Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor: MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1245_VÝPRAVA_DO_VESMÍRU Téma: Výklad – základní informace o vesmíru Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Zkopíruj si logo EU do své práce Anotace:

2 Anotace Tato prezentace je určena k výkladu učiva v předmětu člověk a jeho svět pro žáky v 5.ročníku. 5.list: Žáci se seznamují se základními vědomostmi o Slunci. 6.list: Žáci se seznamují se sluneční soustavou. 7.list: Žáci si vysvětlují, co je galaxie. 8.list: Vyjmenovávají planety sluneční soustavy. 9.list: Fotografie planety Země. 10.list: Základní údaje o planetě Zemi. 11.list: Složení povrchu planety Země. 12.list: Vysvětlují si střídání ročních období.

3 Datum vytvoření: Klíčová slova: vesmír, Slunce, sluneční soustava, planety, gravitační síla, galaxie, oběžná dráha, hydrosféra

4 Výprava do vesmíru

5 Slunce Je nejbližší hvězda planety Země.
Produkuje obrovské množství energie. Umožňuje život na Zemi. Zásobuje Zemi teplem a světlem. Obíhá okolo středu Mléčné dráhy.

6 Sluneční soustava Sluneční soustavu tvoří:
Slunce, planety, planetky, meteoroidy, komety a kosmický prach. Slunce je hlavním tělesem sluneční soustavy a drží u sebe všechna tělesa gravitační silou.

7 Galaxie Hvězdy jsou seskupeny do velkých hvězdných skupin, které se nazývají galaxie. Mléčná dráha je jen malá část Galaxie pozorovatelná ze Země.

8 Planety Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun
Planety jsou tělesa ve Sluneční soustavě, které obíhají kolem Slunce. Jsou to: Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun

9 Země Pohled na modrou planetu.
Snímek pořízený z Apolla 17 během cesty na Měsíc, 7. listopadu 1972.

10 Země Je třetí planeta sluneční soustavy.
Podle současných vědeckých poznatků je jediná planeta, na které je potvrzen život. Má jeden Měsíc. Vznikla podobně jako ostatní planety přibližně před 4,6 miliardami let. Země se otočí kolem své osy a zároveň obíhá kolem Slunce po obrovské kružnici, kterou nazýváme oběžná dráha.

11 Země je jedinou planetou, jejíž povrch je pokryt vodou
Země je jedinou planetou, jejíž povrch je pokryt vodou. Hydrosféra pokrývá 71% zemského povrchu (oceány, moře, řeky, jezera).

12 Střídání ročních období
Důsledkem otáčení Země kolem své osy a obíhání kolem Slunce, se na Zemi střídají čtyři roční období. Jelikož se ke Slunci více přivrací vždy jedna polokoule, je střídání ročních dob protočené a tedy se střídá mezi severní a jižní polokoulí. Když je na severní polokouli léto, na jižní polokouli je zima a opačně.

13 Použité zdroje NASA GODDARD LABORATORY FOR ATMOSPHERES. Soubor:Sun in X-Ray.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: HARMAN SMITH AND LAURA GENEROSA (NEE BERWIN), GRAPHIC ARTISTS AND CONTRACTORS TO NASA'S JET PROPULSI. Soubor:Solar sys.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: R. HURT. Soubor:Milky Way 2005.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: Soubor:Solar planets.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: NASA/APOLLO 17 CREW; TAKEN BY EITHER HARRISON SCHMITT OR RON EVANS. Soubor:The Earth seen from Apollo 17.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: NASA/GODDARD SPACE FLIGHT CENTER. Soubor:Whole world - land and oceans jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY"

Podobné prezentace


Reklamy Google