182. Žofínské fórum Co přinese nově chystaná legislativa z Ministerstva pro místní rozvoj? 8. září 2015 Ing. Miloslav Mašek, CSc. generální ředitel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Řešení rozporů § 4 odst. 7 stavebního zákona a § 136 odst. 6 ve spojení s § 133 správního řádu Ing. Tomáš Sklenář.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Osnova přednášek: 1.Základní právní pojmy, zásady správního řízení, státní správa a územní samospráva 2.Základy struktury a orgánů Evropské unie Zásady.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Mgr. David Mlíčko odbor veřejného investování
Přezkum koordinovaného závazného stanoviska vydaného dle § 4 odst
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Legislativní překážky urychlení výstavby dopravní infrastruktury v ČR, podněty a řešení Mgr. Miroslav Osladil, advokát Střední Morava – křižovatka.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR 170. Žofínské fórum.
Stavební zákon a územní plánování
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Právo na informace Tereza Danielisová,
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
1 Stavební zákon - účast veřejnosti Jitka Bělohradová.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Martin Čech Pavel Herman Transpozice evropské zadávací směrnice.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Mgr. Jan Sixta Veřejné zakázky od 1.dubna 2012 zásadní změna k lepšímu?
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Registr smluv JUDr. Vít Šťastný vedoucí oddělení civilně-správní legislativy; odbor legislativy a koordinace předpisů Ministerstva vnitra Plzeň 26. března.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Veřejné zakázky na zpracování územního plánování Porada pro ÚÚP
1 Ing. Zdeňka Fialová ředitelka odboru Stavební úřad NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA A SPOLEČNÉ ŘÍZENÍ.
1 Řešení rozporů při pořizování ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Co očekáváme od rekodifikace stavebního práva
Registr smluv v kontextu zákona o zadávání veřejných zakázek
náměstek Ministerstva životního prostředí
Ing. Pavel Ševčík, Ph.D. technický ředitel
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Řešení rozporů § 4 odst. 7 stavebního zákona a § 136 odst. 6 ve spojení s § 133 správního řádu Ing. Tomáš Sklenář.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
SAR Konference: 10 VIZÍ PRO STAVEBNÍ ROZVOJ PRAHY A ČR
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
Financování silnic II. a III. třídy
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe)
Transkript prezentace:

182. Žofínské fórum Co přinese nově chystaná legislativa z Ministerstva pro místní rozvoj? 8. září 2015 Ing. Miloslav Mašek, CSc. generální ředitel

2 Stanovisko Svazu podnikatelů ve stavebnictví k zákonu o veřejných zakázkách  Svaz spolupracuje na vzniku zákona s MMR účastí v expertní skupině a oceňuje tuto spolupráci  Svaz považuje za rozhodující zabránit snaze rozšiřovat povinnosti ČR nad rámec evropské Směrnice  zabránit tomu, aby zákon byl především koncipován a využíván jako nástroj proti korupci a aby byly nesprávně vysvětlovány některé parametry a pojmy (vícepráce, dodatečné práce, nejnižší cena). Je nutno prosazovat kvalitu a životnost staveb, nikoli nejnižší cenu  zákon by měl především zlepšit zadávání veřejných zakázek, a proto je nutné zajistit po jeho vydání proškolení hlavních zadavatelů veřejné zakázky (pracovníci státní správy, kraje, města a obce)  v zákoně je třeba dořešit oblast právní úpravy certifikace stavebních dodavatelů a část dohledu nad hospodářskou soutěží (návrh zpracovává ÚHOS) Zákon o zadávání veřejných zakázek a novela stavebního zákona

3  zákon je obecný předpis a k němu je třeba vydat vyhlášky a metodiky. Tím dořešit formu a návaznost jednotlivých předpisů  SPS podporuje a má zájem se podílet na a.Prováděcích předpisech - technické podmínky pro stavební práce (dokumentace a soupis prací) - obchodní podmínky (řešit přiměřenost a standardy) b.Metodikách - standardy kvalifikačních požadavků pro stavební zakázky - standardní VOP pro zhotovení stavby - posouzení nabídek včetně možnosti oprav v nabídkovém rozpočtu - posouzení mimořádně nízké nabídkové ceny - pravidla pro sestavení předpokládané hodnoty pro stavební zakázky  je nutno dořešit podmínky pro změnu smlouvy v průběhu jejího trvání (formou VOP nebo metodiky) bez nového řízení

4 Stanovisko Svazu podnikatelů ve stavebnictví ke stavebnímu zákonu  Svaz podporuje cíl novely zákona – spojení územního rozhodování, stavebního povolování a řízení EIA do jednoho koordinovaného povolovacího řízení, je však skeptický v tom, zda je možno v současných podmínkách tohoto cíle dosáhnout  toto jednotné povolovací řízení zřejmě nebude povinné pro všechny druhy staveb (např. u souborů staveb, jejichž součástí je stavba podléhající vodnímu zákonu)  koordinované povolení nebude využíváno u velkých staveb pro riziko zpracování kompletní dokumentace před projednáváním  neprovádí se redukce dotčených orgánů, kterých je v průměru kolem 40 (znamenalo by to podstatný zásah do organizace státní správy)

5  pro koordinované povolení bude nutná dokumentace v rozsahu dnešní dokumentace, takže vzhledem k předchozímu bodu urychlení není možné  nemění se správní řád a postupy podle něj. Ministerstvo vnitra se zásadně brání úpravám, podobné stanovisko má Nejvyšší správní soud. Justice bude rozhodovat podle zásady nezávislosti soudů a termíny nebude respektovat  zůstává zachována vícestupňovost opravných prostředků – odvolání i soudního přezkumu  největším ohrožením snahy o zkrácení termínů povolovacích řízení je současné znění EIA, které znamená zpřísnění podmínek a vylučuje možnost zkrácení a zjednodušení přípravy staveb  největší problémy při tvorbě novely stavebního zákona si tvoří stát sám tím, že přes snahu MMR o racionální znění novely, četné orgány státní správy uplatňují svoje parciální zájmy bez ohledu na důsledky. Ilustrativním případem jsou tzv. kompenzační opatření MŽP

6 Závěr Vzhledem k současným podmínkám, stávající legislativě a možnosti sladění často protichůdných připomínek a požadavků lze očekávat, že naděje, vkládané do novely stavebního zákona nebudou naplněny a splnit formálně jenom bod z Prohlášení vlády je vzhledem k vynaložené práci přece jenom málo.

7 Děkuji za pozornost