Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Druhy tesařských prací, pracoviště tesaře

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Druhy tesařských prací, pracoviště tesaře"— Transkript prezentace:

1 Druhy tesařských prací, pracoviště tesaře

2 Druhy tesařských prací, pracoviště tesaře
práce na budovách zahrnují výrobu a osazování konstrukcí: dřevěných stropů, podlah, schodů, krovů, říms a štítů, úsporných konstrukcí zastřešení (příhradové nosníky )z hřebíkových, svorníkových a kolíkových vazníků, konstrukce stěn a příček. práce na doplňcích objektů zahrnují výrobu: stolů, lavic do prádelen, rohoží, dřevěných zárubní, sklepních přepážek, laťových dveří, plotů a vrat. práce na jednoduchých tesařských konstrukcích zahrnují výrobu: zednických koz, žebříků, maltovniček, dřevěných maltovnic, nádrží na hašené vápno.

3

4

5

6 Druhy tesařských prací, pracoviště tesaře
práce na pomocných tesařských konstrukcích zahrnují zhotovení: příložného a hnaného pažení, laviček a lávek. práce při výstavbě objektů zahrnují výrobu a montáž: dřevěných lešení, ochranných ohrazení, výtahových věží, montáž trubkového lešení, zhotovování bednění na betonové a železobetonové konstrukce. práce při rekonstrukcích zahrnují podpírání: při přestavbách a bourání budov, zabezpečení vnějších a štítových zdí, podpírání stropů, klenby, příček, rekonstrukci tesařských prací a výměnu opotřebovaných částí.

7

8 Druhy tesařských prací, pracoviště tesaře
Pro kvalitní výkon práce tesaře je nutné zvládnout tyto činnosti: ruční a strojní obrábění dřeva základní tesařské spoje zabezpečování spojů dřevěnými a ocelovými prostředky.

9 Pracoviště tesaře Dílna - opracovává se zde řezivo, vyrábějí se popř. spojují části konstrukce. U větších provozů se odděluje dílna od místa na vazby. Další částí je prostor pro strojní opracování dřeva. Toto je doplněno příručním skladem ( spojovací prostředky, kování a ochranné prostředky na dřevo), nářaďovnou (slouží k uložení ručních nástrojů a přístrojů), místností na ostření nástrojů a prostorem pro pobyt pracovníků ( šatny, jídelny, toalety a umývárny). Staveniště - usazují se zde nebo rozebírají konstrukce.

10 Pracoviště tesaře Všeobecně je pracoviště vybaveno upevňovacími a přidržovacími pomůckami, jako jsou tesařská stolice, tesařské kozy, podpírací pahýl, umožňující bezpečné a kvalitní zhotovení výrobků. Toto zařízení musí být umístěno tak, aby se při práci zajistilo přirozené osvětlení a větrání pracovního místa. Výška hoblice a tesařských koz musí být přizpůsobena výšce tesaře. Platí zásada, že jakmile se pracovník obrátí tváří k hoblici a položí dlaně na pracovní desku, musí zůstat ruce v loktech i trup rovné. Nástroje, měřící a rýsovací pomůcky se ukládají do nástrojové skříňky, kde má každý nástroj a pomůcka svoje místo, a tak se chrání před poškozením. Racionální rozmístění nástrojů, měřících a rýsovacích pomůcek v nástrojové skříňce má vliv na růst produktivity práce.

11 Pracovní místo se mění podle druhu vykonávaných prácí.
Pracoviště tesaře Během práce se nástroje ukládají na pracovní desku v určitém pořádku. Nástroje používané častěji se nacházejí nejblíže pracovníkovi, a naopak. Takové rozložení nástrojů musí být trvalé a pracovní místo musí být současně zabezpečeno nezbytnými polotovary a materiálem na opracování ještě před započetím práce. Pracovní místo se mění podle druhu vykonávaných prácí. tesařské vázané konstrukce tesařské výrobky bednění lešení rekonstrukce


Stáhnout ppt "Druhy tesařských prací, pracoviště tesaře"

Podobné prezentace


Reklamy Google