Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sacharidy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sacharidy."— Transkript prezentace:

1 Sacharidy

2 Sacharidy, glycidy, cukry
1 Sacharidy jsou většinou sladké přírodní látky rostlinného původu.

3 Zdroje sacharidů Úkol 1: Podle obrázků napiš hlavní zdroje sacharidů:
2 4 6 3 5 7 Úkol 1: Podle obrázků napiš hlavní zdroje sacharidů:

4 Kontrola úkolu 1 Zdroje sacharidů: 2 - ovoce, 3 - med, 4 - cukrová
řepa, 5 - cukrová třtina, 6 - bavlna, 7 - hlízy brambor

5 Složení sacharidů Základní stavební jednotkou všech
sacharidů jsou monosacharidy, které jsou nejjednoduššími cukry. Ve svých molekulách obsahují atomy uhlíku, vodíku a kyslíku. Jejich sumární vzorec je C6H12O6. Úkol 2a: Urči poměr vodíku a kyslíku v molekule monosacharidů: Která chemická látka má stejný poměr těchto atomů v molekule? Proč se jim říkalo dříve uhlohydráty? Úkol 2b: Vysvětli, proč kostka cukru po přilití koncentrované H2SO4 zčerná (viz obrázek dole):

6 Kontrola úkolu 2 2a/ Poměr vodíku a kyslíku v molekule cukru je 2 : 1.
Stejný poměr atomů v molekule má voda. V každé molekule cukru je obsaženo 6 molekul vody a 6 atomů uhlíku – odtud název uhlohydráty. 2b/ Koncentrovaná kyselina sírová, která odnímá látkám vodu, odejme sacharidu vodík a kyslík v poměru 2 : 1 a ten zuhelnatí.

7 C6H12O6 Monosacharidy Molekula monosacharidů obsahuje zpravidla šest
8 9 Molekula monosacharidů obsahuje zpravidla šest atomů uhlíku a více skupin – OH a je vždy uzavřena do kruhu (viz obrázky 8 a 9). Názvy jednoduchých cukrů jsou zakončeny příponou - óza. Nedůležitějšími monosacharidy jsou glukóza a fruktóza.

8 Glukóza a fruktóza Glukóza (hroznový cukr)
vzniká v rostlinách procesem zvaným fotosyntéza. Pro člověka je důležitým zdrojem energie. Fruktóza (ovocný cukr) má stejný sumární vzorec jako glukóza, liší se však vzorcem strukturním. Oba cukry jsou hlavními složkami medu (33% glukózy, 38% fruktózy).

9 Redukční účinky sacharidů
b c d a/ roztok glukózy b/ Felingův roztok I c/ Felingův roztok II d/ Roztok vzniklý smícháním roztoků a + b + c K roztoku glukózy postupně přilijeme Felingův roztok I a II. Vzniklý roztok zahříváme asi na 70 0C. Pozoruj barevné změny. Tento pokus se používá k důkazu glukózy (video) Úkol 3: Vysvětli barevnou změnu po zahřátí reakční směsi:

10 Kontrola úkolu 3 Při reakci glukózy s Felingovým roztokem
dochází k redukci Cu+II na Cu+I. Přitom vzniká oxid měďný, který má oranžovou až červenou barvu.

11 Kterým cukrem sladíme? Sacharóza se vyrábí z cukrové řepy
nebo cukrové třtiny, maltóza vzniká klíčením ječmene (výroba piva), laktóza je obsažena v mléce savců. Skupinová práce: Lžičku sacharózy zahřívejte s několika kapkami vody a míchejte skleněnou tyčinkou až zhnědne. Úkol 4: Jak se nazývá vzniklá látka? K čemu se používá v potravinářství pod označením E150: Kterému nápoji dodává typickou barvu? 10 Sacharóza (cukr řepný, třtinový), patří spolu s maltózou (cukrem sladovým) a laktózou ( cukrem mléčným) do skupiny disacharidů, které vznikají kondenzací, tj. spojením dvou molekul jednoduchých cukrů za současného vzniku vody. 2C6H12O6 → C12H22O11 + H2O

12 Kontrola úkolu 4 Karamel Barvení uzenin Kofola, Coca cola

13 Seznam použitých obrázků:
Obrázek 1: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 2: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 3: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 4: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 5: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 6: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 7: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 8: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 9: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 10: Dostupný pod licencí public domain na www: Ostatní obrázky a videoklipy pochází z vlastních zdrojů, Mgr. Vaněk Vlastimil


Stáhnout ppt "Sacharidy."

Podobné prezentace


Reklamy Google