Moderní trendy využívání mobilních (dotykových) zařízení nejen ve výuce RNDr. Jan Krejčí, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití cloudových služeb ve školství
Advertisements

DIAL – UP ISDN ADSL kabelová televize bezdrátové (WiFi) mobilní
Připojení k internetu.
Počítač Počítač je v informatice elektronické zařízení, které zpracovává data pomocí předem vytvořeného programu. Počítač je zpravidla ovládán uživatelem,
Přehled mobilních zařízení
SOFTWARE operační systémy
Knihovny v mobilech Jan Pokorný
 Taggmanager.cz je nový způsob komunikace umožňující jednoduché propojení mobilního telefonu se speciálním webovým obsahem vyvíjený pod záštitou ministerstva.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Obor informační technologie
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Google Apps Kateřina Macháčková EU peníze školám Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Sdílení obsáhlých souborů na webu Výpočetní technika.
Internet.
Úvod do nových médií a komunikace Ing. Jiří Kysela Katedra informačních technologií - Fakulta elektrotechniky.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_244 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Chytrý telefon. * V českém překladu „chytrý telefon“ je mobilní telefon, který využívá pokročilý operační systém a aplikační rozhraní, které umožní instalaci.
NEBOLI. Pojem elektronické bankovnictví Podstatou je elektronické jednání mezi klientem a finanční institucí. Podstatou je elektronické jednání mezi klientem.
Tablety (mobilní zařízení)
Mobilní kancelář (…nejen pro velké firmy) Vladimír Wojnar Microsoft Solutions HP.
Informační a komunikační technologie 1.2 Operační systémy, aplikace Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Kadeřník,
Počítač a jeho složení.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Klávesnice nejrozšířenější vstupní zařízení počítače
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Identifikátor materiálu: EU
Google Apps Martin Kotlík Brno, 12. květen 2015 Cloudová řešení 1.Cloudové řešení Apple 2.Cloudové řešení Microsoft 3.Cloudové řešení Google.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Moderní trendy využívání ICT ve výuce
9. ročník SÍTĚ. OSOBNÍ POČÍTAČ Počítač jednotlivce Soukromá data a soubory.
Vnitřní záznamová média. © Mgr. Petr Loskot
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Smartphone – chytrý telefon Co se všechno naučíme??? Typy a.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
USB flash disk. Úvod USB flash paměť, někdy též USB klíč, paměťový klíč USB či USB flash disk (hovoro- vě fleška či USB klíček), je paměťové zařízení,
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Tablet Co se všechno naučíme??? Počítače s integrovanou dotykovou.
T ABLET Mgr. Rostislav Harenčák 2014 OKO – občanské kompetence občanům registrační číslo: CZ.1.07/3.1.00/
internet věcí Vzájemné propojení věcí přes Internet nebo Bluetooth Internet of Things (IoT)
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část Alternativní OS Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
© KAM po Česku.  200 ks oboustranných materiálů (A3)  50 ks oboustranných materiálu (A4)  200 ks vizitek IC  2 samolepky s QR kódem  200 ks lístkových.
Další služby internetu Šablona 32 VY_32_INOVACE_7_10_Další služby internetu.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
VoIP – internetová telefonie Technická řešení © Mgr. Petr Loskot
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Cloud computing a ukládání dat Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Název vzdělávacího materiálu:Typy počítačů Kód vzdělávacího.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Počítačové sítě.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Typy připojení k internetu
Operační systémy Zpracovala Anna Macháčková.
Mobilní telefony a tablety
SKLADBA PC 18 OP VK VYT 2.18 Tablety
SOFTWARE Operační systémy.
Operační systém Windows
Operační systém Windows
DRUHY POČÍTAČŮ Simona Korbová / 1.L.
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Asistivní technologie pro mobilní zařízení PV072 Seminář z asistivních technologií Vít Vaněk
NETBOOK. NETBOOK NETBOOK Označuje počítač menší než notebook, který se zaměřuje na mobilitu, upřednostňuje nízkou spotřebu, cenu i váhu, a orientuje.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
Operační systémy.
Transkript prezentace:

Moderní trendy využívání mobilních (dotykových) zařízení nejen ve výuce RNDr. Jan Krejčí, Ph.D.

Nezapomeneme Vyplnit dotazník na:

Kritéria pro výběr zařízení Mobilita zařízení Cena Výkon Velikost pracovní plochy Výdrž (spotřebu) Hmotnost Existenci hardwarové klávesnice

Mobilní telefon Mobilní telefon je primárně určen pro zprostředkování telefonních hovorů Mezi jeho další služby patří: Posílání textových zpráv (SMS) Posílání obrázkových zpráv (MMS) Připojení k internetu (v současné době) V posledních několika letech se začaly telefony dělit do dvou kategorií Mobilní telefony bez operačního systémy (feature phone) Chytré telefony (Smartphone)

Mobilní telefony- telefony bez operačního systému Primárně jsou určeny k : Telefonování Posílání SMS a MMS zpráv Většinou jsou vybaveny fotoaparátem a několika hrami V neposlední řade umožňují připojení k internetu

Mobilní telefony –Smartphony Primární účel Smart phonů a telefonů bez operačního systému je stejný Rozdíl nastává v použité programové výbavě a hardwaru Umožňuje rozšířit funkce telefonu, to znamená, že je možné instalovat aplikace vytvořené jinými vydavateli, než je výrobce telefonu Používané operační systémy: Android IOS Windows Phone

Operační systémy Smartphonů –Android Produkt firmy Google V současné době se jedná o nejpoužívanější operační systém používaný ve smartphonech Výhody: Sdílení a synchronizace údajů s google účtem (kontakty, plánované akce v kalendáři) Ohromné množství aplikací, které je možné naistalovat Nevýhody: Občasná nestabilita systému Zabezpečení

Operační systémy Smartphonů – IOS Produkt firmy Apple Používá se pouze v produktech Applu a v současnosti se jedná o druhý nejpoužívanější operační systém Výhody: Stabilita systému Velké množství aplikací, které lze doinstalovat Kvalitní zabezpečení Sdílení a synchronizace údajů s apple účtem (kontakty, plánované akce v kalendáři) Nevýhody: Vysoká pořizovací cena zařízení

Operační systémy Smartphonů – Windows Phone Produkt firmy Microsoft V současné době se jedná o třetí nejpoužívanější operační systém na poli smarphonů Značně se podobá Windows 8 Výhody: Stabilita systému Sdílení a synchronizace údajů s microsoft účtem (kontakty, plánované akce v kalendáři) Zabezpečení Možnost napojení na služby Microsoftu Nevýhody Množství aplikací, které lze doinstalovat je oproti dvou zmiňovaným OS zanedbatelné

Notebook Zařízení, která má stejné použití jako stolní počítač a poskytuje stejné služby Byl vyvinut kvůli potřebě přenosu počítačů. V dnešní době již dosahuje opravdu malých rozměrů a hmotnosti, těmto notebookům se říká ultarobooky. Notebooky mají dostatečně velký výkon a kapacitu pevného disku Plusem je možnost výběru různých operačních systémů Nevýhodou je relativně malá doba výdrže na baterii a větší rozměry

Netbook Jedná se „zmenšený notebook“. Poskytuje podobné možnosti jako notebook. Oproti klasickému notebooku i ultrabooku je daleko více zaměřen na mobilitu. Netbooku mají sice větší výdrž na baterii, ale jejich výkon a kapacitu disku je nesrovnatelně menší než u notebooků. V dnešní době se již nové netbooky nevyrábějí. Na trhu byli vytlačeny ultrabooky.

Tablet Obdélníková nebo čtvercová obrazovka. Možnost ovládání dotek nebo speciálním perem (stylusem). Tablety používají stejné operační systémy jako smartphony a to: Android IOS Windows phone Díky kompaktním rozměrům má výbornou výdrž na baterii Není vhodný na psaní delších textů z důvodu absence hardwarové klávesnice Tablet je především určen ke konzumování obsahu (sledování filmů, brouzdání na internetu, čtení knih, …)

Padphone Jedná se o balíček, který obsahuje: Mobilní telefon Tablet Hardwarovou klávesnici Z toho balíčku je možné poskládat „notebook“ Jednotlivá zařízení se dají využívat samostatně

Internet – Možnosti připojení Technologie připojení k internetu: Wi-Fi Mobilní připojení xDSL Optické připojení Satelitní

Internet – Wi-Fi Dostupnost je ovlivněná terénem Připojení přes Wi-Fi bývá často nejlevnější Seznam poskytovatelů Wi-Fi připojení je možné najít na adrese

Internet – Mobilní připojení V současné době je omezeno nabídkou mobilních operátorů Výběr operátora ovlivňuje rychlost, cenu a množství přenesených dat Patří sice mezi nejdražší internetové připojení, ale v současné době došlo k jeho výraznému zlevnění a zrychlení (svojí rychlostí se vyrovná někdy i předčí kabelové připojení). Detaily je nutné hledat na stránkách operátorů V současné době je žebříček podle rychlosti následující: 1.Vodafone (8.7 Mb/s) 2.T-Mobile (8.4 Mb/s) 3.O2 (7.8 Mb/s)

Cloud Je poskytování různých služeb prostřednictvím internetu Uživatelé k nim přistupují pomocí webového prohlížeče Služba bývá poskytována zdarma i za poplatek Nabízí kancelářské aplikace i různé systémy, které se často využívají pro ukládání souborů

Cloudové úložiště Jedna z nabízených služeb Poskytuje zdarma nebo za poplatek prostor na svých discích, na které mohou uživatelé ukládat své soubory Správa probíhá přes internetové rozhraní nebo pomocí speciálního programu, který si uživatel naistaluje na svůj počítač Mezi hlavní funkce cloudového úložiště patří: Sdílení dat Přístup k datům kdekoliv Vytváření záloh Bezpečnost (vyšší úroveň zabezpečení než na PC doma) Synchronizace dat

3D Grafika

Virualní realita

3D Grafika

Rozšířená realita Microsoft Hololens Epson Moverio BT-200

Rozšířená realita Microsoft Hololens Oculus rift Samsung Gear HTC Re Vive

Didaktické online aplikace Velké množství zdarma Některé s českou lokalizací