Ekosystém lesa a rybníka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: Vztahy mezi organismy
Advertisements

EKOSYSTÉM Základní funkční jednotka přírody
VZTAHY ORGANISMŮ.
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Potravní vztahy.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Vztahy mezi živočichy a rostlinami
Škola Střední průmyslová škola Zlín
VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY.
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
Biotické faktory prostředí
Populace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Vztahy mezi organismy.
VODNÍ EKOSYSTÉMY V ČR přirozené: umělé: se stojatou vodou:
Ekosystém přirozený a umělý
Cizorodé látky v potravním řetězci
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Příroda ČR – přirozené ekosystémy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
společenstva Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Potravní pyramida, potravní řetězec
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Společenstvo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN 
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Poznáním k udržitelnému rozvoji regionu Místo, kde žijeme Tento projekt č. CZ.1.07/1.1.07/ spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji přírodovědných vědomostí o vodních plochách a zvířatech žijících u nich. AutorMgr. Zdeňka.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Potravní (trofické) řetězce Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
SPOLEČENSTVO RYBNÍKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
VZÁJEMNÉ VZTAHY ORGANISMŮ V EKOSYSTÉMECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Přírodní vědy DUM 11 Vztahy ve společenstvu organismů
Vznik a vývoj života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Přírodní vědy DUM 21 Základní podmínky života PŮDA I.
LOUKA živočichové.
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
Mokřady II. Život v mokřadech Autoři: Doc. RNDr. Jan Pokorný, CSc.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Získávání energie pro život
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Vznik a vývoj života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
Přírodopis DUM 11 Vztahy ve společenstvu organismů
VY_52_INOVACE_66_Savci vod - učební text
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_118_Ryby
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Stonek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Renata Bachtíková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Získávání energie pro život
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Ekosystém lesa a rybníka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Rozhodujícími abiotickými podmínkami pro existenci lesa je množství slunečního světla a vláhy. Producenty jsou stromy, keře a byliny, poutají do svých těl sluneční energii. Konzumenty 1. řádu jsou bezobratlí i obratlovci, kteří se živí těly rostlin (listy, semeny, dřevem). Jsou různě vybaveni k získávání potravy: Savci – okusují pomocí zubů (veverka, jeleni). Ptáci – mají silný zobák na vylupování semen (křivka). Býložravý hmyz – vysává rostlinné šťávy (mšice), živí se dřevem (tesařík). Ekosystém lesa

Ekosystém lesa Konzumenty vyšších řádů jsou masožravci, všežravci a hmyzožravci. Patří mezi ně šelmy (kuna, liška), dravci (jestřáb, káně), obojživelníci (mlok, žába), plazi (užovka, ještěrka), pavoukovci (pavouci). Rozkladači jsou organismy, které drolí a drtí zbytky a odumřelá těla (žížaly), další rozkládají organické látky až na látky minerální (bakterie, prvoci, houby). Téměř každý druh organismu má ještě svého parazita, který se živí na jeho úkor (klíště, tasemnice). Potravními vazbami se vytvářejí složité potravní sítě.

Potravní řetězec (les)

Ekosystém rybníka V ČR jsou nejběžnějšími vodními nádržemi rybníky. Probíhá v nich stálý oběh látek, pro který je zdrojem energie sluneční záření. Producenty mohou být sinice a řasy (fytoplankton), plovoucí rostliny (okřehek, stulík), ponořené pobřežní rostliny (vodní mor, lakušník), pobřežní rostliny (orobinec, rákos), stromy na březích (olše, vrba). Konzumenty 1. řádu je zooplankton, býložravý hmyz (vodomil), měkkýši (okružák), pulci žab, býložravé ryby (plotice, amur).

Ekosystém rybníka Konzumenty vyšších řádů jsou vodní dravý hmyz (larva potápníka, larva vážky), dospělé žáby, všežravé a dravé ryby ( kapr, okoun, štika, sumec), ptáci (kachna, volavka, roháč, racek). Rozkladači jsou především vodní plísně a bakterie. Na každém stupni se objevují parazité (pijavice, kapřivec). Konzumenti a producenti spolu s parazity vytvářejí potravní řetězce pastevně kořistnické, od rozkladačů začínají potravní řetězce rozkladné.

Potravní řetězec (rybník)

Potravní síť

Test Sestav konkrétní potravní řetězec lesa, ve kterém se objeví veverka. Sestav konkrétní potravní řetězec rybníka, ve kterém se objeví kapr.

Řešení testu Například: 1. slunce  smrk (šiška)  veverka  kuna  liška      bakterie 2. slunce  fytoplankton  pulec  larva potápníka       bakterie     štika  kapr 

Zdroje KVASNIČKOVÁ, Danuše. Základy ekologie. 3., upr. vyd. Praha: Fortuna, 2004, 103 s. ISBN 80-716-8902-5. Str. 4. Jjw. [online]. [cit. 2013-07-22]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Trophic_dynamics.png?uselang=cs> Str.7. Hati. [online]. [cit. 2013-07-22]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NahrungsnetzSee2.png?uselang=cs> Str.8. Matthew C. Perry. [online]. [cit. 2013-07-22]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chesapeake_Waterbird_Food_Web.jpg?uselang=cs>