Proč s aplikací pracovat?. Aplikace Stopy mé Ekoškoly má jednoduché ovládání a snadno prezentovatelné výstupy. Zábavnější práci s analýzou Kvalitní a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLNÍ ZPRÁVY O PŘEDBĚŽNÝCH VÝSLEDCÍCH MZ V ROCE 2011 PRVNÍ Z KROKŮ VYUŽITÍ STÁTNÍ MATURITY PRO ZVÝŠENÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ NA SŠ.
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Udržitelný rozvoj energetiky
Projektové řízení Modul č.1.
Strukturované učení PROJEKT EU
Zlepšování jakosti.
Písemka č. II.  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b, 2 b, 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Ekologická stopa Velké Meziříčí Viktor Třebický, VM, CI2, o.p.s. | | indikatory.ci2.co.cz |
Poměrní ukazatelé OA a VOŠ Příbram.
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Příprava plánu měření pro lopatku plynové turbíny
X13PMT 2. seminář Ing. Martin Molhanec, CSc. Garant předmětu ČVUT – FEL, K13113.
jako nástroj projektového řízení
Strategické plánování cílem strategického plánování je vytvářet a přetvářet obchody a výrobky firmy, tak aby jejich kombinace zabezpečovala uspokojivé.
Viktor Třebický Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj, o.s.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Dokumentace informačního systému
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Josef Dočkal, Růžek Lukáš. -Alfa Spektrometr -Vývěva -Cicero -Převaděč -Počítač -Zkoumaný vzorek.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Hodnocení připravenosti na e-Learning Workshop Bohumil Havel Infinity a.s.
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Rozdílové metody řízení hospodárnosti Normová metoda
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Projektový cyklus, analýza SWOT
AKAD. ROK 2008/2009, LS PRŮMYSLOVÝ MARKETING - VŽ1 P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G 8.
Měkké systémy.
Tvorba dotazníku Stanovení problému, stanovení cílů Sestavení plánu
Metodologie měkkých systémů
… jak jsem na tom ve srovnání s ostatními?
Teambuilding 2 Posouzení potřeby Podávání zpětné vazby
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Hodnocení kvality VŠ 15. seminář Podpora výuky a učení se na VŠ Jak podpořit kvalitní vysokoškolské.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
1. setkání nového EKOtýmu Jubilejní Masarykovy ZŠ Sedliště
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Personální audit - cesta k efektivitě využívání lidských zdrojů.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Přednáška Akce: Přednášející: Agnieszka Markiewicz | Sales Digital Products | Kärcher | TFM Kärcher Digital Solutions.
Následky nehod osobních automobilů ve vazbě na jejich věk a roční proběh km (počty nehod a usmrcených osob při nehodách osobních automobilů) (vývoj za.
Finanční management Téma č.2 Dnešek 1.Minitestíček 2.Analýza rozvahy 3.TOP 10 of Seminar Misery 4.Výlet.
Volný čas dětí a mládeže Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Základy elektrotechniky Kompenzace
MEZINÁRODNÍ PROGRAM EKOŠKOLA PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY
Základní škola Heřmanův Městec
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Digitální učební materiál
3 ROKY ZKUŠENOSTÍ NA ŠKOLÁCH
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Procesor
Metodologie měkkých systémů
Tradiční metody vývoje softwaru
Základy elektrotechniky Kompenzace
Modelování SYMOSem v mikroměřítku
Volnočasová pedagogika
Územně analytické podklady
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
SIPVZ – úvodní modul P ICT a změny ve výuce (2 h) metodické poznámky.
Transkript prezentace:

Proč s aplikací pracovat?

Aplikace Stopy mé Ekoškoly má jednoduché ovládání a snadno prezentovatelné výstupy. Zábavnější práci s analýzou Kvalitní a dlouhodobé zpracování zjištěných údajů Grafické vyhodnocení výsledků našich opatření Výstupy využitelné pro prezentace

Aplikace Stopy mé Ekoškoly pracuje na principu výpočtu ekologické stopy pro jednotlivé oblasti, kterými se zabýváme v programu (Budova, Odpady, Voda, Energie, Doprava). Plocha, kterou škola potřebuje na to, aby se uživila ve srovnání s tím, kolik má k dispozici. Obsahuje vše od získání potravin, spotřeby energie, dopravy až po odpad, který škola vyprodukuje. Vyjadřuje se v globálních hektarech (gha). Představte si, že černý kruh je reálná budova školy a její pozemky. Provoz školy ovšem nekončí na hranici černého kruhu. Do školy je třeba se nějak dostat, musíme přivádět vodu, energii, dovážet potraviny i lidi a také produkovat odpad. ODPADY ENERGIE BUDOVA VODA DOPRAVA ŠKOLA Kruhy ukazují kolik prostoru využívá modelová škola (černá) k uspokojení svých potřeb v jednotlivých oblastech. Pokud se z přírody odebírá více, než se stačí obnovovat, může to mít nepříznivé důsledky až do daleké budoucnosti.

V oblasti Doprava zjišťujeme například pomocí anket, kolik žáků a pedagogů na škole využívá jaké dopravní prostředky. Údaje potřebné do aplikace Stopy mé Ekoškoly využijeme při Analýze a Monitorování. Na základě těchto údajů může Ekotým vypracovat plán činností a v dalším roce si ověří zda naplánované kroky byly úspěšné a podařilo se ekostopu v dané oblasti snížit.

V oblasti energie došlo v roce 2009 k velkému snížení ekostopy. Co se mohlo stát, že došlo k takovému zlepšení? Výsledky ekostopy by měli u žáků vzbuzovat otázky. Proč se tak stalo? Jaké změny se na naší škole odehrály? Byly k lepšímu či horšímu? Mohli jsme to ovlivnit? Můžeme to ovlivnit? Ekostopa podporuje Ekoškolu dělat srovnávací analýzu každý rok, což se projeví na vyšší kvalitě Ekotýmu i celého programu. Podporuje zpětnou vazbu na naši činnost. Nový členové Ekotýmu mají každý rok možnost zapojit se do činnosti prozkoumávání školy, zjišťování slabých a silných stránek a následného plánování opatření. Stejný vliv to má i na ostatní žáky a pedagogy, kteří si tak utvrzují a připomínají zapojení celé školy v mezinárodním programu. rokbudovyenergievodaodpadydoprava 2008za školu na žáka za školu na žáka za školu na žáka za školu na žáka

Jeden z údajů je například sledování roční spotřeby elektřiny v kWh. Aplikace dává Ekoškolám k dispozici mnoho výstupů, které je možné využít pro prezentaci své činnosti i obhájení smyslu plánovaných opatření. Ekoškola může využít různé typy grafů a sledovat až 80 různých dílčích statistických údajů.

Sloupcové grafy ukazují velikost ekostopy (gha) jednotlivých složek v daném roce. Stopy mé Ekoškoly umožňují sledovat vývoj výsledků pomocí grafických ukazatelů. Liniové a sloupcové grafy se pak dají snadno převést a využít například v powerpointové prezentaci či vytisknout na plakáty.

Liniové grafy ukazují změnu stavu ekostopy (gha) konkrétní oblasti během let. Graf níže zobrazuje vývoj ekostopy v oblasti VODA během čtyř let. Při vyhodnocování grafů je třeba dávat pozor, v jakém měřítku se změna odehrávala. Zda jsou to jednotky, desetiny či setiny. Je to důležité pro vyhodnocování výsledků. Graf vpravo ukazuje skokovou změnu v oblasti doprava, ale odehrává se jen v setinách gha, zatímco graf vlevo má měřítko o řád větší. Z toho vyplývá, že mezi roky 2009 a 2010 se Ekostopa více snížila u grafu vlevo, i když opticky to tak nevypadá.

V průvodci naleznete podrobné informace ke kompletní obsluze aplikace Stopy mé Ekoškoly. Při vyplňování jednotlivých údajů do aplikace nemusí být občas jasné, jaké údaje je třeba vyplnit. V takovém případě je nejlepší využít Průvodce pro výpočet ekologické stopy (je volně ke stažení přímo v aplikaci v elektronické podobě) a pokud nenajdete odpověď ani tam, tak napište na