Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Procesor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Procesor"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Procesor Číslo DUM: III/2/VT/2/1/03 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware počítače Autor: Radek Mareška Anotace: Žák se seznámí s procesorem počítače. Klíčová slova: Slot, socket Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu. Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 5. – 9. ročníku Datum vzniku DUM:

2 PROCESOR 1 Procesor počítače rozhoduje o celkovém výkonu počítače. Čím vyšší je jeho frekvence, tím rychleji pracuje. Dnešní procesory mohou též obsahovat grafické jádro a počítač tedy nemusí obsahovat samostatnou grafickou kartu. Procesor hlavní výpočetní jednotka Piny procesoru těmito hroty je procesor propojen se základní deskou počítače Jádro procesoru uprostřed procesoru se nachází jádra. Počet jader může být 1 - 8 3 1 2 2 3 Procesor se při i částečném vytížení přehřívá, proto jej musíme chladit. Chlazení procesoru se nejčastěji skládá z kovového chladiče, který odebírá teplotu z jader procesoru a větráčku.

3 PROCESOR 1 Provoz procesoru můžeme sledovat v programu: Správce úloh systému Windows. V tomto programu vidíme grafy s historií využití procesoru a spuštěné procesy. Správce úloh systému Windows – karta: Výkon na screenshotu vidíme aktuální zatížení procesoru (v tomto případě tedy 0%). Historie využití procesoru na screenshotu vidíme čtyři grafy využití procesoru, znamená to tedy, že používáme čtyřjádrový procesor. Počítadlo procesů v našem případě je spuštěno celkem 102 procesů. Některé jsme spustili my, některé se spouští automaticky. 1 2 2 3 3 Poznámka: Na trhu existuje mnoho variant procesorů, významní výrobci jsou: Intel a AMD. Pokud hrajeme nejnovější herní tituly, nebo se zabýváme editací videa, potřebujeme silný a tedy drahý procesor.

4 PROCESOR 1. Z jakých částí se skládá procesor?
Závěrečný test 1. Z jakých částí se skládá procesor? 2. Mají vlastnosti procesoru vliv na výkon počítače? 3. Kolik mohou mít procesory jader? V jakém programu zjistíme využití procesoru? Jaké zařízení musí být přítomno u procesoru ? 6. V jakých ostatních elektrických zařízeních můžeš najít základní desku? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radek Mareška.


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Procesor"

Podobné prezentace


Reklamy Google