„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/28.0115 EUR. Ing. Petra Bednářová, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kvalifikace v praxi Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
Advertisements

Návrh národních deskriptorů pro úroveň VOV a Bc studia Seminář Národní soustava kvalifikací pro terciární vzdělávání Michal Karpíšek Praha, 2. prosince.
Spolupráce s firmami – cesta k partnerství školy a praxe Doc. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Studijní program Stavební inženýrství
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Analýza a popis pracovního místa
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
Bakalářský studijní obor Stavba strojů a zařízení Obor je zaměřen zejména na dopravní a manipulační techniku a výrobní stroje. Vysoké učení technické v.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Seminář „Výstupy z učení“ Přerov, Vysoká.
Seminář NSKTV Praha , Brno Návrh národních deskriptorů Mgr., Ph.D.
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
Jak správně definovat „výstup z učení“
Workshop SFDP - Telč 2008 Fotogrammetrická dokumentace historických objektů - společná výuka pracovišť dvou fakult ČVUT Ing. Jindřich Hodač, Ph.D. Telč,
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Michal Sedláček.
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Výstupy z učení u ekonomických oborů.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Zkušenosti se zaváděním moderních metod.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
1 Mechanika s Inventorem 10. Shrnutí Petr SCHILLING, autor přednášky Ing. Kateřina VLČKOVÁ, obsahová korekce Tomáš MATOVIČ, publikace FEM výpočty Optimalizace.
Střední škola potravinářská a služeb, Brno, Charbulova 106  Autorizace MMR pro dílčí kvalifikace vztahující se k povoláním: Kuchař (6 – ÚK 3) Číšník (2.
Fakulta zdravotnických studií
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Metodologie bakalářské a diplomové práce
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ Prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Zkušenosti KOMA-Servis s absolventy pro obor hydrauliky Seminá ř „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAM Ů STROJNÍCH OBOR Ů “ Seminá ř „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAM.
Aktivizační a vzdělávací centrum Masarykova univerzita.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
ČVUT V PRAZE Fakulta stavební ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Magisterský studijní program „Budovy a prostředí“ prof.Ing.Karel Kabele,CSc. Katedra TZB.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
Vysoká škola polytechnická Jihlava – veřejná vysoká škola (vznikla v červnu 2004 na základě zákona č. 375/2004 Sb.) – neuniverzitní vysoká škola (celosemestrální.
Jméno Příjmení Konference IDS – Žďár nad Sázavou NABÍDKA VZDĚLÁVÁNÍ A STÁŽÍ V OBORU DOPRAVNÍ TELEMATIKY Ing. Martin Langr, Ph.D.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Projektování elektrických zařízení Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB – TUO Katedra elektrotechniky.
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
Vysoká škola sociálně správní, Havířov. jedna z nejmladších soukromých vysokých škol v ČR státní souhlas od listopadu 2007 výuka zahájena v září 2008.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Technické znalectví a expertní inženýrství Úvod do studia září 2013, Brno Připravili: doc. Ing. Pavel Máchal, CSc. Ing. Martin Zach Oddělení expertního.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
Katedra elektrotechniky
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
Fakulta zdravotnických studií
Technické znalectví a pojišťovnictví
Fakulta zdravotnických studií
Projekt Impuls / Seminář
Organizace a řízení logistiky
Katedra zbraní a munice
Projekt Impuls / Seminář
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Projekt - K620 Řízení a modelování silniční dopravy
Studijní program Ošetřovatelství
Databáze projektových výstupů OP VK
ČVUT v PRAZE Fakulta dopravní ÚSTAV LETECKÉ DOPRAVY PROFIL STUDENTA
Setkání kariérových poradců
Transkript prezentace:

„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ EUR. Ing. Petra Bednářová, Ph.D

Co jsou výstupy z učení? Výstupy z učení jsou oborové znalosti a dovednosti, stejně jako obecné způsobilosti, které studenti získají v daném studijním oboru nebo předmětu a které musí prokázat. Každý studijní obor, i každý jeho předmět, má výstupy z učení: co očekáváme, že se studenti naučí během studia

oborové znalosti x oborové dovednosti Oborové znalosti zahrnují vše, co student nebo absolvent umí vyjmenovat, definovat, popsat, vysvětlit, analyzovat atd. tzn. jejich teoretické/deklarativní znalosti v daném oboru Obrové dovednosti zahrnují všechny situace, kdy student nebo absolvent umí použít své znalosti v praxi: co umí navrhnout, vytvořit, realizovat, vyřešit, zlepšit atd. tzn. jejich praktické/funkční dovednosti v daném oboru

Stupně zvládnutí odbornosti Znalost Porozumění bakalář Schopnost aplikovat rostoucí kvalifikace Schopnost analyzovat mgr. Schopnost navrhnout (syntéza) Schopnost hodnotit (evaluace)

Oblasti vzdělávání Q-RAM – 39 oblastí vzdělávání Seskupují příbuzné obory/programy, které mají společné „kurikulární jádro“ a sdílejí obecné cíle vzdělávání Popisují typické znalosti a dovednosti absolventů v těchto širších skupinách programů/oborů

Stavebnictví Páteřní obory: Obory pozemních staveb v širším smyslu Obory vodních staveb Stavební konstrukce Obory dopravních staveb Materiálové stavební obory Geodézie a kartografie

Bakalářský studijní program v oblasti vzdělávání „Stavebnictví“ Absolventi bakalářských studijních programů v oblasti vzdělávání „Stavebnictví“ mají znalosti a porozumění technických, uměleckých, ekologických, sociologických, demografických a ekonomických disciplin v rozsahu stavebních oborů se schopností shromáždit data a provést analýzu problému, realizovat výkon technických stavebních a řídících funkcí, porozumění možnostem, podmínkám a omezením využití teorií, konceptů a metod ve stavební praxi. Umí s využitím odborných znalostí na základě rámcově vymezeného úkolu řešit praktické problémy ve stavebnictví především na nižších stupních řízení. Kromě výše uvedených znalostí absolventi bakalářských studijních programů umí s využitím odborných znalostí a na základě rámcově vymezeného úkolu řešit praktické problémy v oboru, vyhledat, utřídit a interpretovat informace relevantní pro řešení vymezeného praktického problému v oboru, použít některé základní technické a výtvarné postupy v rozsahu potřebném pro řešení praktických problémů v oborové praxi včetně navrhování jednoduchých inovativních postupů.

Magisterský studijní program v oblasti vzdělávání „Stavebnictví“ Absolventi magisterských studijních programů v oblasti vzdělávání „Stavebnictví“ mají rozšířené znalosti a porozumění předmětu a rozsahu znalosti, dovednosti, způsobilosti stavebních oborů odpovídajících soudobému stavu poznání včetně znalostí souvisejících disciplín potřebných pro samostatný výkon profese. V oboru Stavebnictví umí samostatně, bezpečně a odborně řídit po získání oprávnění autorizovaného inženýra nejsložitější stavební činnosti, v oboru Geodézie a kartografie umí vykonávat složitá měření v rámci geodézie a stavební praxe podléhají ověření.

Zkušenosti při implementaci kvalifikačního rámce u technických oborů Zajištění efektivní provázanosti předmětů v rámci oboru/programu. Možnost revize stávajících programů/oborů (nutné zejména u oborů, kde byl bakalářský a magisterský program nastaven pouze roztržením stávajícího magisterského studia). Transparentnost dosahovaných kvalifikací pro uchazeče, studenty, absolventy, zaměstnavatele a zahraniční partnery.

Nutnost revize časové zátěže (u některých programů po výpočtech časové náročnosti měl student pracovní náplň na 22 hodin denně). Výstupy z učení v průběhu studia gradují, což je nutné promítnou do výstupů z učení.

Děkuji za pozornost