Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Návrh parkování Návrh zastávek MHD.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Návrh parkování Návrh zastávek MHD."— Transkript prezentace:

1 Návrh parkování Návrh zastávek MHD

2 Obecně: Parkování je umístění vozidla mimo jízdní pruhy komunikace
·    parkování krátkodobé – do 2 hodin trvání ·    parkování dlouhodobé – nad 2 hodiny trvání Odstavování značí umístění vozidla mimo jízdní pruhy komunikace po dobu, kdy se vozidlo nepoužívá Stání představuje plochu sloužící k odstavení (odstavné stání) nebo parkování (parkovací stání) vozidla (včetně nezbytných vzdáleností kolem něho) velikost stání závisí na půdorysných rozměrech vozidla zvětšených o: –   nejmenší dovolené vzdálenosti vozidla od hranic plochy –   poloviční hodnoty od sousedních vozidel

3 Parkování ve vztahu k přilehlé komunikaci

4 Odstupy od pevných překážek a odstupy mezi vozidly

5 PODÉLNÉ STÁNÍ

6 KOLMÉ / ŠIKMÉ STÁNÍ

7 KOLMÉ / ŠIKMÉ STÁNÍ

8 STÁNÍ PRO OSOBY S OMEZENOU SCHOPNOSTÍ POHYBU

9 Minimální a doporučené poloměry pro osobní auta
Vnější obruba - R min = 8 m (6,2 m) Vnitřní obruba - R min = 4 m (3,1 m) Stání pro taxi - vyřešit jako podélné stání podél komunikace jdoucí v blízkosti nádražní budovy (možno řešit v rámci autobusového nádraží). - počet stání min. 5

10 Příklady uspořádání stání

11 Příklady uspořádání stání

12 Zastávky MHD 1. Autobusové zastávky
minimální vzdálenost zastávek je 500 m délka nástupní hrany L závisí počtu linek a typu autobusu, který na lince jezdí. L = 12 m … 1 autobus (1 linka) L = 25 m … 2 autobusy (2 linky) 2,5

13 Autobusový záliv autobusový záliv zřizujeme na komunikacích kategorie B Příklad autobusového zálivu

14 Oddělený autobusový záliv
oddělený autobusový záliv zřizujeme na komunikacích kategorie B. Příklad odděleného autobusového zálivu:

15 Minimální vzdálenost přechodu od zastávky
- hodnota D je závislá na kategorii komunikace D = 5 … komunikace C D = 10 – 15 m … komunikace B - tato veličina má souvislost s dodržením rozhledových poměrů a dostatečnou vzdáleností pro zastavení.

16 Hodnota Dz je taková, aby řidič měl dostatek času bezpečně zastavit ve chvíli, kdy spatří chodce, který vstupuje na přechod pro chodce.

17 Zastávky nelze zřídit - stojící bus nesmí zakrývat SSZ, svislé dopravní značení, vjezdy do objektů, parkovišť atd.; - v křižovatce a jejím rozhledovém poli; - ve vzdálenosti menší než 30 m před a za jinou bus zastávkou v protisměru na směrově rozdělené komunikaci a nejsou-li zastávky v zastávkových pruzích nebo zálivech.

18 Tramvajové ostrůvky 2. Tramvajové zastávky
Stejně jako u autobusových zastávek existuje i u tramvajových mnoho variant řešení. Záleží především na kategorii komunikace a umístění tramvaje v komunikaci. Délka tramvajového ostrůvku (nástupiště) L je < 37, 65 >m. Tramvajové ostrůvky Navrhujeme v místech, kde tramvaj není na zvýšeném tramvajovém pásu a je vedena uprostřed komunikace.

19

20 Zvýšený tramvajový pás
Navrhujeme v místech, kde je tramvaj umístěna na zvýšeném tramvajovém pásu a je vedena uprostřed komunikace. V případě, že v rámci nástupiště navrhujeme podchod, pak šířka nástupního ostrůvku musí být minimálně 3 m.

21

22 Vyznačení vodorovným značením
Na úzké obslužné komunikaci je možno vyznačit zastávku pouze vodorovným dopravním značením. V takovém případě může dojít i k částečnému nebo úplnému pojíždění tramvajového pásu. K nástupu do tramvaje dochází z chodníku a podle pravidel silničního provozu je v případě zastavení tramvaje povinen zastavit za tramvají řidič osobního vozidla.

23

24 Zastávky nelze zřídit - blíže než 30 m před křižovatkou (měřeno od zastávkového sloupku); - blíže než 35 m za křižovatkou; - na vnější straně směrového oblouku s poloměrem menším než 300 m (kromě konečných zastávek); - na kolejových výhybnách či křižovatkách.

25 Další příklady uspořádání zastávek

26 Další příklady uspořádání zastávek

27 Další příklady uspořádání zastávek

28 Další příklady uspořádání zastávek

29 Další příklady uspořádání zastávek

30 Další příklady uspořádání zastávek

31 Další příklady uspořádání zastávek

32 Další příklady uspořádání zastávek

33 Další příklady uspořádání zastávek


Stáhnout ppt "Návrh parkování Návrh zastávek MHD."

Podobné prezentace


Reklamy Google