Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozdíly v pravidlech silničního provozu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozdíly v pravidlech silničního provozu"— Transkript prezentace:

1 Rozdíly v pravidlech silničního provozu
v Rakousku.

2 Nejvyšší dovolená rychlost jízdy:
Vozidla bez omezení - v obci km/h - v pěších a obytných zónách a kolem stojící tramvaje krokem (4 km/h) mimo obec km/h od do 5.00 hod 110 km/h Vozidla s omezeními silnice dálnice motorová vozidla nad 3,5 t souprava s přívěsem nad 750 kg autobusy do 3,5t s přívěsem do 750 kg do 3,5t s přívěsem nad 750 kg přeprava více než 8 žáků velkokapacitní přeprava zvířat Omezení platná v obci i mimo obec vozidla přepravující dlouhý náklad 50 motokola (mopedy) 40 vozidla při vlečení pomocí vlečné osy 40 vlečená vozidla na laně nebo na tyči 30 invalidní motorová vozidla, přepravní vozíky a samojízdné pracovní stroje 30

3 Tramvaj má přednost na křižovatce nerozlišené značkami i když přijíždí zleva.
Tramvaj má přednost i když přijíždí zleva ze středu kruhového objezdu. Kolejové vozidlo nemá přednost v jízdě vůči vozidlům s předností v jízdě, při odbočování vlevo před protijedoucími vozidly jedoucími přímo nebo odbočujícími vpravo a při vyjíždění z míst mimo silnici, např. z vozoven.

4 V kruhovém objezdu se jezdí v pravém jízdním pruhu, levý slouží k předjíždění, při souběžné jízdě nebo k objetí překážky. Platí ustanovení o přednosti vozidel přijíždějících zprava, pokud není křižovatka s kruhovým objezdem rozlišena dopravními značkami.

5 Na křižovatkách řízených světelnou signalizací je používán zelený přerušovaný světelný signál.
Dopravní značka „Odbočování tramvají“ nad vozovkou upozorňuje řidiče, že tramvaj bude na křižovatce odbočovat na žluté nebo červené světlo.

6 Jedou-li na pozemních komunikacích mimo obec vozidla s větší celkovou délkou, tj. nákladní automobily a autobusy, musí za každým takovým druhým vozidlem řidič třetího podobného vozidla zachovávat vzdálenost nejméně 50 m. Jedná-li se o motorová vozidla s přívěsy, musí být udržována vzdálenost nejméně 50 m mezi všemi těmito vozidly.

7 Zastavení je zakázáno oproti naší úpravě zejména v těchto případech:
na hlavních vozovkách v obcích, pokud může být vozidlo odstaveno na vedlejší vozovce v úseku 15 m před a za dopravní značkou označující zastávku prostředku hromadné přepravy osob v průběhu pracovní doby na silnicích pro autobusy před rampami určenými pro tělesně postižené osoby na uzavřených plochách

8 Mimo jiné je zakázáno otáčení vozidel v úseku označeném dopravními značkami:
zákaz odbočování vlevo přikázaný směr jízdy, dále v hustém silničním provozu a na hlavních silnicích v obcích s výjimkou řízených křižovatek

9 Pokud zastaví označený školní autobus pro nástup a výstup dětí a má zapnuta přerušovaná červená a žlutá světla, nesmí být předjížděn řidičem jedoucím ve stejném směru (musí zastavit).

10 Na silnicích, které jsou označeny dopravní značkou upravující přednost v jízdě – trojúhelník se symbolem poštovní trubky, mají přednost v jízdě žluté autobusy Rakouské pošty.

11 Na horských silnicích, kde je obtížné míjení vozidel, musí obě vozidla zastavit a řidič, pro kterého je to jednodušší vzhledem k rozměrům vozidla nebo dopravní situaci, vycouvá na rozšířené místo.

12 V zimním období je na horských silnicích povinné použití sněhových řetězů. Hloubka dezénu pneumatik musí být nejméně 4 mm.

13 Maximální hmotnost soupravy nesmí překročit 38 t.
Maximální délka je stanovena na 16 m.

14 Silnice vyhrazená pro autobusy linkové dopravy, pro vozidla taxi a záchranné služby.
Jízdní pruh pro autobusy. Vyhrazenou silnici i jízdní pruh smí použít jen vozidla linkové dopravy, taxi a záchranné služby. Není určen pro zájezdové autobusy.

15 Příkaz k otočení vozidla.
Spolková silnice bez přednosti v jízdě.

16 Slepá ulice. Pouliční svítilny, které nesvítí celou noc.


Stáhnout ppt "Rozdíly v pravidlech silničního provozu"

Podobné prezentace


Reklamy Google