Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Výhody a nevýhody jednotlivých operačních systémů počítačů OB21-OP-EL-KONP-JANC-M-3-037

3 Výhody a nevýhody OS  Jednouživatelské a jednoúlohové operační systémy: Výhody  Jednoduchý  Zabírá málo místa na pevném disku i v operační paměti počítače

4 Výhody a nevýhody OS Nevýhody  Nemožnost práce více uživatelů najednou  Nemožnost práce v síti  Nezabezpečená data v OS  Nemá grafické rozhraní, nepříjemné ovládání pomocí klávesnice  Nemožnost paralelního zpracování procesů  Patří sem staré OS např. CP-M a MS DOS. Dnes už se v praxi nepoužívají.

5 Výhody a nevýhody OS  Jednouživatelské víceúlohové operační systémy Výhody  Možnost současného zpracování více procesů (multitasking)  Komunikace s uživatelem pomocí grafického uživatelského rozhraní (myši a klávesnice)  Poměrně jednoduchý  Nevelké nároky na hardware PC

6 Výhody a nevýhody OS Nevýhody  Nemožnost práce v síti  Nezabezpečená data v OS – nejsou přístupová práva  Neumožňují sdílení dat mezi uživateli  Malá stabilita operačního systému  Patří sem starší OS např. Windows 3.x

7 Výhody a nevýhody OS  Víceuživatelské víceúlohové (síťové) operační systémy Výhody  Umožňují sdílení dat mezi uživateli  Ochrana dat v OS – přístupová práva uživatelů a procesů  Umožňují práci v počítačové síti  Dobrá stabilita OS  Využití chráněného režimu procesoru, 32bitových instrukcí, multitasking (paralelní běh procesů)

8 Výhody a nevýhody OS  Víceuživatelské víceúlohové (síťové) operační systémy Výhody  Rozšíření služeb poskytovaných běžícím programům (zvláště v práci s grafikou)starší systémy řešily: přidělování paměti, zpřístupňování zařízení, aplikace volá služby OS s graf. rozhraním: vytváří objekty na obrazovce, sleduje myš a klávesnici a informuje o tom běžící procesy. Uživatel nekomunikuje přímo s aplikací, ale se systémem. Části aplikace se aktivují podle požadavků OS.  Komfortní uživatelské prostředí s jednoduchou obsluhou i správou systému. Pracuje se v grafickém prostředí, pomocí myši a klávesnice.

9 Výhody a nevýhody OS  Víceuživatelské víceúlohové (síťové) operační systémy Nevýhody  Větší nároky na hardware počítače  Vyšší cena

10 Výběr operačního systému  Operační systém je základní softwarové vybavení počítače vyžadující odpovídající hardwarové vybavení (rozdílné konfigurace počítačů, různé ovladače apod.).  Jeho volba je podmíněna i potřebnými programy, které by měly být ve vybraném OS dostupné.  Některé jsou zdarma, jiné za poplatek.

11 Výběr operačního systému  OS, které jsou zdarma se dají nalézt na internetu (např. Linux www.linux.cz, FreeBSD www.freebsd.cz apod.), na CD časopisů, přímo od autora. K tomu příslušné volně dostupné softwarové vybavení např. www.gnu.cz, www.slunecnice.cz, www.studna.cz apod. www.freebsd.czwww.gnu.czwww.slunecnice.cz www.studna.czwww.freebsd.czwww.gnu.czwww.slunecnice.cz www.studna.cz  Dobrým zdrojem programů především u komerčních OS jsou webové stránky výrobce nebo diskusní fóra.  Nejen programy, ale i operační systémy existují i ve verzích dle zaměření (například Windows XP Home, Professional apod.).

12 Windows 2000, 2003 a XP  Operační systémy Windows 2000 a XP využívají jako základní operační systém jádro OS UNIX, grafické prostředí je podobné svým předchůdcům.  Významným přínosem byla podpora integrace do celosvětové počítačové sítě INTERNET a podpora internetových technologií (protokol IP verze 4, šifrování protokolu HTTPS 128. bitovým klíčem a jiné), zejména integrace DNS systému a systémové databáze ACTIV DIRECTORY umožňující jednoduché přihlašování do tzv. domén.

13  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

14 Literatura  http://microsoft.cz http://microsoft.cz  http://wikipedia.org http://wikipedia.org


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google