9 m/s. Schodišťová ramena zpravidla ve sklonu 30 – 35°. Eskalátory jsou situovány vedle sebe nebo nad sebou.

27 5.Výtahy

28 Pohyblivé schody situovány nad sebou

29 Pohyblivé schody situovány vedle sebe

30 5.Výtahy Výrobci:  www.schindler-cz.cz  www.triplex.cz  www.vytahy-voto.cz  www.vvs-vytahy.cz


Stáhnout ppt "STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA maturitní obor: STAVEBNICTVÍ zaměření: POZEMNÍ STAVITELSTVÍ 5.Výtahy Zpracoval: Ing. Josef Svoboda Předmět: Pozemní stavitelství."

Podobné prezentace


Reklamy Google