Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Laserová tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/14 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Laserová tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/14 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Laserová tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/14 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware počítače Autor: Radek Mareška Anotace: Žák se seznámí s laserovou tiskárnou. Klíčová slova: Toner, USB, LAN, CMYK Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu. Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 5. – 6. ročníku Datum vzniku DUM: 14.4.2013

2 Laserová tiskárna je výstupní periferie počítače. Tiskne pomocí náplní s tonerovým práškem (tonerem). Ovládací panel tiskárny - obsahuje ovládání základních funkcí tiskárny Barevné tonery a černý toner - nejběžnější lasrová tiskárna je monochromatická (černobílá) a obsahuje pouze černý toner. Barevná laserová tiskárna má další tři tonery (žlutý, červený a modrý). Zásobník na čistý papír - pojme desítky i stovky papírů různých formátů a různé tloušťky Výstupní otvor pro výtisky Laserová tiskárna je výstupní periferie počítače. Tiskne pomocí náplní s tonerovým práškem (tonerem). Ovládací panel tiskárny - obsahuje ovládání základních funkcí tiskárny Barevné tonery a černý toner - nejběžnější lasrová tiskárna je monochromatická (černobílá) a obsahuje pouze černý toner. Barevná laserová tiskárna má další tři tonery (žlutý, červený a modrý). Zásobník na čistý papír - pojme desítky i stovky papírů různých formátů a různé tloušťky Výstupní otvor pro výtisky 1 2 3 4 Výhodou laserových tiskáren je rychlý a ostrý tisk. Výdrž toneru je několikanásobně vyšší než u inkoustové tiskárny. 1 2 3 4 Důležitou vlastností tiskárny je možnost jejího sdílení s ostatními uživateli v počítačové síti. Důležitou vlastností tiskárny je možnost jejího sdílení s ostatními uživateli v počítačové síti. Výtisk vzniká vpečením tonerového prášku do papíru.

3 Nevýhodou laserových tiskáren je velká spotřeba elektrické energie. Laserová tiskárna je výstupní periferie počítače. Výtisky laserových tiskáren se vyznačují svou barvostálostí a hodí se i k archivaci. Napájení tiskárny (230V) - některé inkoustové tiskárny využívají externí napájecí adaptér Komunikační konektory - tiskárna je připojena konektorem USB, starším LPT (paralelní konektor), počítačovou sítí (LAN) nebo bezdrátově (WI-FI) Laserová tiskárna je výstupní periferie počítače. Výtisky laserových tiskáren se vyznačují svou barvostálostí a hodí se i k archivaci. Napájení tiskárny (230V) - některé inkoustové tiskárny využívají externí napájecí adaptér Komunikační konektory - tiskárna je připojena konektorem USB, starším LPT (paralelní konektor), počítačovou sítí (LAN) nebo bezdrátově (WI-FI) 2 1 1 2

4 Laserová tiskárna je nejpoužívanějším typem tiskárny pro firemní použití s možností sdílení v počítačové síti. Laserová tiskárna je nejpoužívanějším typem tiskárny pro firemní použití s možností sdílení v počítačové síti. Universal Serial Bus Line Printer Terminal Cyan, Mangenta, Yellow, Key Local Area Network Universal Serial Bus Line Printer Terminal Cyan, Mangenta, Yellow, Key Local Area Network Nejběžnější typ připojení periferií počítače Starší typ připojení tiskárny k počítači Barevný model pro tisk Místní počítačová síť Nejběžnější typ připojení periferií počítače Starší typ připojení tiskárny k počítači Barevný model pro tisk Místní počítačová síť USB LPT CMYK LAN USB LPT CMYK LAN Významní výrobci laserových tiskáren Hewlet Packard, Canon, Epson Významní výrobci laserových tiskáren Hewlet Packard, Canon, Epson Další typy tiskáren jsou: Inkoustová, jehličková a termosublimační. Další typy tiskáren jsou: Inkoustová, jehličková a termosublimační.

5 1. Vypiš hlavní části laserové tiskárny. 2. Vypiš jakými barvami tiskne inkoustová tiskárna. 3. Jakým způsobem se vtiskne tonerový prášek na papír? 4. Jaká existují připojení laserové tiskárny k počítači? 5. Jaké jsou výhody laserové tiskárny? 6. Jaké jsou nevýhody laserové tiskárny? 1. Vypiš hlavní části laserové tiskárny. 2. Vypiš jakými barvami tiskne inkoustová tiskárna. 3. Jakým způsobem se vtiskne tonerový prášek na papír? 4. Jaká existují připojení laserové tiskárny k počítači? 5. Jaké jsou výhody laserové tiskárny? 6. Jaké jsou nevýhody laserové tiskárny? Závěrečný test Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radek Mareška. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Laserová tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/14 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google