Vesmír.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Planetky, měsíce planet
Sluneční soustava.
ZEMĚ A VESMÍR.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Počítačová soutěž Počítač je můj kamarád
Vesmír a Země ve vesmíru
Země ve vesmíru.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Registrační číslo projektu
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Vesmír.
Plný warp, pane Tuvoku!.
Galaxie Slovo galaxie je odvozeno z řeckého názvu naší vlastní Galaxie lidově zvané Mléčná dráha - galaktikos (mléčný)
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce, ve které se nachází naše domovská planeta Země.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Vesmír.
Informační technologie-prezentace
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vypracovala:Klára Utišilová
Vesmír.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
Vesmír (Space).
Název : Sluneční soustava Oblast : Zeměpis 6. . ročník
Vesmír a sluneční soustava
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Identifikátor materiálu: EU – ICT2- 1/38 Název materiálu:Vesmír Autor:Monika Bezdíčková Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Výtvarná výchova Anotace:
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Galaxie Mléčná dráha.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
VESMÍR.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 19.
Sluneční soustava.
EU_42_sada1_22_M_Souhvězdí 1_Cup Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Bc. Kateřina Cuperová Anotace Prostřednictvím.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Eduard Šram Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.NP13 Vytvořeno:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl. 13_Sluneční_soustava.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Projekt 3D planetárium, Techmania Plzeň.
Fyzika 2. ročník učebních oborů
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
MATFYZIN Samuel Brablenec.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Slunce a sluneční soustava
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
V E S M Í R ? Seznamte se, prosím!.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
VESMÍR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Anotace Materiál slouží k seznámení se základy o sluneční soustavě.
Sluneční soustava.
2. Centrální gravitační pole
Planeta Sluneční Soustavy
Transkript prezentace:

Vesmír

Co je to Vesmír ?? Vesmír či kosmos (z řeckého κόσμος, ozdoba, šperk ale později také vše uspořádané, řádné, vesmír) je souhrnné označení veškeré hmoty, energie a časoprostoru, který je obsahuje.[2] Zahrnuje tedy hvězdy, planety, galaxie, mezigalaktický prostor a další.[3][4] V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor, tedy část vesmíru mimo Zemi. Různými názory na svět a jeho vznik se již od pradávna zabývaly mýty, některá náboženství a filosofie. V dnešní vědě se zkoumáním vesmíru jako celku zabývá hlavně astronomie, kosmologie a astrofyzika. Podle některých vědeckých teorií je tento „náš“ vesmír součástí systému většího počtu vesmírů zvaného multivesmír nebo mnohovesmír (z anglického multiverse). Tyto jiné vesmíry přitom mohou mít zcela odlišné fyzikální zákony než ten náš. Termín mnohovesmír se používá také v populární kultuře, především ve sci-fi literatuře.

Vesmír

Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy pojmenované Slunce, ve které se nachází i naše domovská planeta Země. Soustavu tvoří 8 planet, více než 3 trpasličí planety, přes 150 měsíců (především planet Jupiter, Saturn, Uran, Neptun) a další menší tělesa jako planetky, komety, meteoroidy apod. Planety obíhají po eliptických drahách kolem Slunce, které je ve společném ohnisku oběžných elips. Měsíce obíhají kolem planet také po eliptických drahách. Sluneční soustava je součástí galaxie známé také pod názvem Mléčná dráha

Slunce Ať žije Slunce !!! Slunce je nejbližší hvězda k Zemi , v průměrné vzdálenosti od naší planety 149,6 milionů km .Tato vzdálenost je známá jako jedna astronomická jednotka (zkráceně AU) a stanovuje stupnice pro měření vzdálenosti v celé naší sluneční soustavě.Slunce,obrovská koule většinou izolovaného plynu ,vytváří a podporuje život na zemi.Spojení a vzájemné působení Slunce a Země vytváří sezony,mořské proudy, počasí i podnebí,.

Vznik sluneční soustavy Před 4,6 miliardami let se začaly ve Sluneční soustavě formovat první planety. Vznikaly v disku z plynů a těles o průměru od 10 do 100 kilometrů (tzv. planetisimál) kroužících kolem Slunce. Z plynů nejdříve vznikli obři Jupiter a Saturn. Jak hmotnost Jupitera rostla, byl stále silněji přitahován gravitací Slunce. Vydal se k němu po spirálovité dráze. S každým oběhem kolem Slunce mu byl blíž a blíž. Nakonec se Jupiter zastavil zhruba v místech, kde dneska obíhá kolem Slunce Mars. Rudá planeta tam tehdy ještě nebyla. Důvodem zastávky v Jupiterově cestě ke Slunci byla gravitace Saturnu, který se rovněž vydal za Sluncem. Obě planety se dostaly do „rezonance“. Zatímco Jupiter oběhl Slunce třikrát, Saturn to stihl dvakrát. Obě planety se opakovaně potkávaly na oběžné dráze. Jejich osudy se tak už navždy propojily. Začaly se Slunci opět vzdalovat tím, jak si navzájem uštědřovaly gravitační „šťouchance“. Jupiter zakotvil ve vzdálenosti 5,2× větší, než je poloměr oběžné dráhy Země kolem Slunce. Saturn původně zastavil na oběžné dráze s poloměrem 7× větším, než jaký má dneska dráha Země. Teprve později ho jiné síly vytlačily až do vzdálenosti 9,5× větší, než je poloměr dráhy Země. Tam setrvává dodnes.

vznik sluneční soustavy

Mléčná galaxie Mléčná dráha tvoří spolu s dalšími cca 30 galaxiemi Místní skupinu, která má rozlohu přibližně 2,5 miliónu světelných let a kde spolu s galaxií Andromedou tvoří hlavní dva členy skupiny. Jednotlivý členi místní skupiny jsou spolu vázáni gravitačními silami, kterými se navzájem ovlivňují. Vznikly nejspíše společně z jediné turbulentní fluktuace. Samotná Mléčná dráha se počala utvářet přibližně před 12 miliardami let z kvasaru, který počal do svého okolí vyvrhovat svoji hmotu. Rozměry vznikající soustavy se stále zvětšovaly až dosáhly dnešních rozměrů, které jsou okolo 100 000 světelných let (30 kiloparseků) horizontálně a přibližně 30 tisíc světelných let má galaxie vertikálně. Mléčná dráha je tvořena jádrem a spirálními rameny, které tvoří obal. Typově se naše galaxie řadí do spirálních galaxií. Počet aktivních hvězd v galaxii se odhaduje přibližně na 100 000 miliónů hvězd, které však nemůžeme všechny pozorovat. Kvasar-

Děkuji za pozornost

Vytvořila Anna Krchňáčková zdroj : gogle , wikipedie Konec Vytvořila Anna Krchňáčková zdroj : gogle , wikipedie