Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice, 9. 4. 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové pohledy na péči o dítě a rodinu v Dětském centru Čtyřlístek
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
Středisko náhradní rodinné péče, o. s.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Farní charita Litomyšl
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí?
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Právní úprava náhradní rodinné péče
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociálně právní ochrana dětí
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Působnosti a mezioborová spolupráce v rámci náhradní rodinné péče Mgr
Náhradní rodinná péče.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Dětské centrum Brno příspěvková organizace Hlinky 132/136 Brno Voroněžská 5 Brno
SOS dětské vesničky.
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy
Dětský domov (tedy nikoli dětský domov se školou) a základní škola pod jednou střechou Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Ondřej Vala.
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY.
Individuální projekt OP LZZ Systémová podpora procesů transformace systému péče o rodiny a děti Pardubice, 25. října 2012 PhDr. Miloslav Macela ředitel.
Aktuální problémy pěstounské péče z pohledu VOP Mgr. Bc. Hana Zaplatílková, Právník v oddělení rodiny, zdravotnictví a práce.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
Pěstounské péče na přechodnou dobu poznatky z praxe Krajský úřad Středočeského kraje Praha, 20. června 2016.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pěstounská péče na přechodnou dobu Mgr. Kateřina Majerová.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Současnost ÚSTAVNÍ VÝCHOVY V ČESKÉ REPUBLICE
MUDr. František Schneiberg
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
Sociální práce s rodinou 4
Posouzení životní situace rodin s dětmi
Když vlastní rodina chybí
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: Dětské domovy pro děti do 3 let věku a dětská centra 2007–2016 NZIS REPORT č. K/33 (08/2017)
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
PROCES ZPROSTŘEDKOVÁNÍ NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE
ERRC & MDAC proti ČR (kolektivní stížnost k EVSP)
Sociální práce s rodinou 9
Sociální práce s rodinou 10
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Děti se závažnou zdravotní a sociální anamnézou v kontextu mezinárodního osvojení Mikulov, Petra Jonášková.
Transkript prezentace:

Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice,

Oblasti posuzování žadatelů o NRP  Základní údaje o žadatelích  Osobní a rodinná anamnéza  Manželství, partnerství  Zájmy, záliby (u každého žadatele popsat zvlášť).  Vlastní děti  Děti v NRP  Bytové poměry  Ekonomická situace  Zdravotní stav  Bezúhonnost  Motiv  Názor osob žijících ve společné domácnosti se žadatelem (žadateli) a širší rodiny

Proces zprostředkování NRP ORP žádost KÚ odborné posouzení KÚ rozhodnutí o zařazení do evidence KÚ výběr vhodné rodiny pro dítě Soud svěření dítěte do rodiny ORP dohled na výkonem NRP

Statistické údaje – žádosti o NRP RokCelkový počet žádostí APPPPPDPPPD zařazeno doposud

Děti umístěné do PPPD RokcelkemDěti ze ZK umístěné v ZK Děti ze ZK umístěné mimo ZK Děti z jiného kraje umístěné v ZK celkem27131

Odchody dětí z PPPD Kampočet do rodiny (rodiče, širší rodina) 4 zletilost 1 do náhradní rodiny (osvojení, PP) 12 probíhá předávání 1 trvá PPPD 9 27

Zprostředkování NRP dětem RokHlášené děti KÚZK APPPostoupeno MPSV/nezpro středkováno Zprostřed- kováno z jiného kraje

Děti, pro které hledáme rodinu věk0-3 roky4-6 let7-10 letStarší 10 let počet 02 děti, 2xdvoučlenná 1xtříčlenná 2xpětičlenná sourozenecká skup. 2 děti 2xdvoučlenná sourozenecká skup. 4 dětí specifika poloromské, romské etnikum, CAN, LMR, opožděný vývoj RA: závislosti, domácí násilí, trestná činnost sluchová vada, LMR, autismus, kombinované postižení, ADHD LMR, výchovné potíže, v RA psychiatrické onemocnění, závislosti celkem

Děti, pro které hledáme rodinu 20 dětí ve věku let, kde probíhá vyhodnocení, zda zařadit do evidence dětí, kterým je třeba zajistit NRP z důvodu: výchovných problémů mnohaletého pobytu v zařízení nesouhlasného postoje dítěte k pěstounské péči zprostředkování nedoporučuje OSPOD 9 dětí ve věku let nahlášené ke zprostředkování v letech (dříve v evidenci MPSV ČR): pobývají v DOZP 2 sourozenecké skupiny blížící se zletilosti LMR

Děkuji za pozornost. Mgr. Helena Miklová Vedoucí oddělení sociálně-právní ochrany Tel.: ;