Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Potravinové alergie Hartmanová Lenka Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Potravinové alergie Hartmanová Lenka Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta."— Transkript prezentace:

1 Potravinové alergie Hartmanová Lenka Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta

2 ALERGIE Co to je? Jak vzniká? Koho se týká?

3 Alergií trpí děti i dospělí Dospělí 1-2 % Děti až 8 % Časté jsou zkřížené alergie (pyl a potraviny rostlinného původu)

4 Potravinová alergie může vyvolat: akutní reakce chronická onemocnění od banálních subjektivních příznaků až po těžké anafylaktické reakce ovlivňuje kvalitu života

5 Léčba Identifikace alergenů  testování na poškrábané pokožce  intradermální testování  krevní testování po testech odpovídající léčba antihistaminika, cyklamát sodný, bylinná léčba, homeopatie, akupresura

6

7 Alergie na potraviny – příznaky  chronická rýma, zahlenění  kašel a dušnost  kožní projevy (vyrážky, kopřivka)  otoky na těle  bolesti břicha, průjem  nateklá oční víčka  zánět spojivek  bolesti hlavy, migréna  pálení sliznice úst a hrdla

8

9 Potravinovou alergii může způsobit  kravské mléko  sója  obiloviny  ořechy  některá zelenina nebo ovoce, např. celer a rajčata  ryby, korýši  hořčice a některé druhy koření  konzervanty  potraviny prodávané v rychlých občerstveních (hamburgery, hranolky, zmrzliny)

10 Které potraviny jsou nejčastější příčinou anafylaktické reakce? Z epidemiologických studií anafylaktických reakcí vyplývá, že potravina je nejčastější příčinou anafylaktických reakcí vzniklých mimo nemocnici. Průměrně 50 % všech anafylaktických reakcí je vyvoláno potravinou.  odlišnosti v závislosti na zeměpisné poloze

11 Prahová dávka pro vyvolání alergické reakce - stěžejní prahová dávka Prahová dávka je nejmenší množství potraviny, které vyvolá objektivní příznaky alergické reakce  ani u konkrétního jedince nemusí být prahová dávka vždy stejná  alergické reakce i po stopovém, mikrogramovém množství potraviny (proteinu potraviny)

12 Eliminační dieta léčba potravinové přecitlivělosti neznámá jediná spolehlivá možnost jak předejít alergické reakci - eliminace rizikové potraviny z jídelníčku léky pouze pomocný význam. nutné nosit při sobě: balíček 1. pomoci a „kartičkou alergika“

13 Označování potravin základním nástroj pro pomoc alergickému jedinci  každý balený potravinový výrobek musí být opatřen seznamem jednotlivých složek. složka - každá látka, včetně přídatné látky (aditiva), použitá při výrobě nebo při zpracování potraviny  na základě znalostí o potravinách a přídatných látkách - sestaven seznam potravin a jedné přídatné látky, které musí být označeny na etiketě vždy, bez ohledu na množství

14 Seznam potravin - přítomnost vždy označena na obalu bez ohledu na množství Obiloviny obsahující gluten a výrobky z nich Korýši a výrobky z nich Vejce a výrobky z nich Ryby a výrobky z nich Arašídy a výrobky z nich Sojové boby a výrobky z nich Mléko a mléčné výrobky (včetně laktózy) Ořechy a výrobky z nich Celer a výrobky z něj Hořčičná semena a výrobky z nich Sezamová semena a výrobky z nich Oxid siřičitý a siřičitany v koncentraci více než 10mg/kg nebo 10ml/l

15 Mléko K nesnášenlivosti mléka může dojít ze dvou důvodů alergií na nějakou složku kravského mléka intolerance laktózy neboli mléčného cukru

16 Vejce vejce (žlout ek, bílek) - alergii může vyvolávat každá z jeho složek žloutek - méně agresivní, protože tepelnou úpravou ztrácí alergenicitu často - díky podobnosti bílkovin přecitlivělost na vejce společně s alergií na mléko (druhá nejrozšířenější přecitlivělost) pomáhá opět dieta

17 Ořechy a oříšky velké riziko těžké alergické reakce zásobní bílkoviny - odolné vůči tepelnému zpracování i látkám, které tělo využívá k trávení alergie na burské oříšky - nejčastější potravinovou alergií

18 Alergie na ovoce, zeleninu nejčastější alergické plody ovoce - jablka a hrušky; ze stopkatých - třešně, meruňky a broskve ze zeleniny - rajská jablka, špenát, celer a petržel alergie na ovoce a zeleninu má spojitost především s pylovou alergií; 65 % alergiků reagujících na pyly břízy je současně přecitlivělých na jablka alergeny obsažené v ovoci a zelenině - citlivé na teplo vařením se ničí

19 Alergie na ryby, měkkýše a korýše rybí alergeny - obsaženy hlavně ve svalech, jsou často společné různým druhům ryb, přesto však někteří lidé reagují pouze na jeden druh

20 Lepek alergie spočívá v neschopnosti zažívacího systému tuto látku trávit; řešením je tzv. bezlepková dieta nejčastěji se projeví u dětí kolem půl roku - průjem, úbytkem na váze, nechutenství a typicky nafouklé bříško

21 Celiakie celiakie - trvalá nesnášenlivost lepku, při které vzniká poškození sliznice tenkého střeva u vnímavých jedinců poměr počtu nemocných k počtu obyvatel se udává 1:1000, podle posledních zpráv 1:300  symptomatologie - liší se podle věku, ve kterém se onemocnění projeví  bezlepková dieta

22 Fenylketonurie Fenylketonurie (hyperfenylalaninemie typ l) - vrozené metabolické onemocnění způsobené poruchou aktivity enzymu fenylalaninhydroxylázy v játrech (pacienti nemetabolizují aminokyselinu fenylalanin) v naší populaci - výskyt fenylketonurie 1:10000; v ČR se provádí novorozenecký screening (4. až 5. den po narození se z patičky odebírá kapilární krev) od roku 1969 onemocnění - celoživotní, dietní léčba je založená na výživě se sníženým příjmem přirozených bílkovin při pozdní diagnóze, nedodržování diety - poškozován mozek dítěte snížení intelektu a psychomotorická retardace

23 DĚKUJI ZA POZORNOST!!!


Stáhnout ppt "Potravinové alergie Hartmanová Lenka Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta."

Podobné prezentace


Reklamy Google