Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CELIAKIE Celoživotní chronické onemocnění způsobené nesnášenlivosti lepku neboli glutenu. Nejedná se o alergii ale o intoleranci. Celiakie je autoimunitní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CELIAKIE Celoživotní chronické onemocnění způsobené nesnášenlivosti lepku neboli glutenu. Nejedná se o alergii ale o intoleranci. Celiakie je autoimunitní."— Transkript prezentace:

1 CELIAKIE Celoživotní chronické onemocnění způsobené nesnášenlivosti lepku neboli glutenu. Nejedná se o alergii ale o intoleranci. Celiakie je autoimunitní nemoc.

2 Lepek = také  gluten Lepek je obsažen v zrnech některých obilnin. Lepek – gluten což je označení pro směs bílkovin obsažených v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu. Čím více obilí obsahuje lepku, tím je hodnoceno jako kvalitnější a pekařům se lépe pracuje s pak těstem.

3 Neléčená celiakie poškozuje celkové zdraví.
Lidé, kteří mají k celiakii, vytváří jejich imunitní systém přehnanou reakci na lepek a následně dochází poškozování střevní sliznice, vzniku zánětu a postupně k trvalé devastaci této sliznice. Ta přestává být funkční. Neléčená celiakie poškozuje celkové zdraví.

4 SYMPTOMY Bolesti břicha Křeče svalů Anémie Nechutenství Bolesti kostí
Nadýmání Průjem Žlutá lesklá stolice(porucha trávení tuků) Únava U dětí rozmrzelost Bolesti břicha Křeče svalů Anémie Nechutenství Bolesti kostí

5 Jak se vyvine celiakie? V zahraniční literatuře se uvádí 3 nezbytné podmínky pro výskyt nemoci u pacienta: genetické předpoklady u pacienta konzumování stravy obsahující lepek (gluten) spouštěč intolerance lepku - spouštěčem může být například stres, trauma nebo virová infekce. Spouštěč nemoci oslabí organismus a toto oslabení má za následek projevení nemoci v její akutní fázi.

6 Celiakie lidí pochází od dob, kdy začali konzumovat obilí.
Dědičnost celiakie je dominantní = stačí zdědit dispozici od jednoho z rodičů a ta se pak může celiakie kdykoliv během života projevit, popřípadě nemusí. Riziko celiakie až 70% mají monozygotní(jednovaječná) dvojčata.

7 příznaky Pramení z poruchy vstřebávání živin v tenkém střevě. Stejně jako se nevstřebává vitamin b12 důležitý pro krvetvorbu, nevstřebává se ani vitamin k, který v játrech zajišťuje tvorbu proteinů potřebných pro srážení krve. Dále se obtížně vstřebává vitamin d, jeden z řídících činitelů metabolismu vápníku. Když chybí vitamin D, vápník se nedostává z požité potravy přes střevní stěnu do krve a hladina vápníku v krvi klesá. Organismus to kompenzuje odbouráváním vápníku z kostí, čímž vzniká tzv. Metabolická osteopatie buď ve formě osteoporózy nebo osteomalacie. Obě nemoci se mohou projevovat bolestí v kostech a záškuby až křečemi. Principem těchto projevů je, že tyto vitaminy se vstřebávají pomocí tuků a když se nevstřebávají tuky, nejdou s nimi ze střeva ani vitaminy. Nedostatkem vitaminů trpí i naše pokožka, a tak vznikajírůzné kožní problémy – např. „Koutky“ rtů, hnisavé záněty kůže, třepení nehtů, padání vlasů. Pacienti mívají také otoky, vzedmuté břicho, což kontrastuje s jinak vyhublým tělem. Mohou pociťovat nadýmání. Z výše uvedených příznaků se zdaleka nemusí objevit všechny najednou, nebo se také nemusí objevit vůbec. Jedná se pak o asymptomatickou formu, kdy pacienti neuvádí žádné příznaky. 

8 Prvním krokem, jak lze celiakii zjistit, je vyšetření krve.
Diagnostika Prvním krokem, jak lze celiakii zjistit, je vyšetření krve.

9 Léčba Celiakie je trvalá a není v současné době vyléčitelná. Jedinou terapií celoživotní vyloučení lepku z potravy. Lidé s těžkou akutní formou celiakie (tzv. Floridní) musejí pro rychlejší zhojení střeva z jakéhokoliv zánětu lze tedy kromě bezlepkové diety doporučit i stravu s vynecháním potravin bohatých na lektiny- zeleniny, rajčata apod.. a zpočátku také vynechat mléko, tučná jídla, těžké a dráždivé potraviny. To je nutné během doby, než se vzpamatuje sliznice tenkého střeva. Po jejím zahojení je možné jíst všechny potraviny, které neobsahují lepek. Lidé s celiakií musí ze svého jídelníčku celoživotně zcela vyloučit pšeničnou, žitnou i ječnou mouku, včetně potravin, které tyto složky obsahují i v malém množství – omáčky, konzervy, uzeniny, pivo. Někteří odborníci nedoporučují ani ovesné výrobky. Běžnou mouku lze nahradit sójovou či rýžovou moukou, rýží, brambory, kukuřicí, bramborovým či kukuřičným škrobem. Dobré je užívat i doplňky stravy, které dokážou nahradit u nemocného všechny složky živin, jako jsou vitamíny rozpustné v tucích a některé minerály.

10 Potraviny vhodné pro celiaka
Bezlepkové obiloviny – rýže, kukuřice Pseudoobiloviny – pohanka Semena luštěnin – čočka, hrách, fazole, cizrna, sója, neochucené tofu Čerstvá nesterilovaná zelenina včetně brambor Ovoce Skořápkové plody (natural) Čerstvé maso, vejce, ryby, šunky s označením bez lepku Mléko, máslo Neochucené výrobky - smetana, tvaroh, jogurt, tvrdý sýr, podmáslí Základní jednodruhové koření Tuky – máslo, oleje, sádlo Cukrovinky – musí být označeny jako bezlepkové Pravý čaj, kávovinové nápoj čekanky(cikorka) Speciální bezlepkové potraviny

11 Nevhodné potraviny pro celiaka
Hořčice, kečup, majonéza, tatarská omáčka, zmrzliny, sójová omáčka, předvařené luštěniny, rostlinné náhražky masa – robi, seitan, klaso Ovocné přesnídávky, marmelády, kompoty, sirupy Polotovary ze zeleniny, obalené ve strouhance - obalovaný sýr polotovar, rybí prsty Mléčné výrobky s křupinkami, s müsli Kroupy, krupice, těstoviny, piškoty, výrobky špaldové, grahamové, kuskus, bulgur, kávovinové nápoje obsahující pražený ječmen (melta), škrob, vločky Všechny potraviny, které nejsou označeny jako bezlepkové

12 rady závěrem Je jen otázkou času, kdy se celiakie může projevit. Celiakie v rodině znamená zásadní změnu: dieta, kterou si nevyberete - naštěstí se dnes nemusíte vzdávat většiny pokrmů, na které jste zvyklí. Je jen třeba složení surovin pečlivě hlídat. Předpokládá se, že na propuknutí onemocnění se zúčastňují kromě dědičnost, nevhodné stravy i spouštěcí mechanismy, jako jsou stres, těhotenství, trauma, operace, virová infekce. Celiakie postihuje jednoho ze 140 až 300 lidí. Celiakie se tedy stává jedním z nejrozšířenějších onemocnění trávicího systému s různorodým a širokým spektrem klinických příznaků. Vyvíjejte fyzickou aktivitu – zbavíte se stresu, uvolní se vám v mozku endorfiny, zlepší se metabolismus a celkově prospějete tělu trpícímu autoimunitní nemocí.

13 prezentace mudr. Dana maňásková - www.Medicinman.Cz cs.Wikipedie. Org
POUŽITÉ ZDROJE K PREZENTACI vypracovala Dzivá Regina, vedoucí školní jídelny prezentace mudr. Dana maňásková - cs.Wikipedie. Org


Stáhnout ppt "CELIAKIE Celoživotní chronické onemocnění způsobené nesnášenlivosti lepku neboli glutenu. Nejedná se o alergii ale o intoleranci. Celiakie je autoimunitní."

Podobné prezentace


Reklamy Google