Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Galaxie Mléčná dráha.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Galaxie Mléčná dráha."— Transkript prezentace:

1 Galaxie Mléčná dráha

2 Stáří-přibližně 13,6 miliard let Rozměry [kpc]
Počet hvězd-200 miliard Stáří-přibližně 13,6 miliard let Rozměry [kpc] Průměr galaktického disku- ~28 Průměr galaktického hala- ~40 Průměr galaktické korony- ~200 kpc × 1019 meters

3 Naše galaxie Mléčná dráha či Galaxie je galaxie, v níž se nachází Slunce spolu se sluneční soustavou. Naše Galaxie je velká spirální galaxie s příčkou typu SBc dle Hubbleovy klasifikace. Rozměrem jde o druhou největší galaxii v Místní skupině galaxií. Její hmotnost je pravděpodobně v této skupině největší.

4 Mléčná dráha je stříbrný pás táhnoucí se celou oblohou, jehož svit způsobuje množství hvězd. Lidově se tak označuje také naše Galaxie. Korektnější by však bylo říci, že Mléčná dráha je jen malá část Galaxie pozorovatelná ze Země.

5

6 Slunce se nachází v rameni Orion (místní rameno) asi 8 000 pc od středu Galaxie. Spolu s okolními hvězdami obíhá střed Galaxie v galaktickém epicyklu přibližně jednou za 220 miliónů let. Tento oběžný pohyb směřuje k souhvězdí Labutě. Za svoji existenci oběhlo Slunce střed galaxie 20–21×.

7 Bod na obloze, k němuž Slunce vzhledem k okolním hvězdám směřuje, se nazývá sluneční apex a nachází se v souhvězdí Herkules. Důsledkem toho pohybu je sekulární paralaxa.

8

9 Struktura Galaxie Galaxie má tvar plochého disku o průměru přibližně 28 000 pc. Disk má výraznou spirální strukturu a je tvořen rameny ve tvaru logaritmický spirál. Spirální ramena vycházejí z galaktické příčky, která vystupuje ze středu Galaxie – galaktického jádra.

10

11 Ramena Galaxie rameno Střelce a rameno Orionu se jeví jako pás, a to proto, že naše Galaxie má tvar disku a my se na něj díváme zevnitř, z místa, které je blíže k okraji než ke středu.

12 2 a 8 – rameno Perseus 11 – rameno Orion (místní rameno – v něm se nachází také Slunce – číslo 12) 5 a 9 – rameno Střelec (rameno Střelec – Lodní kýl) 4 a 10 – rameno Štít – Jižní kříž 3, 6 a 7 – rameno Pravítko a rameno Labuť

13 Jádro galaxie Galaktické jádro naší Galaxie se nachází ve vzdálenosti přibližně 7,6 kiloparseků od Země,  ve směru k souhvězdí Střelce, ze kterého přichází nejsilnější radioemise. V centru Mléčné dráhy se nachází obří černá díra. 1 parsek = 3,086 × 10+16 metrů

14 Galaktické halo Střed a ramena Galaxie obklopuje galaktické halo, které má pravděpodobně tvar elipsoidu. Jeho poloměr je asi 20 000 pc, jeho hmotnost je přibližně 200 miliard M☉. Halo je tedy přibližně stejně hmotné jako vnitřní část Galaxie. M☉-sluneční hmotnost

15 Galaktická koróna Vnitřní část Galaxie a galaktické halo obklopuje obrovský kulový oblak řídkého plynu – galaktická koróna. Obsahuje pravděpodobně velké množství nezářící hmoty, jejíž gravitační vliv je pozorován v pohybu vzdálených hvězdokup a blízkých trpasličích galaxií. Poloměr galaktické koróny je přibližně 100 000 pc.

16 Zápis do sešitu  Počet hvězd-200 miliard
Nachází se zde slunce se sluneční soustavou stříbrný pás táhnoucí se celou oblohou, jehož svit způsobuje množství hvězd. Galaxie má tvar plochého disku o průměru přibližně 28 000 pc

17 Disk galaxie tvoří několik galaktických ramen ve tvaru logaritmických spirál
Střed a ramena Galaxie obklopuje galaktické halo, které má pravděpodobně tvar elipsoidu. Vnitřní část Galaxie a galaktické halo obklopuje obrovský kulový oblak řídkého plynu – galaktická koróna.


Stáhnout ppt "Galaxie Mléčná dráha."

Podobné prezentace


Reklamy Google